Giresunda Fındık |
08-01-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Giresunda FındıkBir çok Tarihi Belgelerde ilk Kültür Fındığının Yetiştirildiği yer olarak ifade edilen Giresun?da fındık hayatın her aşamasında kendini göstermektedir İlimizin yaklaşık 100000 hektar alanında yapılan fındık tarımı insanımızın işi aşıdüğünü kısacası her şeyi olmuştur fındık Fındık hasat zamanı insanımızın bir zaman belirtisi olmuştur Şöyle ki Düğün ne zaman fındıktan sonra veya fındıktan önce gibi zamanlarla ifade edilmektedir İlimiz insanının Türkülerine konu olan fındık ilimizde genelde Ağustos ayının ilk yarısında olgunlaşıp hasata başlanılır Yeşilin mavi ile kucaklaştığı doğa harikası ilimizde hasat zamanı fındık bahçelerini görmek gerekir Uzaktaki yakındaki herkes genç-ihtiyar kız-erkek üreticilerin o meyilli yamaçlarda bir makine düzeni ile dallara uzanarak çotanak toplamalarıkıvrak Giresun-fındık türkülerini insanı şaşırtan bir hızla söylemeleri bir arada yenen coşkulu imece yemekleri sık sık yağmur ve güneşin oluşturduğu gökkuşağının oluşturduğu doyumsuz güzelliği özetle doğayla bütünleşen bir hareket ses ve renk armonisi dinsel kitaplarda ve mitolojilerde yer alan bir dizi öyküyü anımsatır Bu sanki insanın topraktan fışkıran bereketi karşılamasının törene dönüşen öyküsüdür Yaşamın yeşil yeşil her yerden fışkırdığı bu doğa cennetinin seven insanlarısize içtenlikle ?hoşgeldiniz? diyeceklerdir Giresun Tombul Fındığı Bulancak Merkez Dereli Keşap Yağlıdere Espiye Güce Tirebolu Doğankent Görele ÇanakçıEynesil ilçelerinde Trabzon ili; Beşikdüzü Vakfıkebir Üretim Tekniği Bir ılıman iklim meyve türüdür 550 m rakıma kadar olan yıllık optimal sıcaklığın 13-16 ºC en düşük sıcaklığın ?5 ºC ve en yüksek sıcaklığın ise 35 ºC civarında olduğu yörelerde yetiştiriciliği yapılmaktadır periyodizite eğilimi yüksek toplam en az sıcaklık ihtiyacı 2284 ºC toplam en çok sıcaklık ihtiyacı 2572 ºC olup ortalama gün ısısı ise 20ºC?dir Yıllık yağış toplamının 700 mm nin üstünde ve bu yağışın aylara dağılımının dengeli olması gerekmektedir Haziran ve Temmuz aylarındaki oransal nemin %60 ın altına düşmediği Taban suyu yüksek olmayan besin maddelerince zengin tınlı-humuslu ve pH? ı 5-7 arasındaki topraklarda yetişir Bitki yapısı; 2-3 m boylarında orta derecede taçlanan 5-10 cm çapındaki 5-6 adet dalın bir araya getirilmesiyle oluşturulan ocak adı ile tabir edilen ağaççık formundaki bitkilerdir Döllenme Tek evcikli bir bitki olup erkek ve dişi çiçekleri aynı bitki üzerinde ancak değişik yerlerde oluşmaktadır Kasım- Mart ayları arasında açmaya başlayan karanfil adı verilen dişi çiçekler yine aynı dönemlerde olgunlaşıp polen yaymaya başlayan püs adı verilen erkek çiçekler tarafından tozlanır 3-5 ay sonra döllenme tamamlanır Giresun tombul fındığının öncelikli tozlayıcı çeşidi olarak Palaz mincane foşa ve kalınkara çeşitlerinden bir veya ikisi meyve tutumunun yüksek olması bakımından bahçe içerisinde % 8-12 oranında bahçenin hakim ve rüzgar alan yerlerinde bulunması gerekir Kalite düzeyinin sürekli olarak korunması için tek çeşit tozlayıcı ile döllenmenin sağlanması uygun olacaktır |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|