![]() |
Çankırı Gelenek Ve Görenekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çankırı Gelenek Ve GörenekleriGenel Bilgiler Yüzölçümü: 8 ![]() Nüfus: 270 ![]() İl Trafik No: 18 Yılın yarısında karlarla kaplı yüce dağları, topraklarının üçte birini kaplayan ormanları, kamp, karavan, yaya ve atlı yürüyüş, bisiklet, fotoğrafçılık ve avcılık gibi pek çok turizm çeşidine elverişli yaylaları, zengin termal kaynakları ve içmeleri, yüzyıllardır yaşatılan kültürel değerleri, sevecen insanları ve geleneksel konukseverliği ile doğayla baş başa kalmak ve şehir hayatından uzaklaşmak isteyenler için idealdir ![]() İKLİM: İlde genelde İç Anadolu İklimi hüküm sürmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İl bazında görülen en yüksek ve en düşük sıcaklık değerleri 41 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BİTKİ ÖRTÜSÜ VE DOĞAL HAYAT: Çankırı İlinde doğal bitki örtüsü üst florasını karaçam, sarıçam, ardıç, meşe, ladin ve köknar gibi orman ağaçları ile ahlat, kızılcık gibi meyve ağaçları teşkil eder ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çankırı Gelenek Ve Görenekleriİlçeler Çankırı ilinin ilçeleri; Atkaracalar, Bayramören, Çerkeş, Eldivan, Eskipazar, Ilgaz, Kızılırmak, Korgun, Kurşunlu, Orta, Ovacık, Şabanözü ve Yapraklı'dır ![]() Çankırı (Merkez): 1347 km² alana sahip olan Merkez ilçe; İlin güneydoğusunda yer almakta olup, kuzeyinde Ilgaz, Yapraklı ilçeleri, doğusunda ve güneydoğusunda Kızılırmak ilçesi, Çorum İline bağlı İskilip İlçesi, batısında Eldivan, kuzeybatısında Korgun, ve güneyinde Ankara İli'nin Kalecik İlçeleri ile çevrilidir ![]() Kent birbirine çok benzeyen çıplak, dik tepeler ile sarılıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kentin ticaret merkezi ve yönetsel alanı ise; Cumhuriyet Mahallesi, İstasyon Caddesi, Atatürk Bulvarı ve Buğdaypazarı Caddesidir ![]() ![]() Atkaracalar: 4 Temmuz 1988 tarihinde ilçe olan Atkaracalar'ın belediye olma tarihi ise 1951 yılıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bayramören: 1990 yılında ilçe olan Bayramören’in Çankırı'ya mesafesi 117 km ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çerkeş: Çankırı'nın en eski ilçelerinden olan Çerkeş'in merkeze uzaklığı 120 kilometre olup kuzeyinde Karabük'e bağlı Ovacık, doğusunda Bayramören ve Atkaracalar, güneyinde Ankara'ya bağlı Kızılcahamam ve batısında da yine Karabük'e bağlı Eskipazar ve Bolu İline bağlı Gerede ilçeleri vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eldivan: 1958 yılında ilçe olan Eldivan Çankırı'ya 18 kilometre uzaklıkta olup il merkezinin güneybatısında yer almaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Ilgaz : 1888 yılında belediye olan Ilgaz, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Çankırı merkeze bağlı bir nahiye idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kızılırmak: İlin güneydoğusunda yer alan Kızılırmak ilçesi, Kalecik ilçesinin Çankırı'ya bağlı olduğu Osmanlı döneminde, bu ilçeye bağlı bir nahiye merkeziydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Korgun: 1990 yılında ilçe olan Korgun, daha önce Çankırı Merkez İlçeye bağlı bir belde idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kurşunlu: Kuzeyi Bayramören ve Kastamonu, doğusu Ilgaz ve Korgun, güneyi Şabanözü ve Orta ile batısı yine Orta ile Atkaracalar ve Bayramören ilçeleriyle çevrili olan Kurşunlu'nun Çankırı'ya olan uzaklığı 90 kilometredir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Orta: Yüzölçümü 543 km² olan Orta İlçesinin kuzeyini Çerkeş, Atkaracalar ve Kurşunlu İlçeleri çevirmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şabanözü: Çankırı'ya 44 kilometre uzaklıkta bulunan Şabanözü, Orta, Kurşunlu, Korgun ve Eldivan ilçeleri ve Ankara ili ile komşudur ![]() ![]() ![]() Yapraklı: Çankırı'ya 32 kilometre uzaklıkta bulunan Yapraklı, Osmanlı İmparatorluğu döneminde panayırıyla ünlüydü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çankırı Gelenek Ve GörenekleriCoğrafya İç Anadolu Bölgesinin kuzeyinde İç Anadolu ile Batı Karadeniz geçiş alanında bulunan Çankırı ilinin denizden yüksekliği 723 metredir ![]() ![]() ![]() İlin ormanları başta Ilgaz ilçesi olmak üzere Eldivan, Elaman, Eğriova, Düvenlik, Işık Dağı, Ilısılık, Yapraklı, Sarıkaya, Karakaya ve Erikli dağları ve çevresindedir ![]() ![]() ![]() İlde İç Anadolu Bölgesi'nin kara iklimi egemendir ![]() ![]() ![]() Tarihçe Çankırı'da Neolitik Devirden (M ![]() ![]() ![]() Çankırı sırasıyla Hitit, Frig, Kimmer, Pers, Büyük İskender, Roma, Bizans, Selçuklu, Danişment, Candaroğlu ve Osmanlı dönemlerini yaşamıştır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çankırı Gelenek Ve GörenekleriDil Çankırı Ağzı ve Bazı Yöresel Sözcükler Çankırı ağzı, ilin komşularından olan Kastamonu ve Çorum'un ağızlarıyla benzerlikler gösterir ![]() <a> sesi zaman zaman <o> ve <e> sesine dönüşür ![]() ![]() <e> sesi <ö> ve <a> sesine dönüşür ![]() ![]() <ı> ve <i> sesleri <u> veya <ü> sesine dönüşür ![]() ![]() <ü> sesi ise bazı sözcüklerin kullanımında <ö> sesine, <u> sesi ise <o> sesine dönüşür ![]() ![]() Sözcüklerde ünsüz değişmeleri sıkça görülür ![]() ![]() ![]() Bazı sözcüklerde <t> sesinin yerini <d> sesi, bazılarında da <d> sesinin yerini <t> sesi alır ![]() ![]() <k> sesi çoğu kez <g>, <ğ> ve <h> sesine dönüşür ![]() ![]() <r> sesinin <1> sesine, <1> sesinin ise <s> sesine dönüştüğü görülmektedir, öğrenmek-öğlenmek; kalsın-kassın gibi ![]() Yöresel ağızda zaman zaman <ğ> sesi <y> sesine <z> sesi ise <s> sesine dönüşmektedir ![]() ![]() Sözcük sonundaki geniş zaman eki veya sayı edatı olan <r> sesini düştüğü görülür ![]() ![]() Yine sözcük sonlarında <ğ>, <h> gibi ses veya <yı>, <yi> gibi ek düşmeleri de vardır ![]() ![]() Bazı fiillerde <m> sesinin yerini <n> sesi alır ![]() ![]() Halk Bilgisi Sütü Gelmeyen Anneler - Çobana soğan ve ekmek verilir ![]() ![]() Siğil- Bulgur pilavı yenilirken yere dökülenler toplanır ![]() ![]() ![]() Sıtma- Yumurta sirke içine konur, sarımsak ilave edilir ve hastaya içirilir ![]() Zafiyet- Söğüt yaprağı, sarımsak, nane, yoğurt, sirke karıştırılarak içirilir ![]() Romatizma- Kırmızı acı biber, kil karıştırılır ve hamamda ağrıyan yere sürülür ![]() Diş Ağrısı- Dişin ağrıdığı kısmın ters yönündeki nabza, döğülmüş sarımsak sürülür ![]() Ezik Tedavisi- Hasta oniki saat derinin içinde içinde ve oniki saatte dışında yatırılır ![]() ![]() Yürümeyen çocuk- Üç Cuma çocuğun ayakları bir ip parçası ile bir birine bağlanarak cami kapısına götürürler ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çankırı Gelenek Ve GörenekleriŞiirler ILGAZ Yıldızlar çamlara değer de geçer Gün buradan başını eğerde geçer Sular dizlerini döğerde geçer Bir Ilgaz, Er Ilgaz, Ilgaz, Yar Ilgaz Dalı var, göklere yeşil direktir ![]() Gülü var, dağlara düşmüş yürektir Yolu var, içinde gitsek gerektir ![]() Başında bir tavus tuğ gibi çamlar Karşıdan bir zümrüt çığ gibi çamlar Bir Ilgaz, Er Ilgaz, Ilgaz, Yar Ilgaz Zeki Ömer DEFNE MERSİYE Sen uçtun ey baba cennete, bizi Babasız, kimsesiz, yetim bıraktın ![]() Gözlerimiz döker yaş dizi dizi İçimize sönmez ateş bıraktın ![]() Der idin:”Okusun evlatlarımız” Bu muydu Allah’tan muratlarımız? Kırıldı kolumuz, kanatlarımız Bizleri emanet kimlere bıraktın Bayramda öpelim kimin elini? Felek cümlemizin büktü belini ![]() Kırdı kalbimizin ince telini Bizleri kederli, dertli bıraktın ![]() Ahmet Talat ONAY Maniler Çankırı yöresine özgü manilerde göze çarpan en önemli özellik, manilerde yerel ağzın çok belirgin olmasıdır ![]() ![]() ![]() Çankırı'ya özgü manilerden birkaç örnek aşağıya alınmıştır ![]() Ata binen ağadır Atın yönü dağadır Ela gözlü sevgilim Bu maniler sanadır Al eline kalemi Yaz başına geleni Seni sevdim seveli Oldum gönül veremi Bahçelerde kereviz Biz kereviz yemeyiz Bize Çankırılı derler Biz güzeli severiz Bir dalda iki ceviz Aramız derya deniz Sen orada ben burada Ecelsiz öleceğiz Bugün ayın onudur Has buğdayın unudur Evliye gönül verme Eve giden unutur Bu dünya arsızındır Kara gün yarsızındır Nerde bir dilber varsa O da uğursuzundur Bir değirmeni şal aldım Dağlar başında kaldım Beklemeye can dayanmaz Seni Allah'a saldım İndim çeşme başına Sabun koydum taşına Sevda nedir bilmezdim O da geldi başıma Güvercinin alacası Güzelin karacası Bir kız bir yiğit vurmuş Gidiyor selacısı Geminin başındayım On iki yaşındayım Eller ne derse desin Ben yarin peşindeyim Ak gülüm pembe gülüm Söylesene bülbülüm Ne dedim de darıldım Çürüsün benim dilim Al yastığı yüzledim Yere koydum düzledim Eller benim kahyam mı Çıktım çıktım gözledim Akşamlar oldu gene Badeler doldu gene Baş bozuk hotuz eğri Yavruma ne oldu gene Alaca karga olayım Çatınıza konayım Yoldan geçen yolcudan Ben yarimi sorayım Ak kağıt san kağıt Ağlarım saat saat Sen orada ben burda Olur mu hiç can rahat Ak inciydim ezildim Ak gerdana dizildim İster al ister alma Ben alnına yazıldım Armudun irisine Ben yandım dirisine Bunda darılmak olmaz Sen de yan birisine Asmada üzüme bak Netime benzime tak Be kadar dargın olsan Gülerek yüzüme bak Ayna düştü elimden Karıştı gazellere Gözüm çapkın alışmış Bakıyor güzellere Ayva yaprağı sararmış Yarim beni ararmış Kara gözlü sevgilim Gece gündüz yanarmış Ninniler Çocukları uyutmak için söylenen basit monoton ezgilerdir ![]() ![]() ![]() Bülbülü var kafeste, Altını vardır feste, Uyusun oğlum büyüsün, Çengi kızım sen sus da ![]() Dağa vardım dağ yanar, Dağda tavşanlar uyur ![]() Eve geldim yavrum büyür, Uyusun yavrum ninni ![]() * * * Öte geçenin bulutu, Beri geçeye yürüdü ![]() Uyku benim yavrumun ![]() Gözlerini bürüdü ![]() * * * Karga karga gak dedi, Çık şu dala bak ![]() Karga seni tutarım ![]() Yavruma çorba yaparım ![]() Kuyumcular işliyor, Hançeri gümüşlüyor ![]() Benim bir tek yavrumu, Hak bana bağışlıyor ![]() * * * Nenni, nenni neneşir, Mahalleyi dolaşır ![]() Mahallenin kızları, Yavrum ile oynaşır ![]() Ön devesi kahve yüklü, Art devesi çadır yüklü ![]() Saltanatlı samur kürklü, Uyusun yavrum nenni ![]() Ağıtlar Ağıtların kaynağı şamanizme kadar dayanır ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrılıkla İlgili Bir Ağıt Bir yanım ah çeker, bir yanım ağlar Yine dumanlandı dağların başı Akıtalım gözlerden kan ile yaşı Yandım gine dağlar oy oy Ölümle İlgili bir Ağıt Düşmanların hali yerde buldular Öldürelim diye kavil kurdular Abidin’i ta ciğerinden vurdular Beni bu halimde gören ağlasın Alnı top kaküllü yarim ağlasın |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çankırı Gelenek Ve GörenekleriKalıplaşmış Sözler ATASÖZLERİ ve DEYİMLER Çankırı'da atasözleri ve deyimler, bireylerin yaşadıkları olaylardan elde ettikleri deneyimlerin özünü oluşturur ![]() ![]() • Yoktan çıkmaz, pekten çıkar ![]() • Anasına bak kızını al, kenarına bak bezini al ![]() • Aşı olmayanın işi olmaz ![]() • Deliye dalaşmadan çalıyı dolaşmak evlâdır ![]() • Hile ile iş gören mihnetle can verir ![]() • Adama dayanma erir, ağaca dayanma çürür ![]() • Yoğurdun akına; insanın pakına bak ![]() • Oynamadan maksat (murat) ütmek, okumadan maksat (murat) tutmak ![]() • Var evi kerem evi, yok evi verem evi ![]() • Oğlan babadan öğrenir sohbet gezmeyi, kız anadan öğrenir sofra düzmeyi ![]() • Deliye kalk oyna demişler, tadı kaçtı demiş ![]() BİLMECELER Yöre halkının fiziksel çevreyi algılamalarının folklorik anlamdaki ürünlerinden olan bilmeceler, özellikle kırsal kesimde bir eğlence ve eğitim aracı olarak varlıklarını sürdürmektedir ![]() ![]() Ahi gelür vahi gelür (Adamlar) Muz meydanı gelür (İskemle) Düz meydanı gelür (Sofra bezi) Guyruklu durnalar gelür (Gaşuk) Çukur şadurvan gelür (Çorba) Bohçacu çengü gelür (Dolma) Sakallı kız gelür (Tel kadayıf) Tosyalı Memed Ağa gelür (pirinç pilavı) Dışı gön gibi içi gan gibi (Karpuz) Gad gad emme börek değül / Yenür emme datlu değil (Soğan) Gad gad gadayıf Kadı kızı pek zayıf Vallaha zayıf billaha zayıf Bi gözü var, bi gözü yok ((İğne) Dam ardına saç kodum / Geleni gideni aç godum (Oruç) Garanlık yerde cim-cort (Damla) Gaftanı gara Gömleği saru İçinde bi gocagaru (Kestane) DUA-BEDDUALAR (İLENÇLER) DUA Hacı sofrası olsun Kökü bir dalı bin olsun Ekenin, dikenin, mülk sahibinin canına değsin Kazananlara Allah uzun ömür versin Allah eksik etmesin Allah razı olsun Allah çok versin Allah gönlünün muradını versin Kolay gelsin Allah zihin açıklığı versin İLENÇLER Gözün çıksın Dizin dursun Allah belanı versin İri gömlek yerine, ufak gömlek görmesin ya rab Muradına erme Salın gıcır gıcır gitsin Senden olanlarda sana etsin Öküz kulağından, oğlan bileğinden yapışmasın Gittiğin yoldan gelmeyesice Gözün kör olsun Ahirin kör olsun Ahirin kör gelsin Erme Yiğit iken yıkıl Yiğit arkan yerlere gelsin Gavurun bebesi |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çankırı Gelenek Ve GörenekleriHayatın Dönüm Noktaları Doğum Âdetleri ve Törenleri: Doğum zamanı yaklaşınca evin her tarafı temizlenerek güneş gören odalardan birisi süslenir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çankırı'da eskiden beri yaygın olan bir gelenek, doğumdan sonra annenin başına bir kırmızı kurdele, çocuğa da kırmızı bir başlık geçmektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anne, üç gün boyunca Kavurma Bulamacı da denilen un çorbası ve helva ile beslenir ![]() Evlenme Âdetleri ve Törenleri: Bugün için büyük yerleşim merkezlerinde yaşayanların büyük bir çoğunluğu düğün törenlerini belediye nikâh veya düğün salonlarında yapsalar da geleneksel düğün törenleri gerek köylerde gerekse şehirde sürmektedir ![]() Düğün törenlerindeki farklılığa paralel olarak ilk tanışma ve evlenmeye karar verme süreci de farklılık göstermektedir ![]() ![]() Yok olmaya yüz tutan evlenme adetlerinin başlangıcı, erkek çocuğun bu isteğini belirtmek için yapmış olduğu bir takım hareketlerle başlar ![]() ![]() ![]() ![]() İlk önce kadınlar kızı görmeye giderler ![]() ![]() ![]() Nişan töreni genellikle Cuma günü yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Altmış arşın feracemin şeridi Yüreğimde yağ kalmadı eridi Benim yarim şu cihanda bir idi Ağlama yavrum kaderin böyledir Bacımızı günden yanlı deldiler Avlumuza koyun gibi oldular Babanın elinden seni aldılar Ağlama yavrum kaderin böyledir İstanbul'dan ayva gelir nar getir Sırma kemer ince bek dar getir Senden ayrılması bana zor gelir Ağlama yavrum kaderin böyledir türküsü söylenir ![]() Resmî nikâhın dışında, "imam nikâhı" denilen dinî tören genellikle kız ve oğlanın vekilleri aracılığıyla yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Genellikle Pazar gününe denk getirilen gelin çıkarma öncesinde gelin giydirilerek hazırlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güvey ise bu arada sağdıcı ve arkadaşlarıyla birlikte "güvey gezmesi" yapar, köy odasında tertip edilen eğlencelere katılarak vakit geçirir ![]() ![]() ![]() ![]() Ölüm Âdetleri ve Törenleri: Ölen kişinin çenesi ve ayakları bağlanarak üstüne bıçak, makas vb ![]() ![]() ![]() ![]() ölü evinde yas tutulup, ağıtlar yakılır ![]() Cenaze yıkanırken minarelerden "Sela verilerek" ölüm olayı duyurulur ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çankırı Gelenek Ve GörenekleriHayatın Dönüm Noktaları Doğum Âdetleri ve Törenleri: Doğum zamanı yaklaşınca evin her tarafı temizlenerek güneş gören odalardan birisi süslenir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çankırı'da eskiden beri yaygın olan bir gelenek, doğumdan sonra annenin başına bir kırmızı kurdele, çocuğa da kırmızı bir başlık geçmektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anne, üç gün boyunca Kavurma Bulamacı da denilen un çorbası ve helva ile beslenir ![]() Evlenme Âdetleri ve Törenleri: Bugün için büyük yerleşim merkezlerinde yaşayanların büyük bir çoğunluğu düğün törenlerini belediye nikâh veya düğün salonlarında yapsalar da geleneksel düğün törenleri gerek köylerde gerekse şehirde sürmektedir ![]() Düğün törenlerindeki farklılığa paralel olarak ilk tanışma ve evlenmeye karar verme süreci de farklılık göstermektedir ![]() ![]() Yok olmaya yüz tutan evlenme adetlerinin başlangıcı, erkek çocuğun bu isteğini belirtmek için yapmış olduğu bir takım hareketlerle başlar ![]() ![]() ![]() ![]() İlk önce kadınlar kızı görmeye giderler ![]() ![]() ![]() Nişan töreni genellikle Cuma günü yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Altmış arşın feracemin şeridi Yüreğimde yağ kalmadı eridi Benim yarim şu cihanda bir idi Ağlama yavrum kaderin böyledir Bacımızı günden yanlı deldiler Avlumuza koyun gibi oldular Babanın elinden seni aldılar Ağlama yavrum kaderin böyledir İstanbul'dan ayva gelir nar getir Sırma kemer ince bek dar getir Senden ayrılması bana zor gelir Ağlama yavrum kaderin böyledir türküsü söylenir ![]() Resmî nikâhın dışında, "imam nikâhı" denilen dinî tören genellikle kız ve oğlanın vekilleri aracılığıyla yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Genellikle Pazar gününe denk getirilen gelin çıkarma öncesinde gelin giydirilerek hazırlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güvey ise bu arada sağdıcı ve arkadaşlarıyla birlikte "güvey gezmesi" yapar, köy odasında tertip edilen eğlencelere katılarak vakit geçirir ![]() ![]() ![]() ![]() Ölüm Âdetleri ve Törenleri: Ölen kişinin çenesi ve ayakları bağlanarak üstüne bıçak, makas vb ![]() ![]() ![]() ![]() ölü evinde yas tutulup, ağıtlar yakılır ![]() Cenaze yıkanırken minarelerden "Sela verilerek" ölüm olayı duyurulur ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çankırı Gelenek Ve Görenekleriİnanışlar Anadolu’nun bir çok yöresinde olduğu gibi Çankırı'da da dini inançların yanlış yorumlanmasından ileri gelen bk takım bani itikatlar mevcuttur ![]() ![]() Daha çok doğum, evlilik, hiç çocuk olmaması veya hep kız çocuğu olması, hastalık vb ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diğer bâtıl inançlar ise şunlardır: Baykuş ötmesi uğursuzluktur ![]() ![]() Köpek ulursa uğursuzluk sayılır ![]() ![]() ![]() Kurt ve tilki uğurdur ![]() Kadınların erkeğin önünden geçmesi uğursuzluktur ![]() At nalı uğur getirir ![]() Kulak çınlaması ve hıçkırık birisi tarafından anılmak anlamına gelir ![]() Giyinik iken elbisenin herhangi bir parçası dikilmez ![]() Yemek tabağında artık bırakan kişinin nişanlısı çirkin olur ![]() Çörek otu bulunan yere şeytan gelmez ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çankırı Gelenek Ve GörenekleriOyun-Spor SEYİRLİK OYUNLAR Çankırı'ya özgü çok çeşitli seyirlik oyun ve orta oyunu mevcuttur ![]() ![]() ![]() ![]() OYUN-SPOR Çocuk Oyunları Çocuk oyunları kız-erkek karışık ya da ayrı ayrı oynanır ![]() ![]() Bu oyunlardan Tekerleme Oyunu aynı zamanda büyükler tararından Sohbetlerde de oynanır ![]() ![]() ![]() -Nereden geliyorsun? -Ankara'dan ![]() -Nereye gidiyorsun? -Adana'ya ![]() -Yükün nedir? -Arpa ![]() -Bineğin nedir? -At ![]() -Sevdiğinin adı ne? -Asiye -Sen onun neresini seversin? -Alnını ![]() -O senin nereni sever? -Ayaklarımı ![]() -Ona darılınca ne dersin? -Aygır ![]() -O sana danlınca ne der? -Ayı ![]() -……… ![]() -……… ![]() Oyun A harfinden başlayarak Z harfine kadar devam eder ![]() ![]() Çıngıştak- Yere çakılan kazık üzerine dönebilecek şekilde uzunca bir ağaç yerleştirilir ![]() ![]() HALK OYUNLARI Çankırı’da halk danslarını üç ana grupta incelenebilir ![]() a) Geleneksel Halk Dansları ![]() b) Seyirlik oyunlar ![]() c) Sohbet oyunları ![]() Sohbet/Yaran toplantıları içinde her üç gurup oyunu görmek mümkündür ![]() ![]() ![]() SEYİRLİK OYUNLAR Ayı, Bağ Bozumu, Cirit, Çingene Ağası, Deve, Deve Kıpti, Elekçiler, Güreş, İdam, Kız Kaçırma, Samıt-lal Seyirlik oyunlarda güldürü, dikkat, zeka ve surat esastır ![]() SOHBET OYUNLARI Dilsiz, Esir Alma, Eş tutma, Lep; Beyk, Şildir Şip, Tura, Yüzük OYUNLARDA KIYAFET Bacakta zıvka adı verilen bir nevi pantolon, belde ise kalın işlemeli kuşak, sırtta ise yarım kollu cepken yer alır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çankırı Gelenek Ve GörenekleriGiyim GELENEKSEL GİYSİLER 1-Baş giysileri : Yemeni/ çember, fes, taç, erkeklerde poşu 2-Üst Giysiler : Harmani, salta, çuha, hırka, fermane, erkeklerde Cepken, yelek, içki/mintan ![]() 3-Alt Giysiler : Şalvar, don, erkeklerde; zıvka, çakşır 4-Bütün Giysiler : Çarşaf, üç etek, kaftan, bindallı, entari, cübbe feraca ![]() 5-Ayak Giysileri : sarı pabuç, çedik yemeni, çarık, mest, çepik, lapçin, merkap ve çorap 6-Takılar : Kemer, iğne, kremise, küpe, yüzük, bilezik, beşibirlik ![]() ERKEK GİYSİLERİ Poşu- Her iki ucu sarkacak şekilde başa sarılır ![]() ![]() İçlik/İşlik/İç Gömleği- Üzeri simli ipekli kumaştan yapılmıştır ![]() Cepken/Cepkin-Lacivert veya koyu renkli kolsuz sırma veya sim işlemelidir ![]() ![]() Avcı yeleği biçiminde sırta giyilir ![]() ![]() Vızka/Zıvka- Paçası dar, orta ve arka kısmı kabarık yan kısımları siyah şeritle süslü, önü arkası büzmeli şalvar ![]() Don- Lacivert renkli, önü arkası büzmeli, cepleri yandan ve cep üstleri simli paça çevresi sarı çiçek motifli ve işlemeli uçkurlu donun sağ ve sol dış kenarları belden aşağı kadar üç sıra işlemeli ![]() Çakşır- Bir nevi don, pantolon karışımı giysi Şalvar- Bel kısmı uçkurla tutturulmuş ayak bileği kısmı dar, ortası geniş pantolon yerine giyilen giysi ![]() Cübbe- Boydan boya giyilen, düğmesiz, genelde koyu renkli Mintan- Pamuk yada ipekten mamül, ön kısmı açık, kaytanla çaprazvari tutturulmuş ![]() Şal/Kuşak- Değişik renkli, ipekten dokunmuş, Selçuklu motifli, uçları püsküllü, bele sarılır ![]() ![]() Yelek- Omuz başları boyun ve kol çevreleri sarı sim işlemeli, önde etrafı çiçek motifli iki cep ve altta altı düğme bulunur ![]() ![]() Silahlık- Bele sarılır ![]() Çedik- Ayak burunları kalkık ve topuksuz ayakkabı Çarık- ham deriden mamul, tasmayla büzülmüş ayakkabı, Yarım Topuk Kundura- Hafif ve altı köseleden yapılmıştır ![]() Bunlardan başka Mestlapin-Mest-Lapçin-Merkop-Kundura adları verilen çeşitli ayakkabılar giyilir ![]() GELENEKSEL ERKEK GİYSİSİ Başta fes üstüne ince ve renkli kumaştan mamul poşu, kışın sadece gözlerin görüldüğü örme ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() GÜNÜMÜZDE ERKEK GİYSİSİ Başta kasket, ceket içinde gömlek kazak veya yelek ve altta pantolon, Ayakta ise normal pabuç olduğu gibi naylon bileşimli pabuçlar, lastik giyilir ![]() KADIN GİYSİLERİ Saçlar-Uzun ve tek örgülü Fes genelde kırmızı renkli, ön taraf bütün alının hizasına gelecek şekilde altın ile kaplı ![]() ![]() ![]() ![]() Yazma- püsküllü, pullu fes üstüne örtülür ![]() Yemeni/Çember/Çevre-Etrafı oyalı, siyah renkli genelde gençlerin beyaz, yaşlıların siyah renkte kullandığı kenarları işlenmiş baş örtüsü, altına fes giyilir ![]() Taç/Tavus kuşu biçimli kartondan kesilir ![]() ![]() ![]() Hermani/Salta-Kadife veya çuhadan yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bindallı-Yörede en hakim giysilerden birisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Telli-Entari türü giysilerdendir ![]() ![]() ![]() Okkalık- varlıklı aile giysilerindendir ![]() ![]() Fermane-siyah, bordro,mor renklerden oluşan kadifeden dikilir ![]() ![]() ![]() ![]() Önden açık ve yakalar kapalıdır ![]() Çuha-üç etek üzerine giyilir ![]() Çuha hıka-üç etek üzerine giyilir ![]() Çarşaf/Ferace-Çoğunlukla siyah renklidir ![]() ![]() Gömlek-Hakim yakalı, sol omuzlar düğmeli, önde yaka altında dört adet düğme ve düğme çevresi ile kollar kurşuni işlemeli, patiskadan mamül olup kolları düğmesizdir ![]() İçlik-ipekli veya pamuktan mamül iç giysi ![]() Kuşak-Günlük kıyafette bele sarılır, uçlarında bağlamaya yarayan bağcıklar bulunur ![]() Şal-Çeşitli desenlere sahip bir nevi geniş kuşaktır ![]() Kaftan-Bindallı- Boy uzunluğunda, boydan boya giyilir ![]() ![]() Önlük-Kuşak üzerine bağlanır, genelde koyu renkli ve üst uçlarında bağcıkları vardır ![]() Don-Genelde basmadan mamül ve renklidir ![]() ![]() ![]() ![]() Üçetek-Arkası düz önü iki parçalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şalvar-Renkler canlı, canfes denilen ağır ve sade ipekli kumaştan yapılır ![]() ![]() ![]() Çoraplar-Yazlık olanlar tiftikten, kışlık olanlar ise yünden örülür ![]() ![]() Ayakkabılar-Yemeni – Altı ince kösele topuksuz ayakkabı Sarı Pabuç-kenarsız ve ökçesiz ayakkabı İskarpin-Siyah renkli kösele ayakkabı GÜNÜMÜZDE KADIN GİYSİSİ Başa eşarp, elbise üstünde kazak, don, ayakta naylon esaslı, kösele pabuçlar giyilir ![]() ![]() TAKILAR Takılar kadife kurdele yada zincire dizilmiş 25-30 sıra inci ![]() ![]() Bilek-25-30 sıradan oluşur, inci veya beşi birlikten oluşan takı Elmas İğneler-Yaylı dal adı verilir fese takılır ![]() Bilezik- Çeşitli kalınlıklarda olup bileğe takılır ![]() ![]() Hamayıl-Gerdanlıkları incili, göğüsleri altın kaplama göğüslüklü ve sıra altınlı ![]() ![]() Kemer- Altın veya gümüş sırmadan yapılır ![]() ![]() Küpe-İnci veya altından olur, çeşitli boy ve şekillerdendir ![]() Kremise- Kadife kurdele veya zincire dizilmiş altınlardan oluşur ![]() Yaylı Dal- Fese takılan altın iğneye denir ![]() Yüzük- Muhtelif genişlikte düz ve işlemeli altından yapılmıştır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çankırı Gelenek Ve GörenekleriYiyecek-İçecek Çankırı yöresinde geleneksel beslenme biçimi etkinliğini sürdürmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hamura çeşitli maddeler katılarak sacda, yağda, fırında ve tencerede pişirilerek çok sayıda yemek yapılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kentsel alanlarda hazır yiyecekleri kullanma alışkanlıkları gelişmekle birlikte evde hazırlanan geleneksel yiyeceklerin ucuza gelmesi ile dağıtım ağının hazır yiyecekleri bütün yerleşme birimlerine ulaştıracak düzeyde olmaması da durumu etkilemektedir ![]() Aşağıda yöremize ait bazı yiyeceklerle ilgili bilgiler verilmiştir ![]() Yaren Güveci: 2 kg kuzu eti güveç kabında kendi suyuyla pişirilir, 3 baş soğan, iki baş sarımsak, 5 adet sivri biber, yarım kg domates ince doğranarak, baharat (karabiber, pulbiber, kimyon), tuz ve bir kaşık salçayla birlikte ete ilave edilir ![]() ![]() ![]() Bütün Et: 2,5 kg et yıkanarak orta boy parçalara ayrılır ![]() ![]() ![]() ![]() Mantı: 2,5 bardak un, bir yumurta ve yeteri miktar tuz konularak katı bir hamur elde edilir ![]() ![]() yarım demet maydanoz ve 1 adet soğan tuz, karabiber ve nane eklenir ve yoğrularak iç malzemesi elde edilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazlama: Mayalı hamurdan yapılan ekmek çeşididir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yağlı Gözleme: Un, su ve tuz ile maya katılarak elde edilen hamur mayası gelinceye kadar bekletilir ![]() ![]() ![]() Katmerli: Un ılık suda içine maya konularak hamur yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tarhana Çorbası: İki çeşit tarhana yapılmaktadır ![]() a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pişirilmesi: Malzeme olarak l kepçe tarhana, l kaşık yağ, l kaşık salça, biraz kıyma ve tuz kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() b ![]() ![]() ![]() Tarhana çorbası kış dönemleri ile Ramazan aylarının vazgeçilmez birinci yiyeceğidir ![]() ![]() Keşkek: Beyazlaşıncaya kadar dibekte dövülen buğdaya keşkek denilmektedir ![]() ![]() Mıkla: Tereyağı ile kıyma kavrulur, içine ince doğranmış kuru soğan eklenerek kavurmaya devam edilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tutmaç: Yarım kg un, yeteri kadar su ve tuz katılarak hamur yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bamya: Kaynar su ile ıslatılan kuru çiçek bamyanın salya yapmaması için ıslama suyuna biraz tuz katılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yumurta Tatlısı: 12 adet yumurta sarısı ve beyazı ayrılarak farklı kaplara konulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hoşmerim: Tavanın içine 500 gram tereyağı konulur ve eritilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İÇECEKLER Kızılcık Şurubu : Malzemeler; kızılcık, şeker, su ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|