Hadislerde &Quot;5&Quot; |
08-11-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Hadislerde &Quot;5&Quot;Şu beş şey çoğalınca, ümmetim helâk olur: 1- Lânetleşme 2- İçki içme 3- İpekli giyme 4- Çalgı 5- Eşcinsellik Mümin beş çeşit şiddet arasındadır: 1- Müslüman kardeşi onu çekemez 2- Münafık ona buğzeder 3- Kâfir ona kasteder 4- Nefsi onunla uğraşır 5- Şeytan onu şaşırtmaya çalışır Şu beş şey ibadettir: 1- Az yemek 2- Camide oturmak 3- Kâbe'ye bakmak 4- Mushafa bakmak 5- Âlimin yüzüne bakmak Şu beş şeyi bir gün içinde yapan cennet ehli olur: 1- Hasta ziyaret etmek 2- Cenazede bulunmak 3- Cuma günü oruçlu olmak 4- Cuma namazına gitmek 5- Sadaka vermek Şu beş şeyin kefareti yoktur: 1- Allaha şirk koşmak 2- Haksız yere adam öldürmek 3- Mümini dehşete koymak 4- Harp gününde cepheden kaçmak 5- Hakkı olmadığı malı almak için yalan yere yemin etmek Şu beş şeyin cezası gecikmez: 1- Devlete isyan etmek 2- Gadr etmek 3- Anaya, babaya asi olmak 4- Akrabaya ziyareti kesmek 5- İyiliğe karşı şükretmemek Şu beş şey oruç ve abdestte hayır bırakmaz: 1- Yalan söylemek 2- Gıybet etmek 3- Söz taşımak 4- Harama bakmak 5- Yalan yere yemin etmek Beş şeyden beş şeye davet eden âlimle beraber olun: 1- Şekten yakîne [sağlam imana] 2- Kibirden tevazua 3- Nefretten hayırhahlığa 4- Riyadan ihlâsa 5- Dünyaya düşkünlükten zühde Kıyamette herkes şu beş suale cevap verecektir: 1- Ömrünü nerede tüketti? 2- Gençliğini nerede geçirdi? 3- Malını nasıl, nereden kazandı? 4- Malını nereye harcadı? 5- İlmi ile nasıl amel etti? Hiçbir peygambere verilmeyip bana verilen beş şey: 1- Bir aylık mesafeden düşmanların kalbine korku salarım 2- Yeryüzü bana temiz ve mescit kılındı 3- Ganimetler bana helâl kılındı 4- Kıyamette umumî şefaat izni verildi 5- Her peygamber kendi kavmine, ben ise bütün insanlığa gönderildim Beş şey gelmeden önce beş şeyin kıymetini bilmeli: 1- Ölüm gelmeden önce hayatın 2- Hastalık gelmeden önce sağlığın 3- Meşguliyetten önce boş vaktin 4- İhtiyarlamadan gençliğin 5- Fakirlikten önce zenginliğin Şu beş durumda dualar kabul edilir: 1- Kur'an-ı kerim okunurken 2- Düşman ordusuyla karşılaşınca 3- Yağmur yağarken 4- Zulme uğrandığı vakit 5- Ezan okunurken Müslümanın Müslüman üzerinde beş hakkı vardır: 1- Karşılaşınca selâm vermek 2- Davetine icabet etmek 3- Nasihat isterse yol göstermek 4- Aksırıp Elhamdülillah derse, Yerhamükellah demek 5- Hastalanırsa ziyaretine, ölürse cenazesine gitmek Şu beş gecede yapılan dua kabul olur: 1- Verilen sözde durulmazsa, düşmanlar musallat olur 2- Allahın emrine uyulmazsa, fakirlik yaygınlaşır 3- Fuhuş yaygınlaşırsa, ölümler çoğalır 4- Ölçü ve tartıda hile yapılınca, bereket kalkar ve kıtlık gelir 5- Zekât verilmezse, yağmur yağmaz olur Şu beş gecede yapılan dua kabul olur: 1- Regaib Gecesi 2- Berat Gecesi 3- Cuma Gecesi 4- Ramazan Bayramı Gecesi 5- Kurban Bayramı Gecesi Şu beş şey imandandır: 1- Allaha teslim olmak 2- Onun takdirine razı olmak 3- İşinin sonunu O'na havale etmek 4- Ona güvenmek 5- Musibete sabretmek Şu beş şey sünnettir: 1- Hacamat 2- Misvak 3- Güzel koku 4- Hayâ 5- Hilm Şu beş şeye sahip olan dine uymada mazeret bulamaz: 1- Dindar bir hanım 2- Hayırlı çocuklar 3- Herkesle güzel geçinme kabiliyeti 4- Geçim kaynağının şehrinde olması 5- Çoluk çocuğunu sevmesi Şu beş şeyin cezası gecikmez: 1- Zulüm 2- Hainlik etmek 3- Anne babaya eziyet etmek 4- Akraba ile irtibatı kesmek 5- Yapılan iyiliği görmemek Şu beş kişinin duası makbuldür: 1- Zulüm bitene kadar mazlumun 2- Evine dönünceye kadar hacının 3- Cihad bitene kadar gazinin 4- İyileşinceye kadar hastanın 5- Arkadaşının arkasından dua edenin |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|