Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Yazılar & Hikayeler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
akıl, arasındaki, çizgi, ince, kalp

Akıl Ve Kalp Arasındaki İnce Çizgi

Eski 08-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Akıl ve Kalp Arasındaki İnce Çizgi

İki büyük parçayım; okudukça karışan bir aklım, karışan aklımı çözemeyen bir kalbim…

Aklımdan geçen her söz, süzgeçten geçip kalbimde onacakken, bir iç ses sürekli isyankârlık ediyor

Ne ola ki bu içten seslenen mendebur?

Bırakmıyor şöyle derinden bir nefes alayım,
ne uyku kaldı gözümde, ne de hayat…

Gittiğim tüm yollardan bedbaht dönüyorum,
her köşe başını tutmuş pusuda bekliyor, sürekli soru sorup beni köşeye sıkıştırmak istiyor hınzır!

Hiç de pes etmiyor yaÄŸlı urganlara gelesice, soru cevap faslı hâsıl oldu mu yorgun düşüyor ve hatta bazen pes ediyorum, sonra içime koca bir çığ oturuyor, ne yiyor ne de bir ÅŸey yudumlayabiliyorum, dalıp dalıp kayboluyorum karanlıklarda, izbe sokaklarda…

Çünki biliyorum onsuz her yer karanlık bir sokak… Bir ferahlandığım secdem vardı, onu da aldı elimden; közlerde kül olasıca Olmadık hayallerle lanet okutuyor fatiha yerine! Åžefkatin meskenine çadır kurmak istiyor zahar!

Önceleri bu kadar mütecessis deÄŸildim gerçeÄŸin ne olduÄŸu konusunda Olanla yetinir, bildiÄŸim kadar yapar; “tamam iÅŸte yeter” der geçerdim Aklın bir nimet olduÄŸu fikri, bu kadarla yetinmek ve hatta dünyevi ilimler için olsa gerekti benim için!

Merak ettikçe sorularım çoğaldı, her soru da başka soruları beraberinde getirdi Hayatımın tamamını kaplayan kalbim, her şeyiyle tatminkârdı
Lakin aklı hayatımın bir köşesinde öylece oturtmuştum, gelin misali hiçbir iş yapmadan duruyordu Nakıs olan gerçeklerin bir bütün olması için aklında bu bedende bir rol alması gerekiyordu, işte merak onu da oyuna kattı
Lakin ben işi baya abartmış olmalıyım ki farkında olmadan her şeyi sorgulayan akıl, kalbi ekarte etmiş, bir şekilde başrolü oynuyor!

Tek başına akılla çözümlemek ve her ÅŸeyin bilimsel bir gerçeÄŸini yakalama çabaları, birden bire zuhur etti ÅŸu aciz bedende… Sordukça içime nüfuz eden saldırılar da artıyordu tabi

Her şeyi bilmek, akılda muhafaza etmek kolay ama çok yüklenince işler karışıyor

Kara delik misali, yok olmuyor mutlak bir şekle dönüşüp varlığını sürdürüyor Bende de şekil değiştiren düşünceler, karmaşalar baş gösterdi ama öyle bir sesle yüklendi ki yüreğime, atsam atamıyor, satsam satamıyorum

Hoş kimseye de satmak istemem bu dertli ummayı Her telden bir name dinleyen kulaklarım, ispiyoncu ajan misali her şeyi aklımla kalbim arasında ki ince çizgiye yüklüyordu

Gittikçe ağırlaşan manalar her sokağın suikastçısı olmuştu Yakaladığı güzellikleri akılda hapseden iktidar, zulüm derecesinde içten içe işkence çeken bir kalbin hâkimiydi
Farklı düşüncelere kayan aklım, yol yordam bilmediğinden olsa gerek ayarı kaçmış merkep gibi, ha bire çamura saplanıyordu

Çamur dediğim öyle insanın varlığında olan ulvi bir toprak olgusu değil! Bildiğiniz çamur işte!

En büyük emanetle imtihan ediliyorum Göğsümün geniÅŸliÄŸinde un ufak edilmesi gereken koca bir kaya parçası; “ben”! Âdem nebi, ÅŸeytan senfonisinin tekrar son ses açılıp dinlenmesi gerekiyor, sur misali ürkütücü bir ses edasında… Yoksa bilinmezliÄŸin – ki ÅŸeytanda türeyen benlik – bana sirayet ediÅŸiyle cehennem kuyularına insan ihracatı baÅŸlayacak
Asilik girdabında yeniden “ben” oluÅŸa dönüşen, necaset misali bir varlık olacağım Çünki inkârı, isyanı, baÅŸ kaldırışı emreden bir ben olmaya baÅŸlıyorum

Mana kaybeden her “deÄŸerim” mana arama derdinde!

Mutlak giyinecek bir kılıf arıyor kendine

Doğduğumuzda mana kazanan ruhlarımız, akıl yokken verdikleri sözde en değerli nimetin iştirakiyle, müşterek bir onama derdinde

Lakin ikisi bir arada doğruyu bulma çabası gittikçe zorlaşıyor Ne zaman Mukaddes Kelamı elime alsam, korkunç bir ses uğulduyor içten içe

SöylediÄŸi sözlerin aykırılığından ben hayâ ediyorum, ne kadar “sus” desem de daha bir çullanıyor nazenin kalbimin üstüne, çoktan seçmeli de deÄŸil!

Olsa mutlak tanıdık bir cevap kulağıma değecek Öyle sinirleniyorum ki soru sahibine, başlıyorum soruları cevaplamaya, yirmi dört saat aralıksız sınav

Çoğunda kalem oynatamıyorum, çoğunda ise dayak yemiş it gibi sessizce inine yolluyorum
Amaç kazanmak mı bu sınavda yoksa hiç cevaplamadan muhatap olmamak mı?

Yoksa hepsinden öte hiç gelmesine müsaade etmemek miydi? Ben mi sebep oldum bu anlamsız kalabalığa
Ben bana fazlayken bir üçüncüyü kim nerden peydahladı ki? Biliyorum sürekli teyakkuzda olan ruhumun, öğrendikçe yükü ağırlaşıyor

Hani imanım kuvvetlendikçe gitmesi gerekmez miydi mendeburun?

Hem akıl bu kadar tehlikeliyse nerde kaldı nimetin hakkını veriÅŸ Birçok ayette geçen “…akıl sahipleri düşünmezler mi…” ifadeleri böyle mana kazanmıyor muydu?

Bütün zamanlara, insanlara hitabını okumakla manayı yakalayamıyordum
Her okuyuÅŸta, derinden acıtan cümleler göğsümü daraltıyordu İnciniyordu, yara almasından, onu onaracak gücü kendimde bulamamaktan, kırılıp dökülmesinden korkuyordum Susuyordum bazen, içime dönük tüm sorgulamaları susturacak haykırışları kendim bile duyamıyordum Öylece susuyordum iÅŸte…

Etrafımda kime sorsam; “bizde yok mu sanıyorsun” cevabını alıyordum

Aslına herkeste oluyormuş diye ferahlıyorum, ama benimkisi başka geliyor sanki!

Sanki öncekiler gibi deÄŸil, hep yoklayan küçük kuÅŸkular deÄŸil! Aksini inkâr ediÅŸ, var olanı yok sayış…

Söylenen her iddialı söz pervasızca dolanıyor akıl gezegeninde Sanki koca bir kayanın altındayım, ya su!

ya parça!
üçüncü seçenekte olmak istemiyorum Hani Hz Ali gibi olamam biliyorum, dünya gözüyle cennet mucizesini görmeye gerek duymayan bir iman, ya da sahabeler gibi tümden bir inkılâbı kayıtsız şartsız kabul ediş
Âlemi temaşa etmeye, çamuru temizleyecek, içimde var olan mucizeyi çözmeye çalışıyorum

Her şeyde nakşı görmekle tatmin olmaya, aklın alamayacağı mucizelerle sesleri susturmak istiyorum, kelamın tüm zamanlara hitabına, onun keşfiyle aklımı kapatıp, kalbimi açıyorum en derinden; Sakileşen yaprakları, kökleriyle yürüyen ağaçları, zekâ timsali kuşların mimarisini
Ayaksız, tutunacak dalı olmayan ayı, içi demir yığınıyla dolu dünyayı, bir topaç gibi asırlarca yer değiştiren yıldızlar âlemini, müthiş bir korunaklılıkla her türlü radyasyonu geri püskürten enerjiyi, nerden geldiğini bilmediğim gökten inen rahmeti

Kendimi, aynada ki beni, 37 derecelik ısıyla hiç bozulmadan duran et parçasını, küçük bir mikroba bile kafa tutamayacak kadar aciz oluşumu, çocukluğu, gençliği ve yine çocuklaşmayı
BoÅŸalıp dolan bu âlemi izliyorum, derinden ve sessiz…

İşin sırrı belliydi aslında;

akılla kalp arasındaki ince çizgide yürümek, hem de zarif adımlarla…

Normalde cinsi latif olma fıtratımdan doğan zarafet, aklımla kalbim arasında hüküm süremedi

Demek ki iş bedenden içe gelince, farklı bir yol izlemek gerekiyor

Dilde canlı duran, içte öz olmayınca akıl biçare kalıyor Her ne kadar akıl hükümranlığını sürdürse de aciz bedenlerde asıl mesken sahibi kalptir biliyorum

Bir seste bağırıyor; “imanım tek varlığım, ne olur yanaÅŸma” diye Biliyorum girmek istiyor gülistana, dağıtmak koparmak istiyor en nazenin çiçeÄŸimi

Her yeri talan edecekti biliyorum, tüm etrafı çorak olan kalbimin çitlerini zorluyordu

Girmemeliydi içeri, izin vermemeliydim! Savaşa yorgun başlayan sözlerim, yılgın, bitkindi

Okuduğum tüm dualar çaresizdi sanki!

Dua her kapıyı açan, her handikapı aşan bir melek değil miydi?

Ben neden çaresizim o vakit?

Ben neden korkuyla sinmiş bir çocuk gibiyim

Asiliklerimden mi?

İsyanlarımdan mı?

İşlediğim günahların cezası mı?

Ya da hidayet benden uzak mı?

Ben şaşıranlardan mı olacaktım?

“Sus, sus!” ne olur artık konuÅŸma
Her söylediğin söz bende derin yaralar açıyor, aklımda gezinen manasız var oluş teraneleri, en yakın olduğuma uzaklaştırıyor

Defol git başımdan, çık içimden, bırak!

Yine eski sıkıntılarımla boğuşayım, bırak geçmişe acılanıp, istikbale kaygılanayım, koynumdan kaçan uykulara yanayım, bırak!

Her ÅŸeyimi al; sevdiklerimi, hayallerimi, umutlarımı, geleceÄŸimi ve hatta en fazla; canımı…

Ama ne olur imanımı bırak bana

Ondan sana yar olmaz O daha yeni doğmuş bebek misali hayatı temaşa ediyor

Yürüyecek, bırak!

Cennete koÅŸacak; en sevgiliye
Çelme takma, konuÅŸma, soru sorma, sorgulama, yanıltma, kapılar açma, girme hayallerime, girme Allah’la arama, çekil secdemin önünden, çekil asl olan “ben”in önünden

Dua; Ey Âlemlerin Rabbi olan Allah’ım (ac) ne olur aklıma mukayyet ol…

Manolya Åžahin

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-06-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Kendimi, aynada ki beni, 37 derecelik ısıyla hiç bozulmadan duran et parçasını, küçük bir mikroba bile kafa tutamayacak kadar aciz oluşumu, çocukluğu, gençliği ve yine çocuklaşmayı

Normalde cinsi latif olma fıtratımdan doğan zarafet, aklımla kalbim arasında hüküm süremedi

Demek ki iÅŸ bedenden içe gelince, farklı bir yol izlemek gerekiyor Güzel yüreklim,EmeÄŸine,ellerine,gözlerine,saÄŸlıkgà ¶nül dostuma paylaşımından dolayı sevgi ve muhabbetlerimi gönderiyorumAÅžK la kal inÅŸallah

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-06-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

Alıntı:

Kocayürek Nickli Üyeden Alıntı

Demek ki iÅŸ bedenden içe gelince, farklı bir yol izlemek gerekiyor Güzel yüreklim,EmeÄŸine,ellerine,gözlerine,saÄŸlıkgà ¶nül dostuma paylaşımından dolayı sevgi ve muhabbetlerimi gönderiyorumAÅžK la kal inÅŸallah

Sen ki okyonus yürek, senki kocayürek, sen ki; kaybolmuş paylaşımlarımı bile bulup çıkarabilecek kadar engin derin ve ince bir ruha sahip gönül dostum yüreğine sağlık güzel yüreğin hiç dert görmesin sevgi ve Aşkla kal

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

GeliÅŸmiÅŸ Arama
Görünüm Modları

forumsinsi.com