|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
ayasofya, camiinin, indirme, kararını, levhalarını, verdi |
![]() |
Ayasofya Camii'nin Levhalarını İndirme Kararını Kim Verdi ? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ayasofya Camii'nin Levhalarını İndirme Kararını Kim Verdi ?Ayasofya Camii'nin levhalarını indirme kararını kim verdi? yasofya Camii'nin levhalarını indirme kararını kim verdi ?[/url] Levhaların indirilmesi hususunda Atatürk’ün burayı ziyaretleri esnasında emir verdikleri doğru mudur ? Kış vakitlerinde İstanbul’un sahafları, daha çok müdavimlerin uğrak yeri hâline gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdilerde kombi marifetiyle, kalorifer sıcaklığıyla sahaf mekânları da ısınıp gidiyor ![]() ![]() ![]() ![]() Sözü uzatmayalım… Şu sahaf müdavimlerinin, hani neredeyse -mübalağa olmasın- kar kapıyı basıp diz boyu birikse bile, ne yapıp edip gideceği mekânların başında kitapçılar gelir ![]() ![]() Bâbil Sahaf da bu uzun sohbetlere dalıp gideceğiniz mekânlardan ![]() ![]() ![]() Böyle kar beyazı bir günde; bendeniz de evin sıcak odalarında rahat kalamadığım için, kendimi sahafların kitap dolu dünyası içinde bir devr-i âleme doğru attım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben daha fazla sabredemeyip, biraz da rekabetin verdiği tazyikle hemen sohbetini kestim ve ciddiyetle dedim ki; “Azizim biliyorsunuz ki prensibimizdir ![]() ![]() Bu çıkışım, heyecanlı haykırışım; o sıcak ve kitaplarla çepeçevre kuşatılmış mekânın kubbesinde çınlayarak odaya yayıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Elbette bu belgenin peşine düşmek ve burada sizlerle geçmiş zamanın geleceğini keşfedecek bu soruları paylaşmak isterim ![]() ![]() ![]() Sözümü de şimdi tutarak bu belgeyi sizlerle paylaşıyorum ![]() “Bay Tahsin Öz, Topkapı sarayı müzesi direktörü Aşağıdaki suallere lütfen numara sırasıyla cevaplarını yazmanızı rica ederim ![]() Maarif Vekâleti Başmüfettişlerinden İmza: İ ![]() 1- Ayasofya, müze haline getirildiği zaman teşkil edilen komisyonda hattat Kazasker Mustafa İzzet Efendi’nin yazısı olan sekiz büyük levhanın indirilmesi ve halıların nakli için komisyonca bir karar verilmiş miydi? 2- Bu levhaların indirilmesi hususunda Atatürk’ün Ayasofya’yı ziyaretleri esnasında emir verdikleri doğru mudur? Böyle bir emirden o zaman komisyonca ve sizce malûmat alınmış mıydı? İstanbul eski eserler müzesi umum müdürü Bay Aziz Ogan (1888-1956) Atatürk’ün Ayasofya’yı ziyaretleri esnasında orada bulunmuş muydu ve bu ziyaret kaç defa vaki olmuştur ![]() 3- Bay Aziz Ogan ile Ayasofya baş memuru Bay (Ali) Sami Boyar (1880-1967) arasındaki ihtilâfın hangi hadiselerden ileri geldiğini tahmin edersiniz ![]() 4- Ayasofya’da mozaikleri temizlemeği deruhte etmiş olan Amerikalı (Thomas) Wi(t)temor(e)’un bu işteki ihtisası, yaptığı faaliyetin sebep ve gayesi hakkındaki malûmat ve intibaınız nelerdir? Yani bu zat Ayasofya’yı Amerika’da veya beynelmilel ilim ve arkeoloji âleminde istismar eden bir temayül gösterir mi? Yaptığı işlerin Müzeler Müdüriyeti’nce kâfi derecede murakaba ve teftiş edilebildiğine kani misiniz? 5- Ayasofya müzesinin kurulduğu zamandan beri bakımlı olduğuna kani misiniz? Bu müzenin ne suretle idare edilmesini muvafık görürsünüz? Elbette bu belgelerin devamı var ![]() ![]() ![]() Mevlâ görelim neyler, neylerse güzel eyler ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|