Hucurat/2 |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hucurat/2Ey iman edenler! Seslerinizi Peygamber’in sesinden fazla yükseltmeyin Birbirinize bağırdığınız gibi, Peygamber’e yüksek sesle bağırmayın Öyle yaparsanız, siz farkına varmadan amelleriniz boşa gider ” (49 Hucurat/2)İbnu’l-Kayyım (rahimehullah) şöyle der: “Onların seslerini yükseltmeleri, amellerinin boşa gitmesinin nedenidir O halde,görüşlerini, akıllarını, zevklerini, siyasetlerini ve bilgilerini, nasıl olur da Resulullah’ın (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiğinin üzerine yükseltirler Bunu yapmaları, amellerinin boşa gitmesini öncelikle gerektirmez mi?!” (İ’lamu’l-Muvakkıin, 1/51 )Kişinin ameli ancak küfür ile boşa gider ![]() ![]() (İslam dininden çıkaran ameller- Ebu Basir tartusi)Bu âyet-i kerimenin nüzul sebebi hakkında İbn-i Ebi Müleyke şu hadis-i şerifi rivayet etmiştir: "Resulullaha, Temim oğullarının heyeti geldiğinde Ebubekir ve Ömer, Resulullahın yanında konuşurken seslerini yükselttiler Birisi, (Ömer) Resulul-lahtan, Temim oğullarına Akra b Hâbis´i emir tayin etmesini istedi Bunun üzerine Ebubekir Ömer´e "Sen, bana karşı gelmekten başka birşey istemiyorsun " dedi Ömer ise, "Ben sana muhalefet etmek istemedim " dedi Böyle konuşurlarken sesleri yükseldi Şunun üzerine Allah teala: "Ey iman edenler, seslerinizi, peygamberin sesini bastıracak şekilde yükseltmeyin Birbirinizle yüksek sesle konuştuğunuz gibi peygamberle de yüksek sesle konuşmayın Yoksa amelleriniz boşa gider de farkında bile olamazsınız " âyetini indirdi![]() Abdullah b Zübeyr diyor ki: "Bu âyet indikten sonra Ömer, Resulullahi dinlemeden önce ona bir şey konuşmazdı (Buhari, K Tufsir el-Kur´an, Sure: 49, bab: 1 /Tinnizî, K Tefsir cl-Kur´an, Sure: 49, bab: 1, Hadis no: 3266)Bunu taberi tefsirinden alıntı yaptım ![]() ![]() dikkat çekmek istedgim nokta bu ayet Ebu Bekir ve Ömer (ra) gibi cennetle müjdelenen sahabeler hakkında inmiş![]() ![]() Allah onlara bile eğer böyle ederseniz siz farkında olmadan amelleriniz boşa gider diyor![]() ![]() ![]() varalım bugunki idarecilerin, yöneticilerin durumunu biz düşünelim![]() ![]() Onlar seslerini değil ibnu kayyumun dediği gibi "görüşlerini, akıllarını, zevklerini, siyasetlerini ve bilgilerini, nasıl olur da Resulullah’ın (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiğinin üzerine yükseltirler "
|
|
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
| Görünüm Modları | |
|
|