Fast-Food'un Sağlıklısı Olur Mu? |
08-18-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Fast-Food'un Sağlıklısı Olur Mu?Fast-Food'un Sağlıklısı Olur mu? Sosyal değişimler beslenme alışkanlıklarını da değiştiriyor Yaşadığımız "hızlandırılmış hayat" süreci beslenmeye ayırdığımız süreyi kısaltıyor Yemeye-içmeye ayrılan zaman azalınca ayaküstü atıştırılan fast-food besinlerin tüketimi artıyor Daha sık seyahat etme zorunluluğu, zamanın önemli bir kısmının dolmuş, otobüs, otomobillerde geçmesi, iş hayatının tam bir yarış alanı halini alması fast-food beslenme alışkanlığını yaygınlaştırıyor Türkiye’de de hızla yaygınlaşan bu ayaküstü beslenmeye ve hazır gıdaların daha çok ve hızlı tüketimine dayanan bu yeni beslenme trendinin önüne geçmek pek kolay değil Önümüzdeki yıllarda fast-food ürün kullanımı daha da yaygınlaşacak Fast-food besinleri yasaklamak veya ayıplamakla, tüketicilere sadece olumsuzluklarını anlatmakla soruna çözüm bulmak olanaksız Çözüm sağlıklı fast-food ürünler veya mönüler oluşturmakta, tüketicinin beslenme bilincini arttırmaktadır Pide, lahmacun, simit, ekmek arası döner, tost, sandviç, hamburger yemeye devam edeceğiz Kızarmış patatesi, pizzayı, kızarmış tavuğu veya mayonez, yağ ve yumurta yüklü yiyecekleri, kolalı, gazlı, meyve özlü içecekleri tüketmeye ara vermeyeceğiz! Fast-food beslenmenin bizi kalpten götürebileceği, kanser yapabileceği, şişmanlatıp tansiyonumuzu, şekerimizi yükselteceği endişesiyle yaşamak yerine bunları sağlıklı hale getirmenin yollarını aramak ve bulmak zorundayız Zararlı olanları zararı az veya zararsız alternatiflerle değiştirmek ya da zararlarını azaltıcı önlemler geliştirmek gerekiyor Fast-food besinler arasında hazır çorbalar, dondurulmuş gıdalar ve take-away ürünlerin de bulunduğunu unutmayın NEDEN ZARARLI? Fast-food besinlerin sorunları sadece yüksek kalorili olmaları değil Bu besinlerin çoğu vitamin ve mineral gibi değerli besin unsurlarından ve posadan fakirdir Fast-food besinlerin neredeyse tamamının kalorisi yüksektir Çoğunun besleyici değeri düşüktür En küçük fast-food öğününde bile 400-500 kalori alırsınız Abartılmış bazı fast-food mönülerinin toplam enerji değeri 1500-2000 kaloriye kadar yükselebiliyor Bunun nedeni fast-food ürünlerin karbonhidrat ve yağlar yönünden zengin olmasıdır Fast-food ürünlerdeki enerjinin neredeyse yarısının yağlardan gelmesi de önemli bir sorundur Ne yazık ki bu yağlar çoğu kez sağlığa zararlı doymuş veya trans yağlardır Karbonhidratlar ise glisemik yükü yüksek, kanda şeker-ensülin dengesini bozan karbonhidratlardır Özellikle derin yağda kızartılan, mayonez veya hazır soslar eklenen fast-food ürünlerinde yağ miktarı fazlalaşıyor Fast-food ürünlerin başka yanlışları da var! Bu ürünlerin tuz veya sodyum içerikleri yüksektir Posadan, A ve C vitamini gibi vitaminlerden, çoğu kez kalsiyum ve diğer minerallerden fakirdir Bu ürünlerde bulunan karbonhidratlar kana hızla karışmakta, şeker-ensülin dengesinde ciddi dalgalanmalar yapmaktadır Pişirilme yöntemleri sağlıksızdır Pişirilmeleri sırasında besin unsurlarının çoğu kaybolmakta veya yapılarında sağlığa zararlı yeni maddeler oluşmaktadır Çok yüksek ısıda üretilenlerde kanser yapıcı yeni kimyasallar oluşabilmektedir Fast-food mönülerde tüketilen içeceklerin şeker oranı yüksektir Kullanılan şeker mısır şurubu kökenlidir ve sağlığa olumsuz etkilerinin olabileceği ileri sürülmektedir Bu içecekler genellikle kafeinden de zengindir Yüksek enerjili olmaları nedeniyle şişmanlatma olasılıkları, kafein içerikleri nedeniyle sağlık zararları muhtemeldir NELER YAPILABİLİR? Fast-food besinleri sağlıklı hale getirmek istiyorsanız, kolay ve uygulanabilir bazı yöntemler var Bunlardan yararlanarak sağlıklı fast-food mönüleri oluşturmanız mümkündür Fast-food besinleri çok sık tüketmek zorunda kalıyorsanız, aşağıdaki önerileri uygulayarak kalori-enerji, tuz-şeker ve doymuş yağdan gelen zararları azaltabileceğinizi bilmenizde yarar var 1 Daha çok sebze ve salata tüketin Fast-food mönülerini incelerken seçimlerinizi sebze ve salatası bol alternatiflerden yapın Salatalarınıza hazır salata sosları, peynir, et, tavuk, ekmek, cips parçaları eklemekten kaçının Yüksek kalorili besinlerle dolu salatalar yerine doğal, katkısız olanları tercih edin Salatanıza sos değil, limon, sirke veya balzamik ekleyin 2 Daha küçük porsiyonlar tüketmeye özen gösterin Küçük porsiyonların daha az kalori, tuz ve doymuş yağ anlamına geldiğini unutmayın 3 Izgara veya fırında hazırlanan yiyeceklere öncelik verin Fast-food mönülerinden seçim yaparken, hindi, tavuk, kırmızı et veya köfte ısmarlarken ızgara ya da fırında pişirilenleri seçmeye özen gösterin Izgara sebzeler varsa onları sipariş edin 4 Zararlı seçenekleri görmezden gelin Mönüleri incelerken kızarmış patates, bol şantili dondurma, mayonezli ürünler ve yumurtalı-sucuklu-salamlı pizzaları pas geçin! Fırınlanmış veya haşlanmış patates, sebzeli ince pizza, ince kepek ekmeği ile hazırlanmış ton balıklı ya da tavuklu sandviç deneyin 5 İçecek siparişlerinize önem verin Su veya soda sipariş verin Yağsız ayran ya da taze sıkılmış meyve sularını tercih edin Büyük boy içecekler yerine küçük boyları tüketin Ortalama bir fast-food mönüsünün sadece içecek bölümüyle vücudunuza 150-200 kalori yükleyeceğinizi unutmayın Büyük boy bir kolalı içecek veya meyve suyu konsantresinde bu miktar 500 kaloriye ulaşabiliyor 6 Tatlıyı boş verin Fast-food mönülerle ne yaparsanız yapın, bedeninize gereğinden fazla kalori yüklersiniz Bu kalorileri daha da arttırmak istemiyorsanız, tatlı siparişlerinizden vazgeçin Fast-food restoranlarında tüketeceğiniz herhangi bir tatlı siparişinin en az 200 kalori daha yüklenmek anlamına geldiğinden şüphe etmeyin |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|