Mutfağımızdaki Eczane.. |
08-04-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Mutfağımızdaki Eczane..ANANAS: Vücudumuzun albümin sindirimini destekleyen bir enzim olan Bromelain içerir Daha önemlisi beyne giden kan yollarini temizler ve beynin kan dolasimini arttirirC Vitamini deposu olan çilek çileği çok olan bölgenin halkı uzunyaşar Yüksek tansiyonu düşürür Böbrekte kum ve taş oluşmasını önler ANASON: Sindirim sisteminin en iyi dostudur Çin ve Hindistan’da eskiden tip biliminde kullanılırdı Enfeksiyona karsi koyma gücümüzü arttirir bas dönmeleri A E vitamini ve bazi B vitaminleri açisindan oldukça zengindir Ayrica potasyum yüklüdür Potasyum eksikligi depresyona ve yorgunluga yol açtigi için düzenli yenmelidir Kalp için yararli olan avokado ayni zamanda cildi de besler Uzmanlar avokadoyu cildin kirisiksiz olmasinda önemli rol oynayan kolajenin üretimini saglayan bir depo olarak degerlendiriyorlar ADAÇAYI:Mide ve bağırsak gazlarını giderir Mide bulantısını keserHazım sisteminin düzenli çalışmasını sağlar Göğsü yumuşatır Astım hastaları için yararlıdırBu uyarıcı bitki kan dolaşımını hızlandırır Hücre yenilenmesini ve cildin elastikiyetinin artmasını sağlar Bu bitkiyle sivilcelerinizden de kurtulabilirsiniz AHUDUDU:Kanı temizler kalsiyum B2 vitaminleri ve C vitamini bakimindan zengin bir meyvedir Uzmanlar zekasindan memnun olmayan ve yüzündeki renksizlikten sikayet edenlere sardalya gibi baliklar Omega 3 tasir ve hormonumsu bir madde sayilan prostaglandinleri üretir Bu sayede beyin fonksiyonlari ögrenme yetenegi ve koordinasyon için kaçinilmazdir Egzama gibi rahatsizliklarin da iyilesmesinde yardimci olur BIBERIYE: Dolasim ve sinir sistemini aktif hale getirir Yasli insanlarda damar sertligine bagli hafiza zayifliklarinda etkili olarak kullanilir 16yy’da gut ve romatizma hastaligindan aci çeken Macaristan kraliçesi Elizabeth biberiye suyu ile yaptigi banyolar sayesinde sagligina kavusmustur Iyi bir uyarici olan biberiye saça canlilik ve parlaklik verir C vitaminleri lif ve folik asit içerir Sinir sisteminde sorunları olanlara tavsiye edilir BROKOLİ:Kansere karşı bizi koruyan ve ömrümüzü uzatan müthiş bir sebze Çok miktarda kalsiyum içerdiği için kemik erimesine bire bir Mineral ve demir eksikliğini gideren brokoli kalp dolaşım hastalıklarına da pek fazla rastlanmaz Kadınlarda göğüs kanserini önlerGöğüs kanserine ve spinabifida hastalığına karşı etkili Brokoli bol miktarda göğüs kanserine neden olan östrojen bozukluklarını engelliyor Ayrıca brokolinin diğer bir özelliği de genellikle mısır gevreği türü yiyeceklerle tüketilir Kepekli buğday unundan yapılan kurabiye vb bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı önler Buğday tanesinin özü olağanüstü besleyicidir Vücudun özümsediği kalsiyum potansiyel olarak yulaf ve mısırdan daha yüksek olan buğday yulaf ve mısıra kıyasla sindirimi biraz daha zordur ÇAY:Binlerce yıllık bir bitki olan çayın yaprakları güzelleşmek içinde kullanılıyor Yağlı bir cildiniz varsa şampuandan sonra çayla durulayın Farkı göreceksiniz ÇAM FISTIĞI:Bronşit akciğer hastalıklarının çabuk iyileşmesine yardımcı olur Ruhi çöküntüyü giderir Kalp hastalıklarında da faydalıdır CIVAN PERÇEMI: Idrar söktürücü idrar söktürür ve vücutta biriken suyu bosaltir Bagirsaklari çalistirir Diyet yapanlara ve seker hastalarina tavsiye edilir Ancak alerjik bünyelerde kizariklik ve kasintiya yol açabilir ÇİKOLATA: Stresin bir numaralı düşmanı Kendinizi kötü hissediyorsanız hemen bir parça çikolata yiyin Flört etmek gibi bir şey Bir kalem yemek yeterli yeşil çay ve sebze-meyvelerde bulunan ' flavonoid ' adlı bol vardır Bu madde kanı sulandırıyor balik uykusuzlugahalsizlik gibi rahatsizliklara iyi geldigi söyleniyor DEREOTU: Bu bitkinin sadece yapraklari degil tatlilara lif ve fotokimyasallar bakimindan oldukça zengindir Likopin diye isimlendirilen bir antioksidan sadece domateste var Yaslilarda psikolojik ve fizyolojik saglik için çok büyük önem tasir Cilde tazelik verir az yenirse mutluluğa mutluluk katıyor Dondurma yaşlanmayı önlüyor100 gr dondurmada ortalama :*135 mg kalsiyum*115 mg fosfor* 100 mg sodyum*160 mg potasyum Türkiye'de kişi başına 6 Külah tüketiliyor Sütten daha zengin bir besin maddesidir ACE vitiçerir Çocukların sağlıklı büyümesi ve kemik erimesi sorunu olan kişiler için büyük önem taşıyor Beslenme uzmanları dört mevsim tüketilmesini önermektedir DUT: Beyaz dut yapraklari idrar söktürür Aç karnina yenen beyaz dut bagirsak kurtlarini düsürür Mide ve bagirsaklari rahatlatir Kara dut ise agiz ve bogaz iltihaplarina iyi gelir ELMA:Günde bir elma yemek doktoru evinizden uzak tutar İki elma yerseniz romatizma ve gut hastalıklarına karşı da yararlıdır EBEGÜMECİ:Göğsü yumuşatır Öksürük keser Mide bulantısı ve kusmaları önler Ateşi düşürüp vücuda rahatlık verir Boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir Dişeti hastalıklarını tedavi ederBu bitkinin yaprakları tahriş olan cildi dış etkenlere karşı korur Cildi nemlendirir ve yumuşatır Ebegümeciyle kan dolaşımını hızlandırabilir meme ve rahim ağzı kanserine karşı iyi gelir Enginarın içinde bulunan Silymarin maddesinin ayrıca Silymarin maddesinin meme ve rahim ağzı kanserini önleme konusunda da etkili olduğunu belirtti Enginarın içinde magnezyum bu sebzeyi bol miktarda tüketenlerin mafsal kireçlenmesinde yararlanilmasi gereken bir meyvedir FESLEGEN: Hindistan kökenli olup nanenin ve kekigin akrabasidir Rahat bir gece geçirmek için güzel bir feslegenli çorba ve feslegenle demletilmis bir içecek kadar yararli ne olabilir ki? Emziren annelere sütlerinin çogalmasi için tavsiye edilir Istah açar Sakinleştirici ve yatıştırıcı özelliği vardır Enerji verir ve cildi rahatlatır Fesleğenli saç losyonlarıyla saç derisine masaj yaparak protein ve vitamin açisindan oldukça zengin fistik meyve salatalarina kolestrolü düşürdüğü ve kalp krizi riskini azalttığı belirtiliyor Çocuklar ve sporcular daha fazla yiyebilirler Demir selenyum çinko kalbimizin yanısıra kas ve kemiklerimizin dostudur Tuzsuz olanından hergün 10-15 adet yenilebilir FRENK ÜZÜMÜ: Siyah frenk üzümü kizil siyah renk maddesi olan ve kan damarlarinin esnekligini arttiran anthosiyanini bol miktarda bulundurur Kandaki oksijen yogunlugunu arttirir GREYFURT:C vitamini bakımından çok zengindir Yarım greyfurt günlük C vitamini ihtiyacının yüzde altmışını sağlar Kolesterol oranını düşüren pektin maddesi bulunur Kansere karşı koruyucu özellik taşır İştah açar GÜL:Cilde sağladığı yararlar yüzünden kozmetik ürünlerinin vazgeçilmez bir parçasıdır Parfüm üretiminin önde gelen elemanlarındandır Gözenekleri sıkılaştırıcıdır HARDAL: Dolasimi canlandirirdepresyona ve uyusukluga iyi gelir Hardal tohumu suyu gögüs enfeksiyonlarina sekerler kalsiyum potasyum demir ve basta A olmak üzere B karaton ve karotin esansi içerdigi için bas dönmesi bitkinlik gibi rahatsizliklari iyilestirir Bronslari açar felç tehlikesini yüzde 68 oranında azaltıyor Günde iki havucun erkeklerde kandaki kolesterolü yüzde 10 oranında azalttığı görülmüştür Her gün yenen bir havuç da akciğer kanseri tehlikesini yarıya indiriyor Havuçtaki Beta-Karotin de gözleri yaşlılığın getirdiği görme zayıflığından koruyor ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor Mide ve bağırsak kanamalarını önler anne sütünü arttırır idrar ve bağırsak gazlarını söktürür potasyum idrar söktürücü grip gibi rahatsizliklarinda etkili olarak kullanildigi görülmüstür Soguk alginligina karsi en iyi dogal ilaçtir Vücudu terleterek atesi düsürür ve öksürügü keser Özellikle bal karistirilarak içildiginde hastaliga karsi vücudu güçlendirir Içerisinde bol miktarda su bulundugu için organizmanin su ihtiyacini karsilar ISIRGANOTU:Toplaması zor olduğu için pek fazla sevilmeyen bu bitki felce yaşlılığın getirdiği göz hastalıklarına hatta psişik rahatsızlıklara karşı da etkili bir sebze Göz hastalıklarına ve derideki lekelenmelere karşı etkiliIspanak içerdiği iki kimyasal madde sayesinde görme bozukluklarına karşı etkili Haftada 6 kez ıspanak yiyenlerin % 86 oranında yaşın ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkan derideki lekelenmeler gibi bir sorunlarının olmayacağını gösteriyor Ayrıca yaşla birlikte ortaya çıkan göz hastalıklarına karşı da etkili Bir porsiyon ıspanaköksürük ve boğaz ağrılarında faydalıdır Enerji verir KARANFİL:Mikropları öldürür Ağrıları dindirir Sinirleri uyarır Hazmı kolaylaştırır Koku giderir İştah açar KEKİK:Bedeni kuvvetlendirir Hazmı kolaylaştırır Kalp çarpıntısını keser Bağırsak iltihaplarını iyileştirir Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardım eder Kandaki şeker miktarını azaltır KIRMIZI BİBER:Bulaşıcı hastalıklara karşı etkili Vücudun özellikle bulaşıcı hastalıklara karşı olan direncini artırıyor Portakaldan daha fazla miktarda C vitamini içeren bu sebze sindirimi kolaylaştırır mafsal ve diş ağrılarını azaltır kolera ve azaltır ve kanser tedavisinde kullanılır Terlemeyi artırır öksürük ve boğaz ağrılarını gidermede(gargara olarak) kullanılırvücuttaki aşırı yağ ve kolesterol birikiminin önlenmesini sağlar Antibakteriyel etkisi ile hastalıkların önlenmesinde de etkili olan kırmızı biber ülkemizde ağırlıklı olarak Kahramanmaraş KIRAZ: Her iki meyve de hemen hemen ayni özellikleri tasirgünde 20 kiraz yemek bir aspirin almakla özdeş etki yaratıyor Nair kirazdaki antosiyaninin tablete dönüştürülmesine çalışıyor KUŞBURNU:Çok yoğun vitamin zenginliği nedeniyle gözlerin dostudurVücuda dirilik sağlar 100 gram kuşburnunda bir sandık portakala eşdeğer C vitamini vardır İyi bir raşitizm ilacı bir portakalda olan C vitamininin iki katı vardır Potasyum bakımından da zengindirler Sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler KEREVIZ: Gut hastaligini ve romatizmayi iyilestirir Tok tuttugu için diyet yapanlara özellikle önerilir Cinsel gücü artirir AC vitaminlerialt karna uygulandiginda ise sistite iyi gelir Bagisiklik sistemini güçlendirerek enfeksiyonlari önlerÇığ olarak yenildiğinde sindirim sistemini rahatlatırBağırsak kurtlarına iyi gelir Idrar söktürücü kan basincini düsürür Kuvvetli bir bitki olmasindan dolayi kesinlikle fazla kullanilmamalidir LIMON: Turunçgiller ailesinin en önemli üyelerinden birisidir Iyi bir mineral deposu olan limonda A B2 damar sertligi ve enfeksiyonlarina karsi yararlidir kan dolasimini da düzenler Sabahlari aç karina yarim bardak suyla karistirilarak içilen limon suyusindirimi ve kalp atislarini olumlu etkiler MAKARNA:Çok ağır soslarla yenilmediği sürece enerji veren ve mutlu eden besinler arasında yer alıyor Hazmı kolaydır Özellikle sadece salata ile birlikte yenirse şişmanlatmaz EKMEK: Buğday ekmeği de sıkıntıları unutturuyor MANTAR: Diyet yapanlar tarafindan özellikle tercih edilen bir besin türü Bunun nedeni ise kalorisinin son derece düsük olmasi Bununla birlikte kolesterol ve karbonhidrat hiç yoktur Ayrica yaslilar için gerekli olan potasyum ve fosfor degerleri çok yüksektir B3 vitamini ve folik asit yönünden de çok zengindir MARUL:Kemik erimesine karşı etkili Sütten bile daha fazla kalsiyum içeren bu sebze küçük bir bardak sütün içinde bulunan kalsiyumdan daha fazlasına sahip Bu miktar günlük kalsiyum ihtiyacının dörtte birine tekabül ediyor MAYDANOZ: Yapraklari tohumu ve kökü kullanilir Tatlilar hariç salata zevke göre istenilen miktarda konabilir Karacigeri ve dalagi olumlu yönde etkiledigi söyleniyor Istah açar sinirsel rahatsizliklara iyi geliyor Stresten kaynaklanan bas agrilarina karsi etkilidir Melisa çay ve bitkisel su olarak içilebilirBağırsak ağrılarına iyi gelir MENEKSE: Terletici dolayisiyla ates düsürücüdür Içindeki saponin sayesinde gögüs yumusatici ve idrar söktürücüdür Ayrica sakinlestirici etkisi de vardir MERSIN YAPRAGI: Yaprak ve meyvelerindeki tanen yag ve çesitli sekerler içerir Otuz alti biçimde kullanilir Meksikalilar ondan alkollü içki bile yaparlar Misir püsküllerinin yatistirici ve idrar söktürücü özelligi vardir Mide böreklere ve keklere çok yakisir tam bir endorphin deposudur Kendinizi güçsüz ve ve sinirli mi hissediyorsunuz ishal soslarda ve salatalarda tatlandirici olarak kullanilir NOHUT:Bağırsağı yumuşatır PAPATYA:Her derde deva bir bitki Tahriş olmuş kabizlik ve hazimsizlik sorunlarinda da suyundan faydalanilir PIRASA: Pirasada B vitamini kalsiyum magnezyum romatizma kani temizler ve toksinlerden arindirir insana dinamizm veriyor Portakal içindeki C vitamini ince ve kalın damarların yumuşak kalmasını sağlar Bacaklardaki varisi şarap karıştırılır üzerine sıcak su katılır ve içilir Kanın durulmasına ve temizlenmesine yardımcı olur Hazmı kolaylaştırır Portakal reçeli ise karaciğeri çalıştırır REZENE: Genellikle sakinlestirici istah açar SAFRAN: Sinir sistemini uyararak vücuda kuvvet verir Kabiz etkisi vardir pullanmayı ve gerginliği ortadan kaldırıyor Cilde yoğun bir şekilde nem vererekkabızlığı önler kolestrolü de düşürüyor SARIMSAK: Halk arasinda dogal ilaç olarak bilinir Çiçek köklü sebzelerden biri olan sarimsak astim gibi hastaliklara yol açabilir Dogrusu ise günde bir iki distir SEBZE ve MEYVE: Yüzde doksani su olan sebzeler yüzde 23 oraninda da lif içerirler Ögünlerinizde bir tabak sebze yediginizde hem saglikli beslenmis olursunuz hem de midenizin çalismasini hizlandirirsiniz Meyveler ise C vitamini yönünden zengin olduklarindan vücudun mikroplara karsi direncini arttirirlar Içerdikleri vitamin ve minerallerden dolayi sofralarinizdan eksik etmeyin SIRKE: Sirke atesi düsürür Sistit ve gut enfeksiyonlarini tedavi etmekte yararli olabilir Tuzla karistirilarak içildigi zaman sistemi zehirden arindirir Bal ile birlikte alindiginda yüksek tansiyonabagirsak enfeksiyonlarina ve uykusuzluga iyi gelir SOGAN: Antiseptik idrar söktürücü nefes açici seker ve tansiyon düsürücü özellikler sahiptir Sogan kesiklere su vücuttaki biyokimyasal maddeleri dengeledigi için toksinlerin vücuttan atilmasini saglar Böylece vücut zararli maddelerden temizlenir Uzmanlara göre beynimizin %80’i sudur Su eksikligi beynimizdeki mineral yogunlugunu ve kullanimini da sinirlar Günde en az bir buçuk litre su içmek gerekiyor SUSAM: Dar gelirlerinin baştacı olan simitbir armağanıdır Toprak hava mutlak değerleri dostlukları geliştirirhap yutmaktan daha iyidir Günde 1bulantiyi giderir bağırsakları düzenlerağrıları dindirir siyatik astım ve bronşite faydalıdır TUZ: Vücudumuzdaki tuz orani dogrudan dogruya hayati fonksiyonlarimiza yansir Tuz oraninin düsük olmasi bedensel ve zihinsel verimi düsürecegi gibi fazla olmasi da kan dolasiminiBmineral tuzlarfosfor mide ve bagirsak hastaliklarini önler Cildi pürüzsüzlestirirÇin safrayı artırır Karaciğeri çalıştırır Karaciğer ağrılarını keser Sarılıkta faydalıdır Yaprak ve kabukları yüksek tansiyonu düşürür Kandaki şeker miktarını düşürür Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur ZEYTINYAGI: Basta E olmak üzere AK vitaminleri içerir Zeytinyaginin bagirsak safra kesesi rahatsizliklarinda ve gastritin giderilmesinde etkisi vardır Çocuklarin beyin gelisimini ve kemiklerinin güçlenmesini hızlandırır Bu vitaminler sayesinde hücrelerin yenilenmesinde doku ve organlarin yaslanmasini geciktirmede etkilidir Cildi besler damar hastaliklari üzerindeki olumlu etkisidir Kalp krizi riskini azalttigi gözlenmistir Cinsel gücü arttıran yiyecekler Cinsel hayatınızı güçlendirmek istiyorsanız bu yiyecekleri mutlaka yemelisiniz Cinsel hayatınızı güçlendirmek istiyorsanız aşağıdaki bitki ve baharatlara önem verin 1) Tarçın: Hormonları çalıştırır ve cinsel gücü artırır Bir bardak suya bir kahve kaşığı atılıp çay gibi içilebilir Sütlü tatlıların üstünde kullanmayabilirsiniz 2) Ay çekirdeği: Cinsel arzuyu artırıyor ama sivilce ve kilolarda da artışa neden oluyor Birinden birini seçeceksiniz! 3) Yulaf ezmesi: Özellikle kadınlarda cinsel isteksizliği giderir Hormonları düzenler ve vücut direncini artırır Her sabah sütlü yulaf ezmesinin içine isterseniz ceviz antepfıstığı koyabilirsiniz Bu kuvvetli öğünle gününüzü daha kolay geçirebilirsiniz 4) Üzerlik tohumu: Cinsel gücü artırır 5) Kırmızı ve yeşil acı biber, karabiber: Hep tatlılar bu etkiyi yapacak değil ya, inanamayacaksınız ama acı da cinsel isteği kamçılar 6) Sarmısak: Tüm hormonları çalıştırır Çiğ olarak yenmesi tavsiye edilir 7) Roka: Yeşil sebzeler içinde bu anlamda en değerlisi rokadır Yalnız balık yanında değil, salatalarda da kullanmalısınız 8) Zencefil: Tüm vücudu uyarır, bedenen ve ruhen güç kazandırır Kurabiye ve tatlılarda da kullanılabilir 9) Kekik ve nane: Özellikle kadınlarda bütün kadınlık hormonlarının düzenli çalışmasını sağlar ve vücudu güçlendirir 10) Hardal, kimyon, kişniş: Bütün hormonları çalıştırır ve sinirleri de kuvvetlendirir 11) Vanilya: Hem bedeni, hem de sinirleri güçlendirir, cinsel gücü artırır Tatlı ve keklerde bol bol kullanılabilir 12) Isırgan tohumu: İşte ufak bir mucize Bir kilo bal ile 100 gr ısırgan tohumunu karıştırın ve her gün bir kaşık yiyin Bomba gibi hissedeceksiniz 13) Arı sütü, bal ve polen karışımı: Bu karışım hem hücrelerinizi yeniler, hem de yaşınız ilerlese de cinsel gücünüzü yerinde tutar ALINTIDIR::::: Ceviz Nasıl Yenmelidir? 2 adet ceviz ortadan ikiye bölünecek şekilde içleri çıkartılır ve ılık bir bardak suyun içine atılırSabah kalktığınızda suyun içinden çeviz parçacıklarını çıkarıp atın ve hafif siyahlaşan suyu içebiliyorsanız sade acı geliyorsa içine bir miktar şeker ilavesi yapıp bu karışımı her sabah kahvaltıdan sonra içinizGün boyu zinde kalacaksınız |
Mutfağımızdaki Eczane.. |
08-04-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Mutfağımızdaki Eczane..Ceviz Nasıl Yenmelidir? 2 adet ceviz ortadan ikiye bölünecek şekilde içleri çıkartılır ve ılık bir bardak suyun içine atılırSabah kalktığınızda suyun içinden çeviz parçacıklarını çıkarıp atın ve hafif siyahlaşan suyu içebiliyorsanız sade acı geliyorsa içine bir miktar şeker ilavesi yapıp bu karışımı her sabah kahvaltıdan sonra içinizGün boyu zinde kalacaksınız sekersiz icmenizi tavsiye ederimkolestrol'e bire bir |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|