Bademin Yararları |
08-04-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Bademin YararlarıBadem Badem yararlı bir çerez İnsanlar genellikle çerez olarak tükettikleri yiyeceklerin yararlarını pek bilmezler Ama fındık,fıstık,badem gibi yiyecekler sağlık açısından çok yönlü yarar sağlar Çoğunlukla Mart ve Nisan ayları arasında beyaz veya pembe renkli çiçekler açan, 5-12 m yüksekliğinde bir ağaçtır, badem ağacı Birçok olmasına rağmen, özellikle,Tatlı badem acı badem tıbbi açıdan oldukça önelidir Tohumun lezzeti birincisinde tatlı, ikincisinde ise acıdır Yaprakları saplı, parlak, yeşil renkli, kenarları dişlidir Çiçekleri yaprakların gelişmesinden önce açar ve kısa saplıdır Çanak yaprakları yeşilimsi sari renkli üçgen seklinde, 5 birleşik parçalı, taç yaprakları beyaz veya pembe renkli 5 serbest parçalıdır Meyveleri oval şekilli, yeşil tüylü genellikle bir, bazen iki tohumludur Tatlı badem tohumlarında az miktarda protein, demir ve kalsiyumla birlikte yüksek oranda yağ bulunur Acı badem ağız yoluyla alındığında göğüs yumuşatıcı, öksürük kesici etkisi olmakla birlikte yüksek dozda alındığında zehirlenme etkisi yaratır Türkiye'de kabukları soyulup taze olarak ya da kavrularak yenilmesinin yanı sıra, pasta, şekerleme ve tatlılarda yaygın olarak kullanılır Türkiye'de içi bademli nikâh şekerleri yaptırmak ve şık ambalajlar içerisinde davetlilere dağıtmak da, özellikle büyük kentlerde yaygın bir gelenektir
Badem Meyvesinin Çiçeği |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|