![]() |
Bir Kadin Niçin Örtünmek İstemez |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bir Kadin Niçin Örtünmek İstemezDükkandayim ![]() - ‘Merhabalar, Feyzullah Bey’le mi görüsüyorum?’ - ‘Evet, benim’ ![]() - ‘Ben sizin bir okuyucunuzum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - ‘Komsumuzun cenazesi vardi ![]() ![]() ![]() - Ölümü ilk kez o an ensemde hissettim’ dedi ![]() Kitaptan birkac soru yönelttikten sonra aile yapisindan bahsetti ![]() - Dindar bir ailem var ![]() ![]() ![]() ![]() - ‘Okul falan var mi?’ - ‘Okul bitti ![]() ![]() - ‘Aileniz demiyor mu, kizim neden kapanmiyorsun? Annen kapali, ablan kapali, yengen kapali… - ‘Demez olurlar mi! Her gün basimin etini yiyorlardi ![]() ![]() - ‘Aileniz, kizim neden kapanmayi düsünmüyorsun?’ dediginde nasil bir savunma yapiyordunuz?’ - Kapanmam icin beni ikna edin kapanayim!’ dedim ![]() - Güzeeel… Nasil ikna etmeye calistilar? - Imam-Hatip mezunu ablam Nur Suresi 31 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - ‘Peki ablaniz bahsettiginiz ayeti okutmadan önce o ayetin sahibini tanitmaya calisti mi? Yani Allah`i… - ‘Yoo hayir! Zaten Allahà inandigimi biliyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Allah inancinizi ögrenebilir miyim? Yani Ayla Hanim nasil bir Allah`a inanir? - Ilk kez böyle bir soruyla karsilastigim icin doyurucu bir cevap veremem ![]() - Rahat olun, bildiginiz kadariyla anlatin ![]() - Allah`in var olduguna ve evreni yönettigine inaniyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir yandan bacimizi dinlerken diger yandan da bacimizin ‘Allah-insan’ iliskisi bilgi zayifligini nasil gideririm diye düsünüyorum ![]() - Kapanmamakla haklisiniz! - ‘Nee! Dedi ![]() ![]() ![]() - ‘Kapanmamakla haklisiniz Ayla Hanim! Ben olsam, ben de kapanmazdim’dedim ![]() Fazla merakta birakmadan devamla; - Kapanmamakla Haklisiniz dedim, cünkü Allah inanciniz, ablanizin nasihati üslubu, babanizin cevresinden utandigindan örtünmemi istemesi ve annenizin geleneklerden bahsederek örtünmenden yana olmasi ikna edici degil ![]() ![]() Bacimiz bu aciklamalarim sonrasi bu halini desteklemisim gibi algilamis olacagindan halinden memnun bir atmosfere girerek; - ‘Kendilerine diyorum ama anlamiyorlar’ dedi ![]() Kendisine fayda verecegine inandigim hayat hikayemden bir kesit sundum ![]() - Zamaninda imamlik yapmis babam; ‘Namaz kilmazsaniz sizi evlatliktan reddederim diyerek gözümüzü korkuturdu ![]() - Kimin icin kildigimizi - Namazla Allah`a nasil mesaj ulastirdigimizi - Nicin kilmamiz gerektigini bilmeden,, Korkumuzdan kendisine de soramiyorduk: - Baba, namaz kilmak zorunda miyiz? Allah nicin namaz kilmamizi isitiyor? Namazda nicin egilip kalkiyoruz ![]() ![]() Yani koca evladi olmak namaz kilamiz icin yeterli bir sebep degildi ![]() ![]() Buradan su sonucu cikarabilirsiniz: - Babanizin, cevresinden cekinme sebebiyle örtünmek istememeniz dogal ![]() ![]() - ‘Peki namaza ne zaman basladiniz?’ sorusunu bekliyordum zaten ![]() Aradan yillar gecti ![]() - Namaz kilmak zorunda miyim ![]() Ya namaz kilacagim ve bundan da büyük bir mutluluk duyacagim ya da kilmayacagim ve hakli gerekcelerim olacak ![]() Namaz kilan bir insan, belki de farkinda olmadan; - Vaktinden fedakarlik yapiyor - Uykunun en tatli anini feda ediyor ![]() Kimin icin olursa olsun, bir insan fedakarlik yapiyorsa mutlaka o sahsi ya seviyor ya da bir minnet borcu ödüyor ![]() Bacimiz basi yerde ve hak verir gibi hafif hafif basini asagiyukari dogru salliyordu ![]() Daha sonra ‘Allah-insan’ iliskisini kuvvetlendirecegine inandigim Kur’an’i incelemeye basladim ![]() ![]() ![]() Ayetlerin basinda olan; - Ey insanlar! - Ey iman edenler! ‘Ey’den sonraki kelimelere adimi koyarak okumaya basladim ![]() - Ey Feyzullah! - ‘De ki:…’ ile baslayan ayetleri de… - “Ey Muhammed, Feyzullah’a de ki, olarak algilayinca elimdeki Kuranin hemen arkasindan Allah varmis gibi varligini hissederek okumaya basladim ![]() - `Kim Allah ile konusmak istiyorsa, Kur’an okusun ![]() Kendisine boyun egecegim varligi tanimam gerekir diye düsünüp Allah`in isim ve sifatlarinin tecellisini (yanisimasini) bedenimde ve dogada görmek icin esma-ül hüsna kitaplarini okumaya basladim ![]() Ve gördüm ki; Allah uyumuyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Elimdeki bana özel mektubu karistirirken Allah’in seytanla olan diyalogu dikkatimi cekti: -‘… ![]() ![]() Yani Feyzullah’la arana girecegim ve Feyzullah’a vermis oldugun ikramlari unutturacagim ![]() ![]() Dikkatimi ceken nokta, seytanin; -‘Cogunu ibadet ediciler olarak göremeyeceksin!’dememesiydi ![]() ![]() ![]() - ‘Acaba Allah`in insanlarin tesekkürüne (sükrüne) ihtiyaci mi var? Hani az önce dedik ya, kim Allah’la konusmak istiyorsa, Kur’an okusun ![]() “… ![]() ![]() ![]() ![]() Su sorunun akla gelmemesi mümkün degil: - Bir insan, Allah’a nicin nasil tesekkür edecek? Sorumuzun cevabini Allah’tan alalim: ‘Dosdogrusu biz sizi yeryüzüne yerlestirdik ve orada gecim vasitalari verdik ![]() ![]() Düsünüyorum da sigara ictigim dönemde, sigara uzatildiginda, daha sigarayi almadan tesekkür ediyordum ![]() - Allah’in insanlardan (ihtiyaci olmamasina ragmen) tesekkür beklemesi, sizce dogal degil mi? Dedim ![]() Ayla hanim: “Evet, mantikli…” deyince, konusmama devam ettim ![]() Buna ikrama karsilik yapilacak tesekkürün seklini de herhalde kendisi belirler… Sizce? Iste bu sebepten ‘namaza basladim, dedim ![]() ![]() Kanimca, Ayla Hanim beni dinlerken namazim yerine basörtüyü koyarak bir kiyaslama yapiyordu ![]() Icilen ikinci caydan sonra konu ister istemez basörtüsüne geldi ![]() - ‘Sizce ben kapanmali miyim?’sorusunu iyi bir giristi ![]() - ‘Tabi ki kapanmalisin ya da bak bu kadar konustuk, artik kapan’, demedim ![]() ![]() ![]() ![]() Ayla Hanim’a Allah’in insan bedeni üzerindeki tasarruf yetkisini, yani insan bedeni üzerindeki söz hakkini bir sekilde ispat etmem gerekiyordu ![]() ![]() Ayla Hanim’a su misali anlattim: Kapi önunde güzel bir arabamin oldugunu ve anahtari da üc sartla size emanet verdigimi düsünün ![]() 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() Bu üc sarti kabullendikten sonra; - Arabaya annemi alirim ya da cevre illere gitsem ne zarari var? Ayni gün dönerim ya da gece 02 ![]() Ayla Hanim: ‘Olamaz tabii, Cünkü araba sizin,,,’ Ben: ‘Eger arabanin bir tekeri ya da herhangi bir parcasi size ait olsaydi, sartlarimi begenmeyebilir ya da sartlarimi tekrar gözden gecirmemi isteme hakkiniz olurdu ![]() Ayla hanim: ‘Haklisiniz ![]() Ben: ‘Ya arabayi almayacaksiniz ya da sartlari kabul edeceksiniz’ ![]() Size vermis oldugum bi misalden su sonuc cikar: Araba Feyzullah`indir ve emaneten verecegi kimselere istedigi sarti kosar ![]() ![]() ![]() ![]() - ‘Galiba haklisiniz’dedi ![]() - Ozaman asil konumza gelebiliriz dedim ![]() Simdilik konu basligimiz: Allah`in insan bedeni üzerdeki Tasarruf Hakki Allah’a inanan, Allah`i sevmeye ve dediklerini yapmaya calisan bir insan olarak Allah’a bir soru yöneltiyorum: - Allahim! Bedenim kime ait? - Sana mi? - Anneme – babama mi? - Dogumda yardimci olan ebeye mi? Eger bedenim bana aitse, ister ciplak gezerim, ister tepeden tirnaga kapanirim, ister böbregimi satarim, ister vücudumu jiletlerim, ister intihar ederim ![]() ![]() Eger bedenimin tek sahibi annem ve babamsa kesinlikle onlara danismam gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eger bedenimiz tepeden tirnaga Allah’insa ( ki O’nun) kesinlikle söz hakki da O’nundur ![]() ![]() - ‘Sizce insan bedeni kime ait ve sartlari kim belirler? Diye sordum ![]() - Allah’in ve O belirler’dedi ![]() - Emin misiniz’dedim ![]() ![]() ![]() - Allah’im! Bedenim tepeden tirnaga senin ve sen bu bedeni ölünceye kadar bana emanet etmissin ![]() ![]() ![]() 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() Sartlari ögrendikten sonra tereddütsüz kabul ediyoruz ![]() - Allah’im! Koydugun bu sartlarda cikari olan kim? Ben mi, Sen mi? Tüm insanlar ciplak da gezseler, bedenlerine zarar verseler, Allah’a en ufak bir zarar veremezler ve degerini düsüremezler ![]() Ayni sekilde yine tüm insanlar kapansa ve Allah’in emir ve yasaklarini dört dörtlük dinleseler bile Allah’in degerini arttiramazlar ![]() ![]() Kalkmaya hazirlanan Ayla Hanim’a son söz olarak: - Siz de ayni sekilde Allah’a sorun: - Allah’im! Basörtüsü meselesinde cikari olan kim? Ben mi, Sen mi? Cevabinizi en kisa zamanda bekliyorum dedim ve tesekkürlerini sunarak gitti ![]() Takriben yirmi gün sonra Kadiköyden Beyazitá gelirken minibüste cep telefonum caldi ![]() - ‘Hayirli günler Feyzullah abi, ben Ayla,,, Hani dükkaninza gelmistim ya!’ - ‘Tamam, hatirladim, Nasilsiniz? - Cok sükür daha iyiyim ![]() ![]() ![]() O anki sevincimi bir ben, bir de Allah bilir ![]() - ‘Eger yarin müsaitseniz tekrar görüsmek isterim ![]() Memnun olacagimi söyleyip telefonu kapadim ve: - ‘Allah’im! Eger dedigin sekilde kapanmissa sana cok tesekkür ederim’, dedim ![]() Ertesi gün, geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yirmi günü nasil gecirdigini sormadim ![]() ![]() - ‘Basimi örtmemi istemekte Allah hakliymis’dedi ![]() Ben de; - ‘Yani dedim ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|