![]() |
Esrâr Dede |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Esrâr DedeESRÂR DEDE On sekizinci yüzyıl dîvân şâirlerinden ve mevlevî şeyhi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Âilesi ve soyu hakkında geniş bilgi yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Seyyid Mehmed merak ederek girdiği bu dergahta Gâlib Dede'nin sohbetinin tatlılığı, ruhlara hayat veren sözlerinin tesiriyle bir daha çıkmamak üzere kaldı ![]() ![]() ![]() Mevlevîlik dâiresine katılan Esrar Dede'nin bundan sonraki hayâtı, hocası Şeyh Gâlib'in terbiyesi ve eğitimi altında geçti ![]() ![]() ![]() ![]() Dîvân edebiyâtının son büyük temsilcisi olan ve bu edebiyâta yeni bir söyleyiş getirip zenginlik kazandıran Şeyh Gâlib'in, talebesi Esrâr Dede'ye çok büyük tesiri oldu ![]() ![]() ![]() ![]() Esrâr Dede ve hocası Şeyh Gâlib'in Osmanlı Sultanı Üçüncü Selîm Hana tam bir muhabbet ve bağlılıkları vardı ![]() ![]() Ne Süleymân ne Selîm'in kuluyuz, Hazret-i Rabb-i Rahîmin kuluyuz ![]() Husrev-i âleme yok minnetimiz, Öyle bir şâh-ı kerîmin kuluyuz ![]() diyerek çok güzel bir cevap vermiştir ![]() ![]() Lutfuna muhtaçtır Esrâr-ı zâr El-meded ey hazret-i Mollâ-yı Rûm ![]() Dünyâya ve dünyâ bağlılarına rağbet etmeyen Esrar Dede, kendisinden nasîhat isteyenlere dünyâ nîmetlerinin ve güzelliklerinin geçici olduğunu söyler ve ölümü hatırlatırdı ![]() ![]() ![]() Derd-i dile bîgâne vü mahrem güler ben ağlarım Özge belâ kim hâlime âlem güler ben ağlarım ![]() Hiç kimseye olmuş değil böyle belâ-yı bü'l-aceb Kim beytü'l-ahzân-ı dilimde gam güler ben ağlarım ![]() Naz ü niyâza yok vakit hayran olur görse gözüm Ancak hemen ol dilber-i gülfem güler ben ağlarım ![]() Nâdîde bir dîvaneyim baştan başa efsâneyim Hicrânımın ahvâline mâtem güler ben ağlarım ![]() (Gönül derdine yabancı ve dost güldüğü halde ben ağlıyorum ![]() ![]() Böyle ziyâdesiyle şaşılacak belâyı hiç kimse görmedi ![]() ![]() Gözüm görse nâz ve niyâza yalvarıp yakarmaya vakit bırakmadan hayran olup kendinden geçer ![]() ![]() Eşi bulunmaz baştan başa efsâne olmuş bir deliyim, benim ayrılık hallerime mâtem güldüğü halde ben ağlıyorum) ![]() Esrâr Dede mîrâc gecesine tesâdüf eden bir zamanda 1796 (H ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Esrar Dede çileyi hatm ettiği dem Sırr oldu serin hırka-i tâbûta çeküp Gâlib dedi târihin efsûs efsûs Hemdemlerini hayrân kodı Esrâr göçüp ![]() ![]() (Esrar Dede çileyi bitirince tâbût hırkasını başına çekip gizlendi ![]() 1) Esrar Dede, Tezkîre-i Şu'ârâyı Mevleviyye, İ ![]() ![]() 2) Esrar Dede, R ![]() ![]() 3) Türk Şâirleri, S ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|