Vassaf-Zâde Mehmed Es’Ad Efendi,

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Vassaf-Zâde Mehmed Es’Ad Efendi,

Vassaf-zâde Mehmed Es’ad Efendi, Osmanlı âlimlerinden ve seksenikinci Osmanlı şeyhülislâmıdır Şeyhülislâm Vassaf Abdullah Efendi’nin oğludur 1119 (m 1707) senesinde doğdu 1192 (m 1778) senesinde İstanbul’da vefât etti Eyyûb Sultan civarında, babasının kabrinin yanına defnedildi GÜZEL YAZI YAZARDI
Küçük yaşından i’tibâren babasından ve zamanının âlimlerinden aklî ve naklî ilimleri tahsîl eden Vassaf-zâde, birçok âlimin derslerini dinledi Molla Refi’ Mustafa Efendi’den hüsn-ü hat (güzel yazı) dersi aldı, ta’lik stilinde güzel yazı yazmayı öğrendi İlimde akranlarından üstün olduğundan kısa zamanda meşhûr oldu 24 yaşındayken 1143 (m 1730) senesinde müderris oldu Birçok medresede müderrislik yapıp ilim öğretti 1164 (m 1750) senesinde Galata mevleviyyetine (kadılığına) getirildi 1168 (m 1754) senesinde babasıyla birlikte bir müddet vazîfeli olarak Bursa’ya gönderildi Daha sonra İstanbul’a dönüp, Mekke-i mükerreme pâyesiyle taltîf edildi Bu pâyeye nail olduktan sonra 11 yıl müddetle İstanbul pâyesinde kaldı 1182 (m 1768) senesinde Anadolu, 1186 (m 1772) senesinde Rumeli kadıaskerliğine getirildi Şeyhülislâm Mehmed Emîn Efendi vazîfeden ayrıldıktan sonra 1190 (m 1776) senesinde Birinci Abdülhamîd Hân tarafından şeyhülislâmlığa getirildi
Bir sene sekiz ay bu makamda kaldıktan sonra ihtiyârlığı ve hastalığı sebebiyle vazîfeden ayrılan Vassaf-zâde, Emîrgân’daki evinde istirahata çekildi Hastalığının tedâvisiyle meşgûl oldu 1192 (m 1778) senesinde kendi evinden oğlunun evine hava değişimi için nakledildi Orada hastalığının tedâvisi yapılmaktayken, aynı sene içinde Receb ayının üçüncü günü sabah namazı vaktinde Kelime-i şehâdet getirerek rûhunu teslim etti

“HOŞ GELDİN HOCAMIN OĞLU”
Silk-üd-dürer adlı eserin müellifi Murâdî şöyle anlatır: 1192 (m 1778) senesinde İstanbul’a geldiğimde o şeyhülislâm idi Şam kadısı Mehmed Emîn Efendi’yle beraber onun ziyâretine gittik Beni görünce ayağa kalktı, “Hoş geldin hocamın oğlu! Deden hocam Şeyh Murâd-ı Münzâvî Efendi ile görüştüm, elini öptüm, onu ziyâret ile şereflendim 1132 (m 1719) senesinde vefât edince, cenâzesi yıkanırken hazır bulundum Onun bedeninden daha beyaz bir beden görmedim” dedi O sırada meclisde Anadolu kadıaskeri İshak bin Murâd Molla vardı O da dedemi medhetti

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları

forumsinsi.com