Kırmızı Etin İçine Buğday Unu Hilesi

Eski 08-17-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kırmızı Etin İçine Buğday Unu Hilesi





3 KURUŞ İÇİN İNSAN SAĞLIĞI İLE OYNUYORLAR


Kırmızı etin gramajında yüzde 30'a varan artış sağlayan Bradmix adlı kimyasalın yerini artık, unlu mamuller ve fonksiyonel ürünlerde kullanılan Suprex adlı pastörize edilmiş buğday unu aldı Suprex, tutucu özelliği sayesinde etin mayalı hamur gibi hacminin genişlemesine ve ağırlığının da eklenen su kadar artmasına yol açıyor Pişirirken ise hacim küçülmesi yaşanmıyor Ancak, et yavanlaşıyor


Sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle ithalatı yasaklanmasına rağmen, yurtdışından kaçak olarak getirilen Bradmix adlı kimyasala karşı alınan önlemler, et ve et ürünlerinin gramajını artırmada kullanılan yöntemlere bir yenisinin daha eklenmesini sağladı Etin gramajında yüzde 30'a varan oranda artış sağlayan Bradmix'in yerini şimdi, unlu mamüller ve fonksiyonel ürünlerde kullanılan Suprex aldı Suprex, tutucu özelliği sayesinde kullanıldığı ürünlerde, eklenen suyu dışarı salmayarak, hacminin ve ağırlığının artmasına yol açıyor Buğday içerikli olması nedeniyle doğal bir ürün olan Suprex'in et ve et ürünlerinde kullanımı, sağlık açısından herhangi bir sakınca oluşturmuyor Ancak, 700 gram etin gramajını 1 kilograma çıkardığı için tüketicilerin aldığı ürüne değerinden fazla bedel ödemesine neden oluyor Pişirme esnasında harhangi bir hacim küçülmesi yaşanmıyor ama et yavanlaşıyor


Yerlisi de üretiliyor


Hollanda merkezli Codico firmasının lisansıyla Türkiye'de de üretilmeye başlanan Suprex, buğdayın un haline dönüştürülmesinden sonra pastörize işleme tabi tutularak elde ediliyor Bu ürünün üç aydan bu yana Türkiye'de üretilmeye başlanmasıyla birlikte, cazip fiyatı nedeniyle bir anda yurtdışından ithal edilen hacim artırıcı ve su tutucu kimyasalların yerini almaya başladı Yapıştırma ve tutma gücü yüksek olan bu ürün, kağıt ve karton üretiminin yanı sıra, sıkıştırılmış ahşap, sondaj sanayi ve petrol kuyularının kapatılmasında dolgu malzemesi olarak kullanılıyor Aynı zamanda başta patates ve mısır cipsleri olmak üzere dondurulmuş gıda ve makarna gibi unlu mamullerin üretiminde kullanılıyor


Etin ağırlığını artırıyor


Çözüldükten sonra suyunu salmasını önlemek için dondurulmuş et ve et ürünlerine enjekte edilen Bradmix'in yerini, Suprex'in almasında fiyat açısından cazip olması da önemli oranda etkili oldu Suprex, hem Bradmix'te olduğu gibi sulandırıldıktan sonra kırmızı ete şırınga edilebiliyor, hem de suyla karıştırılmış Suprex'in içine et yatırılarak, suyu emmesi sağlanabiliyor Suprex, etin mayalı hamur gibi hacminin genişlemesine ve ağırlığının da eklenen su kadar artmasına yol açıyor Suprex'in tutucu özelliği, et pişirilirken içerdiği suyu da kaybetmemesini sağlıyor Pişmiş ette, herhangi bir hacim küçülmesi yaşanmıyor


Et et olmaktan çıkıyor


İstanbul Veterinerlik Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyelerinden Prof Dr Bülent Nazlı, Avrupa Birliği standartlarına göre, kırmızı etlerin suyu bağlama oranının yüzde 8'i geçmemesi gerektiğine dikkat çekerek, "Buna da dondurulma aşamasında kaybedilen suyun ete geri kazandırılması için izin veriliyor Ancak, bu Türkiye'de etlerin kapasitesi zorlanarak, yüzde 30'lara kadar çıkarılıyor Böylece, etin gramajı artırılırken, verimliliği düşürülüyor" dedi


Rakamlarla Türkiye'de kırmızı ve beyaz et pazarı


Türkiye'nin yıllık kırmızı et tüketimi 1 milyon ton


Kişi başı tüketim ise 186 kilogram


Beyaz et tüketimi ise 1 milyon ton


Beyaz ette kişi başı tüketim 145 kilogram


Suprex, hangi sektörde ne amaçla kullanılıyor


Unun su tutma kapasitesini artırıyor Kendisinin 4 katı kadar su ve yağ tutabildiği için daha fazla son ürün elde edilmesini sağlıyor


Daha az undan daha fazla ekmek elde edilmesine neden oluyor Ekmek kabuğu renginin parlak, kırmızı ve esnek olmasına yol açıyor İç yapısını düzenleyerek bayatlamayı geciktiriyor Pişme süresini azaltıyor


Pasta ve keklere konan, meyve ve çikolata parçacıklarının dibe çökmesini engelliyor Krep ve tortilla tipi hamurlarda kırılmaları önlüyor


Kuru pasta ve kurabiyelerde kırılmaları engelliyor


Dondurulmuş ürünlerin çözüldüğünde su kaybını engelliyor


Makarna, erişte ve mantı üretiminde durum buğdayının ikamesi için kullanılıyor Makarnanın suda dağılmasını engelliyor


Bisküvi, gofret, külah, kadayıf üretiminde kullanılarak son ürün sayısını artırıyor


Kırmızı etlerin enjekte edilen suyu daha sonra kendiliğinden salmasını önlüyor Sucuk, köfte gibi et ürünlerinin pişme aşamasında dağılmasını engelliyor (Hürriyet )

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.