![]() |
Hadis Âlimi Bir Seyyah Ebu Yusuf El-Fârisî |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hadis Âlimi Bir Seyyah Ebu Yusuf El-FârisîHadis âlimi bir seyyah Ebu Yusuf el-Fârisî Ebu Yusuf el-Fârisî (- hicrî, - milâdî) İrân’ın Fesâ şehrinde doğduğu için “Fesevî” nisbetini almıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bizzat kendisi “Hepsi sika (güvenilir) olan kadar şeyhin meclisinde hazır bulundum ve rivâyetlerini dinledim” demiştir ![]() Hadîs ilminin ana direklerinden (erkân) biri sayılmış olan Fesevî, verâ ve takvâsıyla da ün yapmıştır ![]() ![]() Kendisinden hadîs alanlar meyanında Tirmizî, Nesâî, İbnu Huzeyme, Ebu Avâne, İbnu Ebî Hâtim, Muhammed İbnu İshâk es-Sağânî gibi meşhurlar da vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Yâ Resulallah, gözlerimi kaybettim, artık ilimle meşgul olamayacağım, bunun için ağladım” cevâbını verir ![]() ![]() Uyanınca gözlerine tekrar kavuştuğunu gören Fesevî, oturup yazma ve istinsah işlerine ara vermeden devam eder ![]() ![]() ![]() ONA RÜYADA SORDULAR! ![]() ![]() Kendisini, böylesine ilme vermiş olan Fesevî’yi ölümden sonra rüyasında gören Abdân İbni Muhammed el-Mervezî: “Allahü teala sana nasıl muâmele etti?” diye sorar ![]() ![]() ![]() ![]() Fesevî’nin, “et-Târîhu’l-Kebîr ve el-Meşyehât” adlı kitabı çok meşhurdur ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|