![]() |
Gluten Alerjisi, Çölyak |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gluten Alerjisi, ÇölyakGluten alerjisi, Çölyak ![]() Protein bozukluğu hastalığı olan çölyak, ince bağırsağın buğday, yulaf, arpa, çavdar gibi tahılların içinde bulunan gluten proteinine karşı, ömür boyu süren bir alerjisidir ![]() Tıpta gluten enterpatisi adı verilen çölyak, aynı zamanda çağın hastalığı olarak da tanımlanır ![]() Bisküvi ve ekmeğin tüketildiği andan itibaren, herhangi bir yaşta ortaya çıkan çölyak, genetik bir hastalıktır ![]() ![]() Belirtileri nelerdir? · Öne doğru çıkık karın, · Sertleşmiş kaslar, · Yaşa göre kısa boy ve düşük kilo, · Fazla miktarda ve sıklıkta kötü kokan açık renkli ishal şeklinde dışkı (Önce aralıklı olarak görülen ishal, daha sonra sürekli hale dönüşür), · Sık tekrarlanan karın ağrısı, gaz problemi, · Yorgunluk, · Çocukta ağlamaya eğilim, mutsuzluk, davranış değişikliği, · Eklemlerde ağrı, · İleri dönemlerde, protein eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan vücutta ödem, · Bacaklarda uyuşma, karıncalaşma, · Ağız içinde açık yaralar, · Ağrılı deri hastalığı, · Diş bozuklukları, · Kandaki kalsiyum düzeyinde azalma, · Deri üstünde hafif sıyrıkla kanama, · Çanak parmak, · Çok kilo kaybına bağlı adet düzensizliği, · Yüksek oranda folik asit ve K vitamini eksikliği ![]() Çölyak nasıl oluşur? Her hastada belirtileri farklı olan çölyak, normal yapısı bozulan ince bağırsağın, emilim ve sindirim bozukluğu sonucu ortaya çıkar ![]() ![]() Tanısı nasıl konur? Çölyak belirtileri taşıyan hastaların önce kan değerlerine bakılır ![]() ![]() Ancak asıl tanı, bağırsak biyopsisi sonunda ortaya çıkar ![]() ![]() ![]() Beslenme tedavisi nasıl yapılır? Çölyak, diyet tedavisinin iyi sonuç verdiği bir hastalıktır ![]() ![]() Beslenme tedavisi, kişinin kan değerlerindeki; demir ve B grubu vitaminlerin düzeyine göre ayarlanır ![]() ![]() Gluten içeren besinleri bilmek ve bunları tüketmemek, hem çok kolay hem de zordur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Artık ülkemizde çocukların tercih edeceği, glutensiz unlar, makarnalar, kekler, gofretler ve bisküviler bulunuyor ![]() ![]() ![]() ![]() Neler tüketebilirsiniz? · Et, balık, kümes hayvanları, deniz ürünleri, · Kahve, çay, ayran, meyve suları, gazozlar, ıhlamur, kuşburnu bazı şaraplar, rom, bira gibi malt edilmiş içecekler, · Yumurta, peynir, · Süt, süt tozu, yoğurtlar, peynir, · Patates, pirinç, pirinç unu, mısır, mısır unu, nişasta, · Kuru baklagillerin tümü, · Bütün sebze ve meyveler, · Şeker, bal, reçel, pekmez, komposto, güllaç, · Tuz, biber, nane, turşu, ev salçası, sirke, salamura turşu ![]() Nelerden uzak durmalısınız? · İçerisine ekmek katılmış köftelik unla pane edilmiş et, balık, tavuk, kadınbudu köfte, sosis, · Çikolatalı sütler, boza, · Buğday, yulaf, arpa, çavdar, bulgur, makarna, erişte, şehriye, bisküvi, simit, kağıt helva, dondurma külahı, waffle, ekmek, tarhana, yarma, irmik, börek, kurabiye, kek, pasta, buğday, arpa, çavdar ve yulaf unları, · Hazır salça, ketçap, salata sosları, bira mayası, hazır çorba, · Pane sebzeler, patates köftesi, · Fındık, fıstık, badem, ceviz, · Unlu ve hamurlu tatlılar (baklava, un helvası, irmik helvası, yufka, kadayıf gibi) çikolata, puding ![]() Mutlaka dikkat edilmesi gerekenler · Çölyak hastaları yemeklerini tüketmeden önce mutlaka etiketlerini okumalıdır ![]() ![]() · Çölyak teşhisi konulan kişilerin mutlaka aile taraması yapılmalı ve diyet tedavisi ömür boyu sürmelidir ![]() Glutensiz günler ve tüm yiyeceklerin glutensiz formlarının üretilmesi ümidiyle… |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|