Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Bilgisayar,Teknoloji & İnternet Dünyası > Program Anlatımları [Resim & Video]

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
2003, alma, altindan, atma, ghost, ile, imaj, msdos, norton, yazma

Ms-Dos Altindan Norton Ghost 2003 İle İmaj Alma Ve Yazma (Atma)

Eski 08-17-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ms-Dos Altindan Norton Ghost 2003 İle İmaj Alma Ve Yazma (Atma)

(aşağıdaki tüm yazı alıntıdır)
merhaba arkadaşlar,

baktım bu konu ile ilgili çok bilinmeyen var bu yüzden bu konuyu anlatıp sizlere yardımcı olmak istedim, umarım başarılı olurum bütün anlatım bana ait olup, hiçbir alıntı yoktur bu konuyla ilgili ekstra yardım isteyenler; bana pm'le yada buradan ulaşabilirler sevgiler

peki bu işlemler neden bu kadar önemli ?
1) tekrar tekrar uzun bir şekilde widows kurma derdine son yaklaşık 10 dk'da tertemiz windows’unuz hazır (zaman kazancı)
2) bu yöntem ile bu programı windows üzerine kurmanıza hdd’nizde yer kaplamasına gerek yok
3) driver, güncelleme işlemleriyle tekrar tekrar uğraşmaya gerek yok
4) çok daha kolay çünkü bu windows,driver kurmak yerine daha basit ve hemen herkesin yapabileceği cinsten

öncelikle bu işlemde hiçbir şekilde windows üzerine bu programı kurmanıza gerek yok bu işi msdos altından kolaylıkla bir-iki klik ile yapacağız yalnız bu sürüm ghost; sata hdd'leri desteklememektedir haberiniz ola sisteminde sata olanlar bu programın yeni versiyonunu windows'da kurup (bu versiyondan sonrakilerde de msdos destekleri yoktur) bu işlemleri yapabilirler yada alternatif bi program olan acronis true image'ı kullanabilirler

evet şimdi biz dos-ng2003 anlatımımıza geçelim:
ilk önce sisteminizi en optimum hale getirin ve güncelleme,driver,ayar vb hepsini yükleyin Herşeyini tam istediğiniz gibi yapın daha sonra elinizde kendinden bootlu bi ng2003 cd'si (bu cd'yi bulmak size kalıyor bu arada) olması lazım yada bi başlangıç disketi ile sisteminizi açıp, msdostan devam etmelisiniz bende cdsi olduğu için burdan devam edeceğim, disket ile sistemi açmak isteyenler resim 1'de anlattığımı first boot device'ı floppy yaparak devam etmeliler ilk önce bilgisayar açılışında del tuşu ile biosa giirin ve advanced kısmından resim 1'deki gibi first boot device'ı cd-rom 2sini de hdd-0 yapıyoruz

resim 1

ve sonra resim 2'de olduğu gibi ana menüden F10, yes yapıp çıkıyoruz

resim 2

sistem yeniden başlatılıyor ve resim 3'te gösterilen yazı çıktığında bir tuşa basıp cd-rom'dan pc-dos'un boot işlemine başlıyoruz normal windows'a gitmek istiyorsanız bir tuşa basmanıza gerek yok

resim 3

bir sonraki ekran resim 4'te hangi yardımcı driverların yüklenerek başlayacağı soruluyor burdan 5yi seçip bir sonraki adıma geçiyoruz (diğer seçenekler farklı kullanımlar için gerekli [örneğin bi usb veya firewire sürücüden imaj dosyası almak veya yazmak için] ancak ben sadece bunu kullandım, diğerlerini isteyenler merak edip öğrenebilirler)

resim 4

ve pc-dos kipinde bilgisayarımız, sanal sürücü oluşturarak a: sürücüsünden açıldı

resim 5

c: komutu ile yukarda belirttiği cd-rom sürücüsüne geçiyoruz dikkat: bu safhada hiçbir hdd yüklenmiyor sadece sanal sürücü ve cd-romlara erişebiliriz (hdd erişimi program içinden olacak sadece) ve biz ng2003 cd'mizin olduğu c: sürücüsüne geçiyoruz

resim 6

"dir" yazıp doğru cd'de olup olmadığımızı görüyoruz eğer doğruysa resim 7'deki gibi bu klasörlerin olduğu bir ekran gelecektir bundan sonra "cd support" komutu ile support klasörüne girilir

resim 7

daha sonra da bu klasörden "ghost" komutu ile ng2003 çalıştırılır

resim 8

ve msdos altında gelecek ng2003 ekranı resim 9'da ki gibidir burda ok dedikten sonra, programı ilk kez çalıştırdıysak; program bizden hdd'lere optimizasyon yapmak isteyecektir bu durumda buna da ok demeliyiz ve bu kısa işlemin bitmesini beklemeliyiz

resim 9

eğer bi diskin tümünün imajını alacak veya yazacaksak disk menüsünü, eğer sadece hdd'nin herhangi bir partisyonuna (bölümüne) bu işlemleri uygulayacaksak da partition menüsünü (resim 11) kullanmalıyız check menüsü ise herhangi bir alınmış imajın doğruluğunu kontrol etmemimizi sağlar bunu her aldığımız imaj sonrası, imaj dosyasını test ederek kullanmalıyız çünkü hatalı alınmış bir imaj hiçbir işimize yaramayacaktır eğer hata tespit edilirse imaj alma işlemini yeniden yapmalıyız

resim 10

ben imaj alma ve yazma işlemini sadece windows'un kurulu olduğu bölüme uyguladığımdan size partisyon menüsünden imaj alma ve yazma'yı anlatacağım disk işlemini de siz kendiniz deneyerek öğrenebilirsiniz

resim 11

-imaj alma-
partition menüsünden (resim 11) "to image" seçeneği seçilir daha sonraki ekranda (resim 12) bize hangi hdd'den bölüm imajı alıncağı sorulur bu yüzden örnekte; windowsun olduğu ilk hdd'yi seçtim ve ok dedim not: imaj dosyası uzantıı gho'dur ama bazen bu dosyanın yanına ghs uzantılı bi dosya da eklenebilir bu dosyayı kesinlikle silmeyin

resim 12

daha sonra bu hdd içinden hangi bölümün imajını almak istediğimizi sorar bu hdd'de resim 13'te görüldüğü gibi 3 bölüm bulunmakta ve biz windows'un bulunduğu 10gblık SYS bölümünü seçip,onaylıyoruz

resim 13

diğer ekranda bizden bu alıncak imaj dosyasının nereye kaydedileceğini soruyor burada yukardaki combobox'dan kaydedeceğimiz yer seçilir ve bir dosya ismi verilerek save denir daha sonraki adımda ise bizden imaj dosyasının nasıl sıkştırmak istediğimizi sorup işlemi başlatacaktır [fast:hızlı normal:normal high:çok sıkıştırma] burada dikkat edilecek hususlar:
1kaydedilecek imaj dosyası, imajı alınacak bölüme kaydedilmemelidir
2imaj alındıktan sonra imaj dosyası check edilmelidir
3mümkünse başka bir hdd'ye kaydedin veya kayıt ettikten sonra bir medyaya (dvd,) yazın çünkü windows göçerse o dosyaya erişminiz kısıtlanabilir

önemli not: burada eğer bir dvd sürücümüz var ise direk dvd sürücüsü seçilerek; imaj dosyasının bir dvdye kayıt yapılmasına olanak da vardır

resim 14

-imaj atma-
yine partition menüsünden (resim 11) "from image" seçilir bundan sonra bizden hangi imaj dosyasını yüklemek istediğimizi soran bi diyalog gelecektir (resim 15) burdan hdd yada ortam sürücüsü seçilir(burda hddler 1:1,1:2 yada 2:1,2:2 diye hdd ve bölüm formatında gösterilirler) ve açılan dosya listesinden gho uzantılı istediğimiz dosya seçilir ve open denir

resim 15

kendisi otomatik olarak resim 16'da olduğu gibi içinde imajı alınan bölümü belirten bir diyalog'la hangi bölüm olduğunu gösterecektir burdan bölüm seçilerek onaylanır

resim 16

daha sonra hangi hdd'ye ait partisyona imaj atacaksak; o hdd'yi seçeriz

resim 17

imaj atacağımız partisyonu seçeriz

resim 18

ve en son imaj atacağımız bölümdeki bilgilerin tamamen silineceğini ve bundan emin olup/olmadığımızı soran bi diyalog daha gelir YES denerek işlem başlatılır

resim 19

-The End-

(c) lazaRus from hARDWAREMANIA

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları

forumsinsi.com