|
|
Konu Araçları |
balıkların, hazırlanması, kanlı, kötü, lezzetli, lezzetsiz, pişirmeye |
Lezzetsiz, Kötü Lezzetli, Kanlı Vs. Balıkların Pişirmeye Hazırlanması |
08-03-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Lezzetsiz, Kötü Lezzetli, Kanlı Vs. Balıkların Pişirmeye HazırlanmasıDaha önce benzer yönde konular açılmış olmakla beraber, başka bir konu altında tartışılırken istenen bilgilere istinaden yazdığım aşağıdaki konuyu küçük ilavelerle buraya aktarmakta yarar gördüm İşe yaraması dileklerimle
Bu kötü lezzet tanımlamasından Karadeniz'den avlanan palamutu ve besiye çekilmiş orta yağlı orkinosu ayrı tutmakta yarar vardır Bu balıklar besi durumuna göre her zaman vasatın üstünde lezzete sahiptirler Bu balıkların mümkünse satın alınmaması gerekir, çok taze ve mevsim dışı satın alımlar için doğrudan ikinci kısımdaki uygulamaların yapılması yerinde olur Eğer balıkları biz avlamışsak livara yada su içine bırakmamalıyız Su içinde ölen bu tür balıkların etleri inanılmaz şekilde lezzetlerinden kaybederler YAKALANAN BU TÜR BALIKLARIN MUAMELE (İŞLENMESİ) VE MUHAFAZASI (SAKLANMASI) En doğru yaklaşım balığın galsamalarının bağlı olduğu yeri tam kesmek yada yaka bölümüne kalbi de kapsayan bir kesi atmaktır Kan akıtma sonrasında balık buz üstüne BIRAKILIR yada buzlu su içine atılırsa mükemmel lezzete giden yol iyice açılmış olur Bunu her zaman temin etmek mümkün değildir Deniz suyunda yıkadığımız ve üzerindeki kanları uzaklaştırdığımız balığı gölge bir yerde ıslak bir bez altına bırakmak ta çoğu zaman yeterli olabilir PİŞİRME ÖNCESİ YAPILMASI GEREKEN İŞLEMLER Bu balıkların lezzet kazanabilmesi için etindeki amonyak ve kanın uzaklaştırılması gerekir Bu amaçla etler fleto haline hgetirilir Temiz içme suyuna gömülecek şekilde bir kap içine alınır Balık eti çok kötüyse 2 saat sonra su atılıri balıklar yeni suya konulur Şimdiye kadarki işlemler balığın etindeki kötü lezzetleri uzaklaştırmak amacı taşıyordu Yeterli yağlılığa ve lezzete sahip olmayan bu balıkların lezzetlendirilmesi için en uygun yöntem marine işlemidir Etleri fleto halinde doğrayıp sonra marine etmek daima acı ve kekre lezzetleri ortadan kaldırır Marine işlemi (Marinasyon) fleto halindeki her türlü ete uygulanabilir Balık için zeytin yağı, limon suyu, tuz, tane karabiber ve defne yaprağından oluşa karışım gayet uygundur Süre 2-3 saatden az olmamalıdır Sonrasında her türlü ızgara, fırın ve şiş yöntemiyle pişirme uygulanabilir |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|