![]() |
Allah'tan Hayırlısını İstemek |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Allah'tan Hayırlısını İstemek![]() Her şeyin sahibi ve maliki, her şeye kadir, sonsuz kerem ve ihsan sahibi Cenab-ı ![]() ![]() Kâinatın sertacı, merhamet ve heybet peygamberi Muhammed Mustafa (s ![]() ![]() ![]() Onun pak ehl-i beytine, seçkin Sahabelerine ve tüm takipçilerine salat ve selam olsun ![]() Beşer olarak şu imtihan dünyasında önümüzde var olan engelleri aşabilmek için ![]() ![]() yaptığımız işlerin, niyet ve beklentilerimizin ![]() elbette akıbetimiz açısından çok yararlı olacaktır ![]() ![]() her işin hayırlısını ![]() ![]() Onun rahmet ve ihsanı olmadan soluk alıp verme imkânına bile sahip olmadığımızı unutmamalıyız ![]() Mademki, her durum ve şartta Onsuz istikametimize ulaşamıyoruz, bu durumda daima Ona sığınmalı ve Onunla aramızda manevi bir bağ kurma yoluna gitmeliyiz ![]() Ondan yardım talep etmek zorundayız ![]() Maddi ve manevi bütün işlerimizde ilahi rızayı kazandıracak etken elbette hayırlı neticeler getirmesine bağlıdır ![]() Beşer olduğumuz, nakıs olduğumuz, aciz olduğumuz ve kıt imkânlara sahip olduğumuz için hayır ve şerri belirlemede yetersiz kalmaktayız ![]() Bu zaafiyetlerimizden dolayı yapacağımız tüm iş ve meşguliyetlerde hayırlı olanı Cenab-ı ![]() ve beklentilerimize ulaşmadık diye bunalımlara ve isyanlara yönelmeyelim ![]() Asr-ı Saadet döneminde Peygamber Efendimizin sahabelerine ve ümmetine yaptığı tavsiyelerden biri de şudur: Herhangi bir işe girişmeden (evlilik, ticaret, seyahat v ![]() ![]() önce o işin hayırlı olmasını ![]() ![]() Buna İstihare denir ![]() İstihare, hayır talep etmektir ![]() Yani yapılması düşünülen işlerin hayırlısını ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() Resulullah(s ![]() ![]() ![]() bulunmamızı öğretirdi ![]() iki rekat namaz kılsın sonra da şu duayı okusun ve ihtiyacını dile getirsin: " ![]() ![]() Büyük lütfundan isterim ![]() Sen bilirsin ben bilemem ![]() ![]() Yüce Rabbim ikramını istiyorum ![]() ![]() biliyorsan bunu bana takdir et ve onu bana kolay kıl ![]() hakkımda mübarek kıl ![]() şerli olduğunu biliyorsan, onu benden çevir ve beni ondan uzak tut ![]() Hayırlı olan ne ise bana onu takdir et, sonra da takdir ettiğini bana sevdir ![]() Bu duadan sonra yapacağı işi zikrederdi(1) İstihare namazı ile duası Resulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() Mübah olan her iş için istihare yapmak müstehaptır ![]() istihare ettikten sonra kalbinin meylettiği şeyle amel eder, onu yapar ![]() Bu konuda ![]() ![]() birçok hadis rivayet edilmiştir: " ![]() "İstihare eden, zarara düşmez" " ![]() Bazı alimlere göre istihare duasından sonra abdestli olarak kıbleye yönelerek yatanın rüyasında beyaz veya yeşil görmesinin, niyetindeki şeyi yapmasının hayırlı olacağına; siyah veya kırmızı görmesinin de hayır değil, şer getireceğine işaret ettiğini söylerler ![]() ![]() ![]() Aslında bu hayır duasında ısrar etmekten kasıt, işlerin sonucunu hayrı en iyi bilen ![]() ![]() ve neyin de kendisine şerli olduğunu bilemez ![]() ![]() ![]() Nitekim Cenab-ı ![]() "Hoşunuza gitmediği halde savaş, üzerinize farz kılındı ![]() Olur ki, hoşunuza gitmeyen bir şey sizin için hayırlıdır ![]() Ve olur ki, sevdiğiniz bir şey de sizin için şerdir ![]() ![]() Evet, Mü'min için her iş ve meşguliyette en hayırlısını ![]() ![]() Kimileri ![]() hayırdan uzak ise ana-baba için çekilmez bir sıkıntı ve ızdırap olur ![]() Hayırlı evlat ise dünya ve ahiret saadetine bir vesile olur ![]() Kimileri ![]() ama bu mal hayır namına kullanılamıyorsa, fakir ve mazlumları hor görme vasıtası oluyorsa dünya ve ahiret hüsranına sebep olur ![]() bencillik ve sefahate sürükleyen maldan hiçbir hayır beklenemez ![]() Hayırlı işlerde kullanılamayan bir mal, kişinin üzerinde ağır bir yük olmaktan başka bir şey değildir ![]() Kimileri ![]() ![]() o eş ile kurulan yuva dert ve çile mekânına dönüşür ![]() kurulan yuvalar, huzur ve saadete hasret kalırlar ![]() Kimileri iyi bir geliri var diye bir işe girmek ister; ama istenen iş ![]() ve ikramından uzak, hayır kapılarına kapalı ise o iş kişiye adeta bir zehir olur, inanan bir kişi için korkunç bir kâbus olur ![]() sürüklenmenin bir vasıtası, bazen de hizmeti terk etmenin başlangıcı olur ![]() Kişiyi ![]() Kimileri bir makama ulaşmak ister; ama o makam ![]() hayırdan mahrum ise, ebedi hüsranın bir basamağı olur ![]() Bir makam hayırdan uzak ise zulüm ve zorbalık vasıtası, kibir ve gururun kaynağı ve adaletsizlik örneği olur ![]() ![]() adaletin sembolü ve davaya hizmetin en büyük vasıtası olur ![]() Kimileri ![]() ve kötülüklerin birikmesi için bir vasıta, ebedi saadeti kaybettirecek bir araç olur ![]() Hayır namına kullanılamayan bir ömür ahirette kaybetmenin ve hüsrana uğramanın yolunu açar ![]() Velhasıl tüm isteklerimizde hayırlı neticeler elde etmek, en büyük gayemiz olmalıdır ![]() Küçük-büyük tüm işlerimizde hayırlısını dilemek, hayatta vazgeçemeyeceğimiz bir vasfımız olmalıdır ![]() had safhaya ulaştığı günümüzde; işlerimizin, eylemlerimizin, faaliyetlerimizin, hizmetimizin, konuşmalarımızın, tüm tutum ve davranışlarımızın hayırlara vesile olmasını ![]() ![]() Kâinatın önderi, rehberimiz Muhammed Mustafa(s ![]() ![]() ![]() ve yapılmasını tavsiye ettiği istihare gibi değerlerimizi önemsemek ve hayatımızın her alanında uygulamak, elbette hayırlı neticeler getirecektir ![]() ![]() hayırlı bir ilim, hayırlı bir gelecek, hayırlı bir akıbet, hayırlı bir eş, hayırlı bir iş, hayırlı bir mal, hayırlı bir hizmet ve hayırlı bir mücadele istiyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() biz de senden o hayırlı şeyleri istiyoruz ![]() ![]() ![]() şerlerden-kötülüklerden sana sığınmışsa, biz de o şerlerden Sana sığınırız ![]() Yardımcımız ve dostumuz ancak Sensin ![]() Bütün hayırlı işlerde bizleri başarılı kıl ![]() Kötü istek ve emellerimizden bizleri uzak tut ![]() Her şeyin hayırlısını nasib et ![]() 1)Buhari-Davat (48) 2)Kütüb-i Site (3091) 3)Bakara: 216 |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|