Kuş Gribi |
08-13-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kuş GribiKuş gribi suda 22 derecede 4 gün, 0 derecede 30 gün yaşıyor Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof Dr Faruk Yorulmaz, kuş gribi virüsünün suda 22 derecede 4 gün, 0 derecede ise 30 gün canlılığını sürdürebildiğini söyledi Yorulmaz, yaptığı açıklamada, kuş gribinin farklı bir virüsle ortaya çıkabilen hastalık olduğunu bildirdi Hasta veya hastalıktan ölmüş hayvanlarla yakın temasla, göz yaşı, burun akıntısı, dışkılara temasla ve virüsün karıştığı havanın solunmasıyla kuş gribinin bulaşabildiğini ifade eden Yorulmaz, kanatlı hayvanların etleri ve yumurtaları iyice pişirilerek yendiğinde, hastalığın bulaşmadığını söyledi Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, yaygın kas ağrıları ve solunum güçlüğü gibi nedenlerle hastalığın ortaya çıktığını belirten Yorulmaz, insan gribinden farklı olarak kuş gribinde, karın ağrısı ve ishalin de görülebildiğini, kuş gribinin insandaki kuluçka süresinin ise ortalama 2-6 gün arasında değiştiğini belirtti Koruyucu önlemler almadan kanatlı hayvan yetiştiriciliği ile uğraşanlar ve kanatlı hayvanlarla teması olanların risk grupları arasında bulunduğunu bildiren Yorulmaz, "Özellikle, kanatlı hayvanlarla teması olan çocuklar ve koruyucu önlem almadan ölü hayvanları bertaraf edenler de bu grupta yer almaktadır" dedi' '60 DERECEDE 30 DAKİKADA ÖLÜR' Yorulmaz, kuş gribi virüsünün 56 derecede 3 saatte, 60 derecede 30 dakikada öldüğünü belirterek, formalin, iyot bileşikleri ve çamaşır suyu gibi dezenfektanlara dayanaksız olduğunu bildirdi Virüsün, gübrede düşük ısılarda 3 ay canlı kalabildiğini ifade eden Yorulmaz, suda 22 derecede 4 gün, 0 derecede ise 30 gün canlılığını sürdürebildiğini söyledi Hastalıktan korunma ve tedavi amaçlı kullanılan antiviral ilaçların bulunduğunu bildiren Yorulmaz, kuş gribi hastalığına yakalanan ve bu hastalıktan ölen hayvanlarla korunmasız yakın teması olan kişilerden, hastalığın belirtilerini gösterenlerin en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini kaydetti KUŞ GRİBİNDEN KORUNMA Kanatlı hayvanların etlerinin 70 derecede pembe görüntü kalmayacak şekilde pişirilerek yenmesi halinde kuş gribi tehlikesinin olmadığını ifade eden Yorulmaz, yumurtaların da 70 derecede en az 5 dakika pişirildikten sonra yenmesi gerektiğini söyledi Kümes hayvanlarıyla yabani kanatlı hayvanların temasına izin vermeyen sürekli kapalı kümeslerde yetiştirilmesi gerektiğini bildiren Yorulmaz, şunları kaydetti: "Kanatlı havyan yetiştirilen kümeslerde çalışanlarla eldiven, maske, gözlük takarak ve koruyucu elbise giyerek çalışmalıdırlar Kanatlı hayvan etlerinin pişirilmeye hazırlanmasında kullanılan bıçak, kesme tahtası, tezgah, çiğ et konulan kaplar gibi malzemeler çamaşır suyu ile dezenfekte edilerek daha sonra deterjanla yıkanmalıdır Hasta ve ölmüş hayvanlara temastan kaçınılmalıdır Ölen kanatlı hayvanlar ise yakılarak veya derince açılan çukurlara gömülerek üzerlerine sönmemiş kireç dökülerek bertaraf edilmelidir" Yorulmaz, hatalığın görüldüğü ülkelere veya bölgelere seyahat edilmesi halinde, kanatlı hayvan çiftliklerinden ve pazarlarından uzak durulması gerektiğini belirtti |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|