Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilinçli, ilkyardım, izleri, kalıcı, yanıkta, önleyebilir

Yanıkta Bilinçli İlkyardım Kalıcı İzleri Önleyebilir

Eski 08-13-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Yanıkta Bilinçli İlkyardım Kalıcı İzleri Önleyebilir

Yanıkta bilinçli ilkyardım kalıcı izleri önleyebilir

Ev kazalarında sıkça rastlanan yanıklara karşı ciddi önlemler alınmalı Bir yanık durumu olduğunda yanan yer hemen soğuk suya tutulmalı Samsun Mehmet Aydın Devlet Hastanesi Yanık Merkezi sorumlusu Opr Dr Ali Osman Katrancı, soğutmanın yanan yerin genişlemesini ve derinleşmesini önleyeceğini söyledi

Evde veya işyerinde meydana gelebilecek herhangi bir yanık vakasında uygulanacak ilkyardım, kazazedenin hayatı boyunca taşımak zorunda kalacağı izleri en aza indirebiliyor Kızgın sobaya değen veya üzerine kaynar su dökülen bir çocuğa uygulanacak en önemli ilkyardım, yanık bölgeyi uzun süre soğutmakla başlıyor Samsun Mehmet Aydın Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Yanık Merkezi sorumlusu Opr Dr Ali Osman Katrancı, "Yanan bölge hiç vakit kaybedilmeden hemen çeşme suyu altına tutulmalı ve bu işlem en az yarım saat uygulanmalı" dedi

Hiç beklenmedik zamanda yaşanabilecek muhtemel bir kazada oluşan en basit yanık bile kişide hayatı boyunca taşımak zorunda kalacağı ize sebep olabiliyor Bu durumlarda zararı en aza indirmek veya yanık derecesine göre tamamen yok etmenin değişik yolları bulunuyor Dr Ali Osman Katrancı, literatürde 1 ve 2 derece yanık olarak isimlendirilen durumlarda hastada kolayca iz kalmadan basit tedavilerle iyileşme sağlanabileceğine dikkat çekti 3 derece veya 2 derece derin yanıkların çok ciddi sorunlar çıkaracağının altını çizen Dr Katrancı, "3 derece bir yanıkta, örneğin sadece el içindeki bir yanık hayati tehlike oluşturmaz belki ama iyileşme sonrası ciddi sakatlık oluşturabilir" uyarısında bulundu Katrancı, yanan kısmın vücudun yüzde 10'undan fazlasını oluşturduğu durumlarda hastanın mutlaka hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi gerektiğini vurguladı

Yanık vakasının yaşandığı durumlarda yapılacak en acil ilkyardım hastayı yakıcı etkenden uzaklaştırmakla başlıyor Yanığın soğuk su ile soğutulması yanan yerin genişlemesini ve derinleşmesini engelliyor Soğutma ile yanığın yüzeysel kalmasının sağlanacağını aktaran Dr Katrancı, küçük yanıklarda özel bir tedaviye gerek bırakmasızın hiç iz kalmadan yaranın iyileşebileceğinin altını çiziyor Dr Katrancı, soğutulmayan böyle bir yanığın ise kolayca 2 derece derin yanığa dönüşebileceğine, tedavisinin daha zor ve iz kalma ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çekti

Ne şekilde yanık olursa olsun temel yaklaşımın, yanan bölgenin hemen soğutulması ve steril sargı bezi veya temiz bir bezle kapatılıp sağlık kuruluşuna başvurulması olduğunu ifade eden Dr Katrancı, "Özellikle alev, ateş, soba, ütü gibi etkenlerle oluşan ve yine özellikle fonksiyonel anlamda önemli olan el, ayak, eklem, genital bölge, yüz, ağız çevresi, göz kapağı gibi yerlerde oluşan yanıklarda yüzey genişliği az olsa bile mutlaka sağlık kuruluşuna başvurmak gereklidir" uyarısında bulundu

Yanlış bilinen tedavi yöntemleri

Yanık yarasının iyileşmesinde sürülen hiçbir ilacın yarayı iyileştirme etkisi yok

Derinin kendini yenileme tabakası etkilenmemiş ise vücut kendi kendine yarayı en güzel şekilde iyileştiriyor Bu tabaka etkilenmişse iyileşme normal deri ile olamayacağı için ne sürülürse sürülsün iz kalması engellenemez

Tedavi için ne yapılmalı?

Yara temiz ve nemli tutulmalı

Her gün yapılacak pansuman öncesi yara etkili bir şekilde yıkanarak ölü dokulardan ve artık maddelerden arındırılmalı

Yaranın pansumanın ardından nemli ortamını sağlamak için sıvı vazelin emdirilmiş sargı ile sarılmalı

Enfeksiyon gelişmişse doktora başvurmalı

Kaza anında yapılacak ilkyardım

Kazazedeyi yanıcı maddenin

etkisinden kurtarın

Yanan yeri en az yarım saat musluğun

altında bekleterek soğutun

Yanık yeri temizleyerek nemli kalmasını sağlayın

Yanık büyükse hiç zaman kaybetmeden sağlık

kuruluşuna başvurun ZAMAN

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları

forumsinsi.com