![]() |
Bolu Gelenek Ve Görenekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bolu Gelenek Ve GörenekleriGenel Bilgiler İL TRAFİK KODU : 14 Yüzölçümü : 8458 km ² Coğrafya : Bolu ili Yurdumuzun Batı Karadeniz Bölgesinde, 30º 32’ ve 32º 36’ doğu boylamları, 40º 06’ ve 41º 01’ kuzey enlemleri arasında yer almaktadır ![]() ![]() İlin merkez ilçe haricinde 8 İlçesi, 4 beldesi ve 511 köyü vardır ![]() Coğrafi Konumu Bolu’nun doğusunda Çankırı, kuzeydoğusunda Karabük, kuzeyinde Zonguldak ve Karadeniz, batısında Düzce, güneyinde Ankara bulunmaktadır Topoğrafya : Dağlar: İl topraklarının % 56’ sını kaplamaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ovalar: İl Yüzölçümünün % 8’ini kaplayan ovalar genel olarak batı – doğu istikametinde uzanırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Akarsular: Bolu’da en önemli akarsular Büyüksu, Mengen Çayı, Aladağ Çayı, Mudurnu Çayı , Göynük Suyu, Çatak Suyu ve Gerede Çayıdır ![]() Göller : Yörede morfolojik yapının karmaşıklığı, akarsu sayısının çokluğu, yükselti farklılıkları ve eğimin fazlalığı gibi faktörler çok sayıda gölün oluşmasına neden olmuştur ![]() ![]() ![]() İklim : Bolu genellikle Batı Karadeniz ve Karadeniz iklim tiplerinin içinde yer almaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Bitki Örtüsü :Bolu'da hakim bitki örtüsü ormanlardır ![]() ![]() ![]() ![]() Ulaşım Ankara–İstanbul karayolu üzerinde bulunan Bolu’ya sadece kara yolu ile ulaşım sağlanabilmektedir ![]() Tarihçe :M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bolu Yöresine Osmanlı akını ilk kez Osman Gazi tarafından başlatılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1324 – 1692 yılları arasında Bolu, 36 kazası olan bir sancak beyliği idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mondros Mütarekesi’nin yürürlüğe girmesi ve İzmir’in işgal edilmesinin ardından Bolu yöresinde ilk Müdafa-i Hukuk Cemiyeti Gerede’de örgütlendi ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bolu Gelenek Ve GörenekleriBayramlar,Törenler,Kutlamalar Dini bayramımız olan Kurban bayramı dini vecibelere göre kutlanmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnanışlar Cuma günü öküz koşulmaz, ev işi yapılmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gelenekleri; Nevruz Gelenekleri 21 Mart günü baharın gelişini kutlamak amacıyla halk gruplar halinde mesire yerlerine giderler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hıdrellez Gelenekleri 6 Mayıs Hıdrellez,Hızır ve İlyas Peygamberin yeryüzünde buluştuğu gündür ![]() ![]() Gece süt mayalanmadan bırakıldığında Hızır’ın geleceği ve süte dokunarak mayalanacağı düşünülmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Seyirlik Oyunlar Çok eskilerde özellikle Ramazan ayında iftardan sonra hayal perdeleri kurulup Karagöz,Kukla gösterilerinin yapıldığı söylenmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bolu Gelenek Ve GörenekleriKültür-Dil İlimizde konuşma ve yazı dili sade bir ifade tarzıyla Türkçe’dir ![]() ![]() ![]() ![]() Edebiyat Anadolu’da bir çok yerde makamı olduğu bilinen YUNUS EMRE’nin ilahileri ve şiirleri Bolu ve çevresinden derlenen çok sayıdaki cönklerde görülmektedir ![]() ![]() ![]() Kemal Ümmi XV ![]() ![]() ![]() ![]() XVI ![]() ![]() ![]() ![]() 1772 yılında Yeniçağ Şahnalar köyünde doğan asıl adı İbrahim olan Aşık Dertli 1845 yılında Ankara’da vefat etmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Anlatmalar Geredeli Aşık Figani Nasihat Destanı Erenler pendini guşeyle cana A akil doğru sözü arar demişler “Men aref” bağını kıldınsa me’va Senin içün her dem bahar demişler Şu kahpe felekten murat alınmaz Yalancı dünyada ebet kalınmaz Malı olmıyanın dostu bulunmaz Çaylar denizlere akar demişler Çok zaman gün bulut içinde kalmaz ![]() Derler bunalıp da hiç adam olmaz Altun yere düşmeyince pul olmaz Er düştüğü yerden kalkar demişler Figani pendimi yabana atma Rey senin ister tut,istersen tutma Eğer arif isen sözü uzatma Südsüz inek durmaz malar demişler Bilinen en yaygın Köroğlu efsanesi,destanı,türküsü,oyunudur ![]() ![]() ![]() Halk arasındaki anlatımlardan biri şöyledir : Gerede soğuk iklimiyle bilinen bir ilçedir ![]() ![]() ![]() ![]() -Nereden geliyorsun? -Gerede’den geliyorum -Peki,Gerede’ye yaz geldi mi? -Onbir ay yirmidokuz gündür oradaydım ![]() -Yaz gelmediydi ama bugün geldi mi bilmem ![]() Şiirler Ninni Ağzına verdim bir sormuk Sırtına da vurdum bir yumruk Dana dana dastana Danalar girmiş bostana O zalım danayı bıçakladım hu hu Amanın yavrum gızları gucakladım Hazma Bey’den aşmadım Güzel yavrum neni Yollarını şaşmadım Mini mini gızım hu hu Mani İşte geldim büklüm büklüm Sırtımdaki davul yüküm İşte geldim hanenize Selam verdim cümlenize Çeşme önünde yarim Boduçmu dolduruyon Söz verdin de gelmedin Çocuk mu kandırıyon Kalıplaşmış Sözler Acıtma arsız edersin,acıktırma hırsız edersin Ağızdan burun yakın,kardaştan karın yakın Ağzı eğri olsa da,zengin karısı söylesin Allah dört gözden ayırmasın Allah kötüler bahtı versin Ana baba tahtını yapar bahtını yapamaz Bolu’lunun taşınca ayranı,tanımaz bayramı Burası Bolu, öyne de olu, böyne de olu Çok endeleyen ya kele, ya köre Dilmi güzel, dilber mi güzel Ekmek elin, su gölün, odun abant’ın Engelsiz döngel yenmiyor Evin geniş olacağına elin geniş olsun Fukaranın döngeli köhnümez Kırk gün kıran olmuş, gene de eceli gelen ölmüş Sevip dostuna, boşanıp kocana varma Silahla yaşayan, silaha kurban olur Uşağın hoşafta hakkı olmaz Yük altındaki eşek anırmaz Zaman sana uymazsa sen zamana uy Allah göynünün muradını versin |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bolu Gelenek Ve GörenekleriHalk Oyunları Yöre oyunlarını kadın ve erkekler ayrı mekanlarda oynamaktadırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu oyunlar:Pıt pıt (Men men) , Atlama (Gazel) Düz oyun (Çiftetelli), Ah Karadeniz, Değirmen, Ziller, Yemenimin uçları, Ada yolu, Halimem, Estireyim mi, Ördek, Karaköy kaşık oyunu oynanmaktadır ![]() İlimizde köçek adı verilen oyuncular günümüzde de bu geleneği devam ettirmektedirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunlardan Karaköy Sekmesi oyununun öyküsü şöyledir; Karaköy’den bir çoban köyün hayvanlarını her sene Haymana yaylasına beslemeye götürmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|