|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
abdülhamidin, hanımıyla, söyleşi, tek, yapılmış |
![]() |
Abdülhamid'in Hanımıyla Yapılmış Tek Söyleşi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Abdülhamid'in Hanımıyla Yapılmış Tek SöyleşiAbdülhamid'in hanımıyla yapılmış tek söyleşi bdülhamid'in hanımıyla yapılmış tek söyleşi[/url] Mustafa Armağan, Sultan II ![]() ![]() İşte Abdülhamid'in hanımıyla yapılmış tek söyleşi Kapağında sarışın bir ecnebi artistin yer aldığı eski "Hayat" dergilerinden birinde Yassıada mahkemesi haberlerini okuyup sayfayı çevirmemle irkilmem bir oldu: Bu feleğin bütün iyi ve kötü çizgilerini cömertçe serdiği çehre bana bir şeyler fısıldamak için adeta çırpınıyordu ![]() Kimdi ve bir magazin dergisinde nasıl yer bulmuştu bu 94 yaşındaki kadın? Okurlara "uzun yaşamanın sırları"nı anlatacak olan bu asırlık hanımefendi, Sultan II ![]() ![]() Müthiş bir keşifti benim için ![]() Zira yalnız Abdülhamid'in bir hanımıyla değil, bir padişah hanımıyla yapılıp da yayınlanmış tek söyleşiydi bulduğum ![]() İştahla okumaya koyuldum ![]() ![]() ![]() Halbuki bulmuşsunuz bir padişah hanımını, adam gibi konuşturun, değil mi? Biz böyle düşünebiliriz ama unutmayın ki, harem kadınlarının ağızları mühürlüdür ![]() ![]() Yine de çok ilginç noktalar yakaladım söyleşide ![]() ![]() ![]() Önce mekânı gözümüzde canlandıralım: Beşiktaş'taki Serencebey yokuşunda ahşap bir bina düşünün; odanın köşesindeki yayvan sedir üzerinde, atlas kaplı kuş tüyü bir şilteye oturmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra zaman:- Ziyaret tarihi Aralık 1960 olmalı ![]() ![]() Ve insan: Tam 30 yıldır, diyor, bu konaktan dışarıya adımımı atmadım ![]() ![]() Muhabirin dikkati uzun yaşamasının sırrına odaklanmıştır bir kere ![]() "Bu kadar sıhhatli ve sağlam kalmanızda ayrı bir beslenme rejimi veya dikkatli davrandığınız başka hususlar var mı?" diye sorar ![]() "Ben daima çok az yerim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İçinizden, 'Canım kadın 90 yaşında, daha ne yesin? ' diyenleriniz çıkabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muhabir sorar merakla: "30 yıldır kapıdan çıkmadığınıza göre vücut hareketiniz çok az oluyor demektir ![]() " Müşfika Hanım'ın cevabı, yanı başına astığı talik levhadaki sözleri selamlar gibidir: "Namaz kılıyorum evladım ![]() ![]() Öte yandan muhabirin "Her şeye rağmen yaşamanın tadına doyum olmuyor değil mi efendim?" sorusuna kadere boyun eğmiş kimselerin edasıyla cevap vermiştir: "Evet ama, insan sevdikleriyle birlikte yaşarsa ![]() Son sözü söylerken gözleri derinlere kaçan sular gibi zamanın girdabına kapılıp gitmiştir Müşfika Kadınefendi'nin ![]() ![]() ![]() Gerçi dergiye Abdülhamid'le ilgili hiçbir şey anlatmamıştır ama bir aile dostuna başka bir vesileyle emanet ettiği hatırası unutulacak gibi değildir:- Bir sabah Abdülhamid yataktan kalkmak istediğinde kendisinde bir kırıklık hissediyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O günkü söyleşiden Müşfika Hanım'ın tarihe dalan gözleri ve yandaki mahzun görüntü kalmış ![]() ![]() Zaman -Mustafa Armağan - Pazar |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|