Dersimiz Sağlık |
08-18-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Dersimiz SağlıkDAĞ KEKİĞİ VE FAYDALARI Doğal antibiyotik özelliğine sahip kekik, vücudu mikroplardan arındırıyor ve aynı zamanda mikrobik hastalıklara karşı koruyucu özelliği var Kaç tür kekik var? Dünya’da yaklaşık 100 tür kekik yetişiyor Türkiye’de 33 tür kekik olduğu tespit edilmiş Taşlı ve güneşli yeri sever Yılda 12000 ton kekik hasat çıkıyor, 9000 ton ihraç ediliyor, 3000 ton yurt içinde tüketiliyor En çok kekik Türkiye’de yetişiyor! Dünyada yıllık 60 - 70 ton kekik yağı üretiliyor Dünya kekik yağı ihtiyacının % 10′u Türkiye’den çıkıyor Türkiye Kekik ihracatında dünyada ilk sırada En fazla Toroslar’da Isparta-Sütçüler kasabasında toplanıyor yaklaşık yılda 50 ton Mikropları temizliyor! Tıbbi kekikte; thymol (antiseptik) ve karvakrol (kozmetikte kullanılan madde) bulunur Thymol solunum yolu ile mikropları atar, yağ lambası (buhurdanlık) üzerine damlatılan kekik yağı evin mikroplu havasını temizler Hangi hastalıklara iyi geliyor? Antiseptik, antispazmotik, iştah açıcı, tansiyon yükseltici, genel uyarıcı, idrar söktürücü, bakterilerin oluşmasını önleyen özelliklere sahiptir Saman nezlesi, yorgunluk, düşük tansiyon, boğmaca, nefes darlığı, romatizmal hastalıklar, enfeksiyonlu hastalıklar, uykusuzluk, kan dolaşım bozukluğu ve bağırsak parazitlerine iyi gelir Nasıl kullanılıyor? Bir yemek kaşığı kadar ufalanmış kekik, 150 ml sıcak su ile 5 - 10 dakika demlendikten sonra ılık olarak içilir Hastalık dönemlerinde günde 2-3 defa uygulanması tavsiye edilir Mikrobik hastalıklara karşı vücudu korumak ve biriken toksinleri atmak için günde damıtılmış saf kekik suyu kullanılabilir Kekik suyu ayrıca diş temizliği ve diş etlerinin güçlenmesinde çok faydalıdır Günde 5 bardaktan fazla tüketilmemeli, hamileler kullanmamalı, mukozaya zarar veriyor Ayrıca; salatalara, soslara, çorbalara, et ve sebze yemeklerine katılır Hem lezzet verir, hem de hazmı kolaylaştırır Et kurutulurken yanına kekik demeti asılırsa mikroorganizma üremesini engeller Doğal kekik nasıl anlaşılır ? Kekik alırken; yeni mahsül ve dalında kurutulmuş demet halinde satılanlar tercih edilmelidir Kurutulurken sağlıklı ortamda kurutulup kurutulmadığını rengi ve kokusundan anlayabilirsiniz Rengi canlı, kokusu keskin olmalı! |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|