Hangi Balık Hangi Mevsimde Yenir |
08-03-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Hangi Balık Hangi Mevsimde YenirHer balığı her mevsim bulamadığınız gibi, hepsinin tutulma mevsimi ve lezzetli oldukları zamanlar farklıdır İşte aylara göre balığı ne zaman bulabileceğinizin kısa bir listesi Ocak Uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetini korur Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır Çinekop, kofana ve mezgit r Tekir ve kırlangıç; bolca avlanır Barbunya, kılıç ve mercan az tutulur ŞubatŞubatta başlayan kalkan mevsimi, mayıs ayı sonuna kadar devam eder Tekir bolca çıkar Uskumru, lüfer, palamut ise yağını kaybetmeye başlar Gürnüşbalığı ve kefal lezzetle yenir Mart Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır Uskumru çiroz olmaya yüz tutmuştur; tavası ve pilakisi yapılabilir Gürnüşbalığı fazlaca çıkmaya başlar Lüfer ve palamut yağını kaybettiğinden, sadece tava ve pilaki yapılmaya elverişlidir Kofananın ise ızgarası olur Tekir lezzetlidir Nisan Kalkanın en bol zamanıdır Mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç bolca çıkmaya baslar Ancak kılıç çok lezzetli değildir Gürnüşbalığı, kefal, mezgit, tekir ve barbunya çok tutulur Eşkina bu ayda görülür Mayıs Levrek, barbunya, dil balığı, tekir, kılıç ve iskorpit zevkle yenir Uskumru, torik, palamut, hamsi ve istavrit yağlarını kaybetmişlerdir Kefal ise lezzetlidir Haziran Haziranda balık az tutulur Dip balıkları, yumurtalarını dökmüş olduklarından dağınık gezerler Bu nedenle balıkçılık açısından verimsiz bir aydır Tekir, barbunya, mercan, levrek ve eşkina bulunur Temmuz Mevsimi başlayan sardalya, ekim ortasına kadar lezzetini sürdürür, istavrit ile uskumru kızartmaya ve haşlamaya elverişlidir Tekir ve barbunya lezzetli, kefal ise lezzetsizdir Ağustos Çingene palarnutu mevsimi açılır Boyu uskumru kadar ya da biraz daha iridir Sardalyanın en lezzetli zamanıdır Ağustos ayında kılıcın tadına doyum olmaz, izmarit lezzetini bulmuştur Kefal tavsiye edilmez Eylül Sardalya ve kılıç lezzetlidir Palamut irileşir, her türlü pişirmeye elverişlidir istavrit ve kırlangıç bolca çıkar Ekim Geçici balıkların, yazın Karadeniz'de beslenip, Marmara'ya göçe başladıkları dönemdir Bu nedenle bol miktarda balık çıkar Uskumru turfanda olarak kendini gösterir Lüfer tam lezzetini kazanmıştır, istavrit yağlanmıştır Palamut bolca çıkar Tekir, barbunya, kılıç, levrek, mercan, sardunya, eşkina, torik, izmarit Kasım Uskumrunun en iyi zamanıdır Torik akışı başlamıştır Pisinin en lezzetli olduğu aydır Ekim ayında bol bulunan ve'lezzetii olan balıklar kasım ayında da vardır Aralık Uskumru, lüfer, palamut ve torik yağlı olduklarından her türlü pişirilebilirler Hamsi lezzetlidir Tekir bol bulunur |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|