![]() |
Sadreddîn-İ Konevî |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sadreddîn-İ KonevîSADREDDÎN-İ KONEVÎ Konya'nın büyük velîlerinden ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sadreddîn-i Konevî'nin babası İshâk Efendi, Anadolu Selçukluları nezdinde îtibârlı, yüksek mevkı sâhibi biriydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muhyiddîn-i Arabî hazretleri, Sadreddîn-i Konevî'nin terbiyesi ile çok yakından meşgûl oldu ![]() ![]() ![]() Muhyiddîn-i Arabî hazretleri Sadreddîn-i Konevî'ye nefsini terbiye yollarını öğretti ![]() ![]() ![]() Bir günannesine birkaç hanım gelip; "Sen zengin, îtibârlı bir kişinin hanımı iken şimdi bir pîr-i Mağribî'ye vardın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sadreddîn-i Konevî hazretleri anlatır: "Hocam Muhyiddîn-i Arabî hayatta iken, benim yüksek makamlara kavuşmam için çok uğraştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine kendisi anlatır: 1255 senesi Şevvâl ayının on yedisine rastlayan Cumartesi gecesi, rüyâmda hocam Muhyiddîn-iArabî hazretlerini gördüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sadreddîn-i Konevî hazretleri, bundan sonra çok büyük mânevî derecelere yükseldiğini, mânevî âlemlerin kendisine seyrettirildiğini, hiçbir zaman Allahü teâlâyı hatırından çıkarmadığını, bir an bile unutmadığını Nefehât isimli eserinde bildirdi ![]() Sadreddîn-i Konevî hazretleri hocası Muhyiddîn-i Arabî hazretlerinin vefâtından sonra evliyânın büyüklerindenEvhadüddîn-i Kirmânî hazretlerinin sohbetlerine kavuştu ![]() ![]() ![]() ![]() Sadreddîn-i Konevî hazretleri Konya'ya geldiğinde, Çeşme Kapısı içindeki bir mescidde imâmlık yapmaya başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuyumcubaşı dükkanına gelince, yolda cevherin düştüğünü anladığında korkudan rengi sarardı ve feryâd edip; "Mahvoldum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sultanın, Sadreddîn-i Konevî hazretlerini ziyâret ettiği mevsim, narların olgunlaştığı sonbahar mevsimi idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sadreddîn-i Konevî hazretleri Konya'da binlerce talebeye ders verdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nasîruddîn-i Tûsî ile hikmete âit bâzı meselelerde mektuplaşmaları oldu ve aralarındaki uzun süren münâzaralardan sonra, Nasîruddîn-i Tûsî aczini îtirâf ederek, onun üstünlüğünü kabûl etti ![]() ![]() ![]() ![]() Sultan Alâeddîn zamânında HâceCihân adında Konya'da çok zengin biri vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Horasan'dan bir derviş birçok yerler dolaşarak Şam'a gelmiş ve orada Sadreddîn-i Konevî'nin yüksek hal ve kerâmet sâhibi birisi olduğunu işitmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Acem diyârından bir derviş birçok yerler dolaşıp birçok kimseler görüp Konya'ya gelmiş ve Sadreddîn-i Konevî hazretlerinin dergâhına misâfir olmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sadreddîn-i Konevî hazretleri bir gün, Allahü teâlâya yalvarıp; "Yâ Rabbî! Sana lâyıkı ile ibâdet, kulluk yapamadım ve seni hakkıyla tanıyamadım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Beni de Rabbimin huzûruna götürdüler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir zaman Sadreddîn-i Konevî, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî ve KâdıSirâcüddîn ve başka âlim ve sâlih zâtlar Konya'nın Meram Bağlarına gittiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Sadreddîn-İ Konevî |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sadreddîn-İ KonevîŞems-i Tebrizî hazretleriKonya'ya gelince, Mevlânâ hazretleri devamlı bununla sohbet edip, hiç dışarı çıkmaz oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sadreddîn-i Konevî hazretleri anlatır: "Rüyâmda Fahr-i kâinât efendimizi gördüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün büyük bir ilim meclisi kurulmuş ve Konya'nın büyükleri orada toplanmışlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ömrünü Allahü teâlânın kullarına hizmet etmekle, ilim ve edep öğretmekle geçiren Sadreddîn-i Konevî hazretleri duâlarında: "Yâ Rabbî! Kalbimizi senden başka şeye yönelmekten ve senden başkasıyla meşgûl olmaktan temizle ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sadreddîn-i Konevî hazretleri vefât ettiğinde cenâze namazı büyük bir kalabalık tarafından kılındı ![]() ![]() Sadreddîn-i Konevî hazretlerinin kabrini ziyâret edenler, onun feyzlerinden istifâde ederler ![]() ![]() ![]() 1899 senesinde Sultan İkinci Abdülhamîd Hân, şahsî parasıyla, Sadreddîn-i Konevî hazretlerinin câmiini ve türbesini îmâr ve ihyâ edip canlandırdı ![]() Türbesine hizmet edenlerden biri rivâyet etti: "Zamânın devlet erkânından yüksek rütbeli bir subay türbeyi ziyârete geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Konevî Câmiine devamlı gelenlerden biri anlatır: "Sadreddîn-i Konevî'yi iki defâ rüyâmda gördüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İkinci rüyâm da şöyle oldu: İlk rüyâmdan sonra artık devamlı onun kabrinin bulunduğu câmiye gitmeye başladım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sadreddîn-i Konevî hazretlerinin Nüsûs, Hukûk, En-Nefehât-ül-İlâhiyye, Mefâtîh-ül-Gayb, Fâtiha Tefsîri, Şerhu Ehâdîs-i Erbaîn gibi eserleri vardır ![]() FAKR NEDİR? Bir defâsında Mevlânâ hazretleri Sadreddîn-i Konevî hazretlerinin dergâhına gitmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SON VASİYET Sadreddîn-i Konevî hazretleri ömrünün sonlarına doğru şöyle vasiyette bulundu: "Rabbime hamd eder, Resûlullah efendimize salât ü selâm ederim ![]() Ben yakînen inanıyorum ki, Cennet ve Cehennem haktır ![]() ![]() ![]() Sevdiklerim ve talebelerim vefâtımın ilk gecesinde Allahü teâlânın beni her türlü azâbdan bağışlaması ve kabûl etmesi niyetiyle, yetmiş bin kelîme-i tevhîd yâni Lâ ilâhe illallah diyerek tevhîd okusunlar ![]() Defnedildiğim gün kadın, erkek, fakir, kimsesiz ve düşkünlere kör ve kötürüm olanlara bin dirhem sadaka dağıtılmasını vasiyet ediyorum ![]() Bekâr olanlarınız Şam'a hicret etmeye çalışsın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allahü teâlâdan kendim ve sizin için mağfiret diliyorum ![]() ![]() ![]() (Sadreddîn-i Konevî hazretlerinin; "Yakında öyle bir fitne kopacak ki, çok kimseler bu zulümden kurtulamayacaktır ![]() ![]() ![]() MÂNEVÎ KUMANDAN Mevlânâ hazretleri, Sadreddîn Konevî'den, Önce göç etmiş idi, bu dünyâ âleminden ![]() Cenâze namazını, vasiyet gereğince, Sadreddîn-i Konevî, kıldırmak isteyince, Birden bire ağlayıp, kendinden geçti, fakat, Bu hâlinden hiçbir şey, anlamadı cemâat ![]() Kendine geldiğinde, kıldırdı namazını, Sonra suâl ettiler, ona, ağlamasını ![]() Buyurdu: "Namaz için, geçtiğimde ileri, Gördüm saf saf dizilen, binlerce melekleri ![]() Peygamber efendimiz, îmâm olmuş onlara, Cenâze namazını, kılarlardı o ara ![]() Sadreddîn Konevî'ydi, ona hoca ve üstad, Mevlânâ'dan sonra da, o etti Hakk'a vuslat ![]() Onu vesîle edip, duâ etse bir kişi, Allah'ın izni ile, hâsıl olur her işi ![]() O zamanlar orduda, yüksek rütbeli bir zât, Sadreddîn Konevî'nin, kabrine geldi bizzat ![]() Ziyâret eyliyerek, duâ etti bir nice, Sonra da cemâate, hitab etti şöylece: "Her ne kadar orduda, kumandan isek de biz, Memleketin zâhirde, olan bekçileriyiz ![]() Ve lâkin Sadreddîn-i Konevî gibi zevât, Bu devletin hakîkî, bekçileridir bizzât ![]() Biz böyle velîlerin, mânevî desteğiyle, Kuvvetli oluyoruz, Allah'ın izni ile ![]() Bunun için ilk defâ, bir yere gelince biz, Önce bu velîleri, ziyârete gideriz, Her ne kadar kumandan, isek de günümüzde, Mânevî kumandanlar, onlardır önümüzde ![]() Bir mümin de bu zâtın, kabrine sık giderdi, Onun feyz ve nûrundan, istifâde ederdi ![]() Bir gün haksız olarak, bâzı müslümanları, İncitip üzmüş idi, bir sebepten onları ![]() Gördü gece rüyâda, Sadreddîn Konevî'yi, Buyurdu ki: "Evlâdım, incitme hiç kimseyi ![]() Bu, Kâbe'yi yıkmaktan, günahtır daha fazla, Onun için kimsenin, kalbini kırma aslâ ![]() Öyle tesir etti ki, ona bu bir nasîhat, İncitmedi kimseyi, ömrü boyunca bu zât ![]() İstanbul'dan Konya'ya, gitmiş idi biri de, Lâkin bir sıkıntısı, var idi o günlerde ![]() Konya'daki dostuna, anlatınca derdini, Dedi ki: "Ziyâret et,Konevî'nin kabrini ![]() Onun vesîlesiyle, duâ eyle Rabbine, Hallolur bu sıkıntın, o zâtın hürmetine ![]() O da, bu mübâreğin, türbesine giderek, Duâ etti bu zâtı, vesîle eyleyerek ![]() Sonra da İstanbul'a, Konya'dan çıktı yola, Lâkin kısa bir müddet, Bursa'da verdi mola ![]() Henüz vâsıl olmadan, İstanbul'a bu kişi, Bursa'dayken bir gece, hâlledildi o işi ![]() İşin çabukluğuna, kendi de hayret etti, Dedi ki:"Hakîkaten, serî imiş himmeti ![]() O, Kur'ân-ı kerîmden, okusa her ne zaman, Onun dahi rûhuna, gönderir muntazaman ![]() Sadreddîn-i Konevî, hürmetine İlâhî, Cümle sıkıntılardan berî kıl bizi dahi ![]() 1) Nefehât-ül-Üns; s ![]() 2) El-A'lâm; c ![]() ![]() 3) Miftâh-üs-Se'âde; c ![]() ![]() ![]() ![]() 4) Tabakât-üş-Şâfiîyye; c ![]() ![]() 5) Câmiu Kerâmât-il-Evliyâ; c ![]() ![]() 6) Tabakât-ül-Kübrâ; c ![]() ![]() 7) Esmâ-ül-Müellifîn; c ![]() ![]() 8) Tezkiret-ül-Huffâz; c ![]() ![]() 9) Mu'cem-ül-Müellifîn; c ![]() ![]() 10) Kâmûs-ül-A'lâm; c ![]() ![]() 11) Tam İlmihâl Seâdet-i Ebediyye; (49 ![]() ![]() 12) Regâib-ul-Menâkıb, Süleymâniye Kütüphânesi,Hacı Mahmûd Kısmı, No: 4618 13) Sefînet-ül-Evliyâ; s ![]() 14) İslâm Âlimleri Ansiklopedisi; c ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|