08-16-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İnsanımız Tuzu Çok Seviyor
İnsanımız tuzu çok seviyor
ANKARA (ANKA) -Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği Üyesi ve Hacettepe Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr Çetin Turgan, fazla tuz tüketildiğine dikkati çekerek, “Türkiye en çok tuz tüketilen ülke Günde 18 gram tuz tüketiliyor Sağlıklısı 6 gramdır Bu da bir çay kaşığına denk geliyor” dedi
Prof Dr Çetin Turgan, “Türkiye'nin tansiyonunu ölçüyoruz” kampanyasının tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin tuz tüketiminin normal sınırların çok üstünde olduğunu bildirdi
Prof Dr Turgan, Türkiye'nin en çok tuz tüketilen ülke olduğunu belirterek, “Kişi başına tuz tüketimi Türkiye'de 18 gram, ABD'de 9 ile 12 gram arası, Çin'de 14 gram, İngiltere'de ise 9 gram civarı” dedi Normal sınırın ise 6 gram olduğunu kaydeden Prof Dr Turgan, “Günde 18 gram tuz tüketiliyor Sağlıklısı 6 gramdır Bu da bir çay kaşığına denk geliyor” diye konuştu
-“EKMEKTEN BİLE 7 2 GRAM TUZ ALIYORUZ”-
Tarım Bakanlığı'nın tebliğine göre ekmekte olması gereken tuz miktarının 1 7 gram olduğunu kaydeden Prof Dr Turgan, “Ancak ekmekteki tuz miktarı 1 82 gramdır Türk insanı ortalama 400 gram ekmek tüketiyor Sadece ekmekten 7 2 gram tuz alıyor Bu bile normal değerin üstünde” dedi Türk toplumunun yemek kültürüne de değinen Prof Dr Turgan, “Ayrıca geleneksel yemeklerimizde de tuz yoğun olarak kullanılıyor Artık evde yapılan salçadan vazgeçmek gerekiyor” dedi Her şeyden önce Türk toplumunda hipertansiyon bilincinin geliştirilmesi gerektiğine işaret eden Prof Dr Turgan, “Dünya genelinde her 4 kişiden birinde hipertansiyon var Halkta hipertansiyon bilincinin arttırılması gerekiyor Spor yapmak, sigara içmemek, aşırı alkolden kaçınmak ve kiloya dikkat etmek gerekiyor Günde 3 gram tuzun önlenmesi ölümleri yüzde 3 önlüyor” dedi
|
|
|