|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
devletinde, eğitim, osmanlı, sistemi, öğretim |
![]() |
Osmanlı Devleti'nde Eğitim Öğretim Sistemi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Osmanlı Devleti'nde Eğitim Öğretim SistemiOsmanlı Devleti'nde Eğitim Öğretim Sistemi Mehmet DERİ* Bilindiği gibi eğitim, yetişen nesillerin topluma intibakını sağlamak, millî kültürü genç kuşaklara aktarmak, böylece fert ve cemiyet hayatında bir denge ve ahenk meydana getirme faaliyetidir ![]() ![]() ![]() Osmanlı Devleti, kuruluşundan XVI ![]() ![]() ![]() ![]() Önceleri küçük bir beylik iken, Osmanlı Devleti’ni kısa bir zamanda “cihan devleti” yapan unsurların başında, asırlardır başarıyla uyguladığı eğitim politikası gelmektedir ![]() ![]() Osmanlı Devleti, tarihte İslâmî esaslara göre yönetilen Türk-İslâm Devletidir ki, bu nedenle bütün sistem ve müesseselerde olduğu gibi, eğitim öğretim sisteminde de İslâmî eğitim usûllerinden ve kendisinden önceki İslâm Devletleri’nden (bilhassa da Anadolu Selçuklularından) yararlanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ÖRGÜN EĞİTİM MÜESSESELERİ Bu müesseseler, belirli yaş ve bilgi seviyesindeki insanları, belirli eğitim ve öğretim kaidelerine göre yetiştirmek üzere kurulmuş müesseselerdir ![]() I) İlk Seviyedeki Eğitim-Öğretim Müesseseleri Sıbyan Mektepleri: Osmanlılar da bu okullara “Daru’ttalim”, “Daru’l-ibn”, “Muallimhâne”, “Mektephâne”, “Mahalle Mektebi”, “Mekteb-i İbtidaiye” adları verilirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Osmanlı Devleti'nde Eğitim Öğretim Sistemi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Osmanlı Devleti'nde Eğitim Öğretim SistemiII) Orta ve Yüksek Seviyedeki Eğitim-Öğretim Müesseseleri Medreseler: Medrese, Arapça bir kelime olan “derese” türevinden gelmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Osmanlılar, eğitim öğretim sistemlerinin temelini oluşturan medreseleri, Büyük Selçuklu Devleti ve Anadolu Selçuklu Devleti ve diğer İslâm Devletlerini örnek olarak kurdular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|