Akoluk Köyü Gazipaşa Antalya

Eski 08-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Akoluk Köyü Gazipaşa Antalya

Gazipaşa Akoluk Köyü - Akoluk Köyü Hakkında - Akoluk Köyü Tanıtımı - Akoluk Köyü Resimleri - Sünne Köyü

Köy Muhtarı: 2009 - Yaşar Özsoy

Muhtarlık Erişim Bilgileri:Bilgi yok

Akoluk, Antalya ilinin Gazipaşa ilçesine bağlı bir köydür

Tarihi

Eski adı Sünne olup daha sonra Akoluk ismini almıştırKöyün adı içerisindeki su kaynağından gelmektedir Osmanlı arşivlerinde köyün adı Kayre-i Sunay ve m'a Kayacıkbaşı diye geçer Yani eski adı Sunay köyüdür Daha sonraları halk ağzında Sünne'ye dönüşmüştür Kayacıkbaşı ise bugün köyde bir mahalle olarak devam eder Köyü 3 aile kurmuştur Bu ailelerden birisi 1400'lu yıllarda Orta Asya'dan gelip Anamur'a yerleşmiştir Yayla olarak geldikleri Sunay köyüne yerleşmişlerdir Bugün köyde Kayacıkbaşı denen mahallede bu ailenin torunları oturmaktadır Diğer bir aile ise bugünkü Macarköy'den gelmişlerdir Bugün Macarköy'den gelen ailelerin yaşadığı mahalleye Derekışla Mahallesi denir Diğer ailenin nereden geldiği bilinmemektedir

Kültür

Büyük şehirlerde unutulan birçok adet hala köyde devam etmektedir Evi yanan birisine 1 ay içersinde köylü toplanıp yeni bir ev yapmıştır Ayrıca köyde olanın olmayana verme adeti hala devam etmektedir Tavukları olan olmayanın kapısına her sabah yumurta bırakır İneği olan olmayanın kapısına her sabah sütünü bırakır ve bunlardan maddi bir çıkar beklemez Zaten kimin bıraktığını da bilemezsiniz İmece geleneği köyde hala devam etmektedir Yemek kültürü ise genelde Gazipaşa bölgesinde yep aynıdır Akdeniz mutfağı hakimdir Birkaç örnek vermek gerekirse;

GÖLEVİZ : Patates gibi yumruları bulunan bir bitkidir Limon suyuyla harmanlanarak patates yemeği şeklinde pişirilir Kuru baklagil eklemesi ile veya tarator sosu ile de yapılabilir

ÜLÜBÜ PİYAZI : Kuru böğrülce haşlanıp haşlanmış yumurta, soğan, maydanoz, limon ve zeytinyağı ile yapılır

YUMURTA ÇORBASI: Tereyağında kırmızı biber kavrulur su eklenir Çırpılmış yumurta ve limon ilave edilir

OVMAÇ (Halk Ağzında Övemeç denir): Yeşil biber, soğan, domates kavrulup kırılmış yufka ekmekle ovalanır Kuru çökelek veya diğer peynir türleri ile tüketilir

SÜNNE TÜRKÜSÜ

A Sünne'ye giderken
Yolda bayram ederken
Ben Durdu'ya vurgun oldum
Dağda davar güderken
A Sünne'nin pelitleri
Dökülmüştür gilikleri
Ne incecik örülmüştür
Durdu kızın belikleri
A Sünne'nin katıranı
Gölgesinde oturanı
Ne isterse vereceğim
Durdu kızı getirene
A Sünne'yi överler
Suyu arga böverler
Sevdiğim kalk gidelim
Öldürmezler döverler
Culfalığın hatılı
Mendil cepte katılı
Bu mendili sorarsan
Durdu kızın hatırı
A Sünne'nin belenleri
Ben bilemedim gelenleri
Acep nere koyarlar
Yar uğrunda ölenleri
A Sünne'nin taşlarına
Kuşlar konar başlarına
Yangın oldum vurgun oldum
Durdu kızın kaşlarına
Sağ yatağın gedikleri
Gök cevizdir yedikleri
Hiç aklımdan gitmiyor
Durdu kızın dedikleri

Bu türkü komşu Gevenes köyünden Eşkiya Hasan lakabı ilen anılan Hasan Kaya tarafından Sünne'de yaşayan Durdu adında bir kız için söylenmiştir Cansu Koç tarafında sözleri değiştirilerek Gözündeki yaşlarında diye söylenmiş ve Cansu Koç ile Türkü'nün sahibi mahkemelik olmuşlardır

Coğrafya

Antalya iline 235 Km, Gazipaşa ilçesine 38 Km uzaklıktadır Köyün arazisi oldukça dağlıktır Gazipaşa'nın en yüksek noktası olan Deliktaş (2253m) bu köy sınırları içindedir Çıkrıcak ve Göksenir yaylaları vardır

İklim

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir Ancak köyün rakımı 1100 m civarında olduğu için sahilde görülen nem burada olmamakta bu nedenle gölgeler oldukça serin olmaktadır

Nüfus

1980'lerden sonra göç veren köyün 2008 Adrese Dayalı Nüfus Sayım Sistemine göre nüfusu 83'tür Ancak son dönemlerde emekli olup köye yerleşmeye başlayan insan sayısı artmaktadır Bunda da köyün doğal güzelliklerinin büyük etkisi vardır

Yıllara göre köy nüfus verileri
2008 83
2007 110
2000 115
1997 115

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır Ancak son zamanlarda nüfusun azalmasından dolayı hayvancılık bitme noktasına gelmiştir Tarım eskiden daha ziyade tahıl ekimi olarak yapılırken şimdilerde daha çok meyveciliğie ve zeytinciliğe dönmüştür

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılmamaktadır Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur Köye ulaşımı sağlayan yol Gökçesaray'a kadar asfalt, oradan sonrası topraktır Köyde elektrik ve sabit telefon vardır

Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kaynak : Yerel Net

Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları

forumsinsi.com