![]() |
Sual |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() SualSUAL ![]() Musa dedi ki: — Ey soru ve hesap gününün sahibi olan Allah’ım; yapıp dizdin, neden yine bozar, yıkarsın? Cana canlar katan erler ve dişiler yaratırsın ![]() ![]() ![]() Hakk Teala dedi ki: — Bu suali inkâr yüzünden yahut gafletle ve nefsine uyarak sormuyorsun, biliyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hakk kelimi de; acemilere bu sırrı bildirmek, onları faydalandırmak için kendini acemi yerine koydu ![]() Hak Teala buyurdu ki: — Ey akıl sahibi Musa! Mademki sordun, gel de cevabını duy! Ey Musa; yere bir tohum ek de, bunun sırrını anla, insafa gel! Musa; tuhum ekti, ekin bitti, kemale gelip başaklandı, güzelce ve düzgünce yetişti ![]() ![]() — Neden ekiyor, büyütüyorsun da kemale gelince kesiyor, biçiyorsun? Musa dedi ki: — Yarabbi! Burada tane de var, saman da! Onun için kesiyorum ![]() ![]() — Bu bilgiyi sen kimden aldın da bir harman meydana getiriyorsun? — Allah’ım, bana bu temyizi (ayırma-fark etme) sen verdin, dedi Musa ![]() — Öyle ise; nasıl olur da bende temyiz olmaz? Halk arasında temiz ruhlar da vardır, topraklara bulanmış kara ruhlar da! Bu sedeflerin hepsi bir değil! Birisinde inci var, öbüründe boncuk! Buğdayları samanlardan ayırmak nasıl lüzumlu ise, bu iyiyi de kötüden ayırmak vaciptir! Bu âlem halkı; hikmet hazineleri gizli kalmasın, meydana çıksın diye yaratılmıştır ![]() Mesnevi Hikayeler |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|