Meyan Kökünün Modern Kullanımı |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Meyan Kökünün Modern KullanımıFİTOTERAPİ MEYAN (Glycyrrhiza glabra L )Diğer ismi: Piyan ![]() Bitki: Anadolu ve Akdeniz ülkelerinde yetişir 30-200 cm yükseklikteçok yıllık bir bitkidir Önce uzun güçlü bir kök oluşur, sonrayan kökler meydana gelir Sürgünler her yıl yenilenir![]() Yapraklar 20 cm kadar uzunlukta ve parçalıdır, 5-9 yaprakçıklıdır Yaprak koltuklarında çiçekleri bulunur, yazbaşında açar, açık maviden violeye kadar renk alır Meyvesi 2cm uzunluğunda kabukludur ve 3-5 adet kahverengi böbrek şeklinde tohumu vardır Kökü 0,5-2,5 cm çapında, 15-50 cmuzunluğunda silindirik çubuklar halindedir, dışında kahverengi bir kabuk bulunur, kabuk soyulduğunda sarı renkli odunsu iç kısım görülür Kokusu özeldir, tadı önce tatlı sonra acımsıdır![]() Pancar şekerinden 50 kat daha tatlıdır ![]() ilaç etkili kısm: Soyulmuş veya soyulmamış halde kurutulmuş kökleri kullanılır Köklerde % 20-25 oranında suda çözünenmaddeler bulunur Bilefliminde; glycyrrhizinin potasyum vekalsiyum tuzları, flavonoid, flavon,isoflavon, phytosterol, cumarin bulunur ![]() Etkisi : Ülserin iyileşmesini hızlandırır, balgamı yumuşatır ve kolaylıkla dışarı atılmasını sağlar, kramp gidericidir ![]() Kullanıldığı yerler: Üst solunum yolları enfeksiyonlarında, mide ve onikiparmak ülserlerinde kullanılır ![]() Kullanılmaması gereken haller: Hamilelikte kullanılmaz Karaciğerve böbrek hastalıkları, yüksek tansiyon ve potasyum eksikliğinde kullanılmamalıdır ![]() İstenmeyen etkileri: Uzun süre ve fazla miktarda kullanılırsa potasyum kaybına bağlı olarak yüksek tansiyon, vücutta su birikmesi (ödem) meydana gelebilir ![]() İlaçlarla uyumsuzluğu: Potasyum kaybı diğer ilaçlarla (Thiazid ve tuz kaybına yol açan idrar artırıcılar) artar Potasyum kaybıdigitalis glikosidlerin kalbe etkisini artırır ![]() Kullanım miktarı: Günlük ortalama kullanım miktarı 5-15 gr kurutulmuş kök ![]() Kullanım şekli: Çayı şöyle hazırlanır: ince kıyılmış veya öğütülmüş 1 çay kaşığı meyan kökü bir fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, 5 dakika demlenir, süzülerek içilir ![]() Günde 3 defa yemeklerden sonra birer fincan çayı içilebilir ![]() Kullanım süresi: 4-6 haftadan daha uzun süreli kullanılmaz, hekim tavsiyesi ile süre uzatılabilir ![]() Kaynaklar:1- Dr Ahmet Toptaş, Alman kanunlarına göre düzenlenip izin verilen BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ, Gonca Yayınevi, İstanbul 2009, ISBN: 978-9944-790-31-4, (0212) 5285076-5286005![]() 2- Dr Ahmet Toptaş, ÇÖREKOTU Tepeden tırnağa şifa deryası, Gonca Yayınevi, İstanbul 2008, ISBN: 978-9944-62-613-2, (0212) 5285076-5286005
|
|
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
| Görünüm Modları | |
|
|