Su-Tuz Dengesi Önemli!

Eski 08-13-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Su-Tuz Dengesi Önemli!





Eğer vücudunuzun su-tuz dengesi bozulursa ciddi sağlık problemleriyle baş başa kalırsınız

Su ve tuz hayatımız için iki önemli bileşendir Besinlerin pek çoğunda bulunan sodyum, doğal yiyecek tuzu olarak adlandırılır Sofra ya da mutfak tuzunun da büyük bir bölümü sodyumdur Sodyum sinir ve kas fonksiyonlarının devamı için çok önemlidir Asıl görevi sıvı pompalanmasını ve gıdaların hücre zarından geçişini sağlamaktır Bol miktarda sodyum ise yüksek kan basıncına (yüksek tansiyona) neden olur Daha sağlıklı yaşamakiçin tükettiğimiz tuz miktarını azaltmamız gerekir Bu doğrultuda yapılması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:


Lezzetine bakılmadan yemeklere tuz eklenmemeli, daima taze ve aşırı tuz içermeyen besinler tercih edilmeliSatın alınan hazır ürünlerin etiketleri mutlaka okunmalı Tuzsuz ya da tuzu azaltılmış besinler seçilmeli Sodyumlu tuzlar yerine potasyum içeriği yüksek tuzlar tüketilmeliMasada tuz kullanmamalıMaydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi aroma sağlayıcılar tuz yerine tercih edilmeliTurşu, ketçap, hardal, soya sosu gibi yiyeceklerin tuz içeriği çok fazladır Bu besinlerden uzak durulmalı ya da az tüketilmeliSebze ve meyve tüketimi artırılmalıBol su içilmeli Su genelde az sodyum içerir Şişe ve maden sularının sodyum içeriği etiketinden kontrol edilmeli

Vazgeçilmez bir öğe

Su insan yaşamı için vazgeçilmezdir En küçük canlı organizmadan en büyük canlı varlığa kadar bütün biyolojik yaşamı ve bütün insan faaliyetlerini ayakta tutar İnsan yemek yemeden haftalarca yaşayabilir ama susuzluğa ancak birkaç gün dayanabilir İnsan vücudunun büyük bir kısmı (yüzde 50-60'ı) sudan oluşur Bu oran yaşa ve cinsiyete göre değişir Kalori ve besin değeri olmamasına rağmen su beslenme açısından oldukça önemlidir Vücutta suyun yüzde 2'lik azalması ısı dengesinin değişmesine neden olurken, yüzde 7'lik azalma aşırı yorgunluk, halüsinasyon ve solunum güçlüğüne, yüzde 10'luk azalma ise dolaşım ve böbrek yetmezliğiyle ölüme neden olur
Suyun vücudumuzdaki işlevleri şöyle özetlenebilir: Besinlerin sindirimi, emilimi ve hücrelere taşınması Hücrelerde yaşam ve sağlık için gerekli biyokimyasal tepkilerin oluşturulması Hücrelerin, dokuların, organ ve sistemlerin çalıştırılması Zararlı maddelerin taşınması ve atılması Vücut ısısının denetiminin sağlanması Elektrolitlerin taşınması Eklemlerin kayganlığının sağlanması Çeşitli hastalıklara karşı korunmanın sağlanması Cildin susuz kalmasını önleyerek daha düzgün, yumuşak, esnek ve kırışıksız hale gelmesinin sağlanması Tokluk hissi vererek ve iştahı azaltarak kilo vermeye dolaylı yoldan yardım edilmesi
Ne kadar su içmeli?

Su temiz ve sağlığı bozmayan kaynaklardan karşılanmalı Dolayısıyla içilen suyun hijyenik olmasına dikkat edilmeli Vücudun büyüklüğü, fiziksel olarak ne kadar aktif olunduğu, iklim, mevcut hastalıklar (örneğin böbrek hastalığı) gibi çeşitli etkenlere bağlı olarak su ihtiyacı bireyden bireye değişiklik gösterir Alınan her bir kalori için 1 ml veya kilo başına 35 ml su alımı önerilmekle birlikte genel olarak, sağlıklı bir kişi her gün kaybedilen vücut sıvılarını yeniden yerine koymak için 2,5-3 litre (8-10 bardak) su içmeli

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.