Ağzınızın Tadını Bozmayın

Eski 08-18-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Ağzınızın Tadını Bozmayın



Sofranızdaki yemeklerin tadına varabilmek için neler yapmanız gerekiyor?

Tat; tükettiğimiz yiyecek ya da içeceklerin çeşitli özellikleri hakkında göz, burun ve ağız yoluyla gönderdikleri bilgilerin beyindeki toplamı olan bir lezzet hissidir Aslında tüm insanlar için bu hisse doğru yol alırken izlenecek rota aşağı yukarı aynıdır İnsan, görüntüsü kendisine güzel gelen bir yiyeceği ya da içeceği, kokusu da hoşuna giderse ağzına alır
Ağız, söz konusu yiyeceğin ya da içeceğin tadını yani ekşi, tatlı, acı ya da tuzlu oluşunu, ısısını ve yumuşaklığını hisseder Çiğneme işlemi yapılırken ağız kapalı olduğundan, hava alımı ve verimi burun yoluyla yapılır Burundan soluma sırasında burun içerisinde oluşan hava akımı sayesinde, yiyeceğin içerisindeki koku zerrecikleri ağzın arka boşluğundan burna geçerek koku alma işleminin devametmesini sağlar Yiyecek ya da içecekler, çiğneme esnasında rahatsızlık vermezse yutulur


SİGARA TUZ TÜKETİMİNİ ARTIRIR
Şimdi bu normal insan davranışına aykırı davranış biçimlerinden örnekleri,
tıbbi tespitler ışığında sizinle paylaşmak istiyorum Bunlardan biri; sigara ve yiyecek-içecek ilişkisi, diğeri ise yanlış yemek alışkanlıklarımızdan biri
olan hızlı yemek ve ağzımıza büyük lokmalar almak Uzmanlar, sigara konusunda şunları söylüyor: “Sigara içenlerin ağızlarındaki tat almaya hassas reseptörlerin hassaslığı azalır Bu azalma en çok tuzlu tadı alan reseptörlerde görülür Kişi sigara içmeden önce aldığı tuzlu tadı alabilmek için yiyeceğine gittikçe daha fazla tuz koyar Tuz alımının artması, vücuttaki su tutulmasını da artırır Vücutta fazla su tutulması da kan basıncını yükselterek, kişinin kalp hastalıklarına yakalanma olasılığını artırır Yani sigara içen bir kişi hemağzının tadını bozarak yiyeceklerden eskiden aldığı lezzeti alamamakta, hem de kalp hastalıklarına yakalanma olasılığını bir hayli artırmaktadır
BÜYÜK LOKMALARDAN KAÇIN
Diğer yanlış ise, ağzına büyük lokma alan ya da hızlı yeme alışkanlığı içinde
bir lokma bitmeden diğerini ağzına atan kişileri kapsıyor Ağzına büyük lokma
atanlar, yiyeceklerden fazla lezzet alamıyor Doyma hissi de duyamıyor Aynı
içerikteki yemekle doyma hissine daha rahat ulaşabilmek için yemeğimizi azar azar ve iki lokma arasında bir süre bekleyerek yemeliyiz İki lokma arasında beklememiz, reseptörlerimizde oluşan adaptasyonun ortadan kalkması yani reseptörlerimizin ikinci lokmanın lezzetini de olduğu gibi alabilmesi için şart Böylece, yiyeceğin tadını, kokusunu, sıcaklığını yani lezzetini daha iyi algılama ve daha az yiyip doyma şansını yakalarız
Yemek yemek ile sağlıklı yaşamarasında doğrudan bir ilişki vardır Elbette
yemeğin doğru hazırlanması lezzet açısından önemlidir ancak en az hazırlamak kadar önemli bir başka unsur ise; yiyecek ve içeceklerin tüketilme
alışkanlıklarıdır Ben sadece iki hatalı tüketimyanlışlığından bahsettim
Maalesef bunları çoğaltabiliriz Özet olarak diyebiliriz ki; bir yemekten lezzet alıp almamamız birçok değişken tarafından belirlenmektedir Yani yemek yemek, hazırlanmasından tüketilmesine başlı başına bir iştir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.