Kendini Bil Ey Can!

Eski 08-05-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kendini Bil Ey Can!

Kendini biliyor musun ey can? Kim olduğumun ne önemi var deme? Zira senin kendini bilmen, istikbal yolunda doğru ilerlediğinin işaretidir ’ın kendisine verdiği halifelik makamının hakkını vermek ve iki cihanın saadeti için insanın her şeyin başında yapması gereken şey: detayıyla kendisini bilmesidir Kendisini bilen O’nu bilecektir Bundan dolayı şairin biri “Ê xwe nasneki wî nas nake” –Kendini tanımayan O’nu tanıyamaz- demiş

Bu gerçeği, birçok ekolün öğretilerinde bulmak mümkündür

Nitekim Mutahharî, konuyla ilgili şunları dile getirmektedir Gerek ulü’l-azm peygamberleri vasıtasıyla insanlara gönderilen, gerek dünyanın büyük filozofları vasıtasıyla dile getirilen ve her devirde değerini koruyan, belki de değeri zaman içerisinde daha da bilinmiş, cihanın hakimane kaidelerinin en eskisi “Ey insan kendini bil” cümlesidir Gandi: Ben Hindistan’ın dinî ve irfanî kitaplarının en eskisi olan Upanişââlar kitabını okuduğumda üç kaide kavradım Bunlar, benim hayattaki davranışlarımın temelini oluşturmuştur (İki tanesinden) Birisi, dünyada sadece tanınacak bir şey bulunmaktadır ki o da, kendini (nefsini) tanımaktır İkincisi, kim ki kendisini tanırsa, ’ı ve dünyayı tanımış olur Demiştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları

forumsinsi.com