| 
Prof. Dr. Sinsi
 | 
				  Lavabo Kokusu Nasıl Giderilir 
 
             Lavabo Kokusunu Gidermenin Yolları
 
 Lavabonuzdan kötü kokular gelmeye başlamış ve kokular etrafa yayılıyorsa,yapacağınız en pratik çözüm yolu,içine kaya tuzu veya sanayi tipi tuz dökün,bir süre bekleyin ve kaybar suyu ardından boşaltın
  1-2 litre  Koku gitmiş olacaktır  
 
 Bilmeniz gereken diğer püf noktaları
 
 tuzu; yemek pişmeye yakın atarsanız içindeki mineral ve iyot miktarını korumuş olursunuzsalçayı korumak için üzerine sıvı yağ ekleyebilir, sadece bir peçeteyi salçanın yüzeyine yapışacak şekilde kapatıp koruyabilirsinizMutfak eşyalarının üzerindeki etiket izlerini yok etmek için, üzerlerine mobilya cilası serpip yumuşak bir bezle silinFırınınıza sinmiş kötü yemek kokuları için; yemek yapmadan önce fırınınızın ortasına yarısı sirke yarısı su ile doldurulmuş bir tava koyunFırınınızı birkaç dakika için ısıtın daha sonra soğumaya bırakınGömlek yakalarındaki kirleri gidermek için, gömleği makineye atmadan önce yaka kısmına sabun sürüp 15 dakika bekletinTutkal lekelerini çıkarmak için, sirke ile ıslatıp, bol su ile durulanmalıdırMasanızın üzerine damlayan mumları çıkarmak için lekenin üzerine neft döküp 5 dakika bekleyin sonra nemli bir bezle silinEllerdeki soğan ve sarımsak kokularını giderebilmek için yapılacak en iyi şey, haşlanmış patatesle ovmaktırÇay lekesi:Pamuklu ve yünlülerde: leke taze ise, ılık suya batırılmış bir bezle ovulurEskimiş ise, içine limon suyu katılmış ılık suda ıslatılmış bir pamuk parçası ile silinir Ilık su ile çalkalanır Bir yerdeki sigara dumanını yok etmek için hemen mum yakınÜtüde sararan elbise hemen oksijenli su ile silinirse sararan yerler kaybolurKuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edinSürahinizin dibi kir tutmuş ise, içine bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayınızTertemiz olacaktırBuzdolabındaki nemi almak için, dolaba içi tuz dolu bir kap konurPişirdiğiniz kek kalıbından çıkmıyor ise, kabın altına ıslak bir bez yayarak biraz bekletinKonserve açıldıktan sonra cam kavanozda saklanırsa daha dayanıklı olurKristallerin ışıl ışıl parlaması için, yıkadıktan sonra durulama sırasında sirkeli suya batırın Bu işlem kristalleri parlatacaktır Sararan teflon tava ve tencerelerin içerisine bir miktar su ve birazda çamaşır suyu koyduktan sonra ateşin üzerinde kaynatın İndirincede önce sıcak suyla daha sonra soğuk su ile iyice durulayınParlaklığını yitirmiş bir sürahiye eski görünümünü kazandırmak için yarısına kadar yırtılmış gazete kağıdı doldurun, üçte birine de sıcak suy doldurup sıkı sıkı sallayınDibi tutan tencereleri bir gece suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektirMusluklarınızı temizlemek için bez yerine eski bir naylon çorabı tercih edin sonuç daha mükemmel olacaktırEvinizde mayonez yaparken zeytinyağ yerine susam yağı kullanın Mayonezinizin daha uzun zaman bozulmadığını göreceksiniz Yeşil salatalık malzemelerinizi elinizle koparırsanız vitaminlerini öldürmezsinizBalık çorbası yaparken suyunun daha lezzetli olması için balıkları en az 45*60 dakika kaynatın Baş ve kuyruk kısımlarının en lezzetli yerleri olduğunu unutmayın Karnabahar pişirirken eve yayılan kokudan kurtulmak için pişirme suyuna bir parça tuz ve iki kaşık sirke ilave edip, suyun üzerinde köpük oluşumunu bekledikten sonra, içine sebzeleri atmayı deneyinEvi saran kötü kokudan eser kalmadığını göreceksinizMutfağınıza sinmiş kızartma kokusunu yok etmek için ızgaranın üzerine defne yaprağı, ada çayı yaprağı ve kekik yaprağı koyunSosislerin patlamasını önlemek için fırın ya da ızgaraya koymadan önce soğuk süte batırmanız yeterli olacaktırkarnı baharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz olduğunu, hem de kötü kokmadığı fark ederisinizKullandığınız salçaların bozulmamasını istiyorsanız üzerini düzleyerek biraz zeytin yağı ilave ederek uzun süre saklayabilirsiniz ,Yumurta lekesini çıkarmak için önce soğuk suda bekletmeli sonra ılık sabunlu suda yıkamalısınızPirinç ve bakliyatların saklanması için cam kavanozları tercih edinBalık kokusunu çıkarmak için yıkama suyunun içine bolca kahve telvesi atın Sonra bolca durulayın Rafadan pişireceğiniz yumurtaların çatlamaması için kabın içine fincan tabağı koyarsanız,çatlamasını önlersinizDomatesi kolay soymak için, bıçağın sırtıyla kabuklar, soyulacak yönün tersine sürtülür, veya kaynar suda bir dakika bekletilirPatlıcanların acısını almak için, soyunca tuzlu suda bekletilirBuzdolabından çıkardığınız yumurtanın akı ve sarısının birbirine karışmaması için hemen kırınSebzeleri tuzlu suda yıkamayı alışkanlık haline getirin Tuzlu su sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler Sosislerin patlamasını önlemek için; fırın yada ızgaraya koymadan önce soğuk süte batırmanı yeterli olacaktırÇaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, 15 dakika kadar içinde sirke kaynatınTaze ceviz lekesini elden çıkarmak içi, eller önce bir - iki dakika sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur, sonra soğuk suyla ovulur ve yıkanırÇamaşırdaki pas lekesi için lekenin üzerine limon damlatılıp ütülenirÇikolata sosu hazırlanırken içine biraz kahve konursa tadı çok daha değişik olurKuş üzümlerini ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız Unla beraber çöplerde düşer Zeytin yağı lekesini çıkarırken bir lokma ekmek içi yuvarlanıp lekenin üzerine gezdirilmelidirSoğanların üzerine biraz un serpilirse kavururken kararmazYemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın, fazla tuzu çekecektirSoğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan kokusunun elinize sinmediğini göreceksinizYumurtaları kolayca soymak için, kaynar sudan çıkardıktan sonra hemen soğuk suya tutulup biraz bekletilirSıkılmadan önce bir süre soğuk suda bekletilen portakalların daha fazla verdiklerini biliyor muydunuz?Tavuk etinizin daha yumuşak, daha güzel kokulu ve daha lezzetli olması için pişirmeden önce tavuğu yarım limon ile iyice ovalayın ve sonra tavuğun üzerine ve içine rendelenmiş limon kabuğu koyunPortakalları sıkmadan önce yarım saat soğuk suda bekletirseniz sıktığınızda daha çok portakal suyu elde edersinizSarımsakların daha çabuk ezilmesi için cam bir kavanozda ve buzdolabında saklamanız yeterli olacaktırPatlıcan kabuklarını soyduktan sonra içine sirke ve çok az zeytinyağı konmuş suda bir süre haşlayın Daha sonra istediğiniz küçüklükte dilimleyin ve pilav yaparken içine karıştırın  Göreceksiniz pilavınız çok leziz olacak Evde ortaya çıkan karıncaları yok etmek için kahve telvesi kullanmanız iyi sonuç verecektirParlaklığını kaybeden çelik tencereler ısıtılmış sirke ile ovulup sonra iyice durulanır, ve bir bez parçası ile parlatırsanız tencereniz pırıl pırıl olurEtleri limon suyu ile pişirirseniz hem çabuk hem de lezzetli olurMantar sotelenirken tencerenin kapağı açık olursa, hem mantarların suyunu vermesi hem de kararması önlenirSüte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilirEkmeğin küflenmemesi için ekmek kutusuna biraz tuz koymayı ihmal etmeyinPastaların daha gevrek olması için hamurun içerisine bir çay kaşığı tuz atın (tatlı - tuzlu farketmez)Bir kumaşı benzin yada başka bir leke çıkarıcı ile silmeden önce oldukça tuzlu bir su ile silerseniz leke çıkarıcı iz bırakmazEğer örtünüze meyve suyu dökülürse hemen tuz serpin ilk yıkamada çıkacaktırAğız kokusu için kahve çekirdeği çiğneyinCam tencerede yemek pişirirken kapağın buharlaşmaması için iç yüzeyi limon kabuğu ile silinirTeflon tavanızda oluşan lekeleri temizlemek için bir bardak suya iki çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın Bunu tavanızın içine dökün 10 dakika kaynatın Lavaboyu temizlerken tuzla bastırarak silince hem iyi temizler hem de kokuları giderirUzunca bir süre kullanılmayan eski çaydanlıkların kötü kokusunu gidermek için içine bir parça kesme şeker koyunPilavınızı tekrar ısıtırken bir kabın içine su koyup bu kabın üzerine pilav tenceresi koyularak ısıtılırsa pilav taneli kalır tazeliğini muhafaza ederPatates pişirirken suyuna bir kaşık sirke konursa hem rengi sarı kalır hemde daha lezzetli olurHalının rengini canlandırmak için en son suyuna sirke konurÇizik zeytin yağ ve limonla servis esilirse daha lezzetli olurSütü ocağa koymadan tencere soğuk suyla çalkalanırsa süt kaynarken dibine yapışmazBulaşık suyunuza bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay ve temiz yıkandığını göreceksinizRenkli gömlekler yıkanmadan önce iki saat sirkeli suda bırakılırsa renkleri canlı olurYoğurdu sulandırmak için tahta kaşıkla üstten almak gerekirElbiselerin fermuarları yıkarken bozuluyorsa makineye atmadan önce kapatılırKapılarınız veya çekmeceleriniz bir müddet sonra itsenizde çeksenizde kapanmaları zorlaşır Kapınızın, çekmecenizin sürten kısmına vazelin sürün Baş ağrısı için: Kahve çekirdeğine limon suyu sıkın yavaş yavaş yiyin (Birkaç tane)Meyvelerin arasına serpiştireceğiniz herhangi bir türden yapraklar onları uzun süre taze tutacaktırNane, adaçayı ve çekilmiş cevizin pek çok yemekte kullandığınız beşamel sosa çok hoş lezzet kattığını biliyor muydunuz ? Fakat bu aromalı otları, sos pişip ateşin söndürülmesine yakın tencerenin içine ilave etmeye dikkat edinBayat ekmeği ince ince dilimleyin üzerine az miktarda süt serpin ve kızgın yağda bir yüzünü kızartın Ters çevirip üzerine domates ve taze kaşar peyniri koyun  Peynirler erimeye başlayınca üzerlerine kekik ve karabiber serpip sıcak sıcak servis yapın Mantar kapaklı şişeleri yatık vaziyette saklamalısınızSarap şiselerinin mantarını tekrar şişeye geçirmek için: Mantarı kaynar suyun içine atınİçkilere güzel tat ve görüntü vermek için: Buzu dondururken buz kabının içine kiraz, nane yaprağı, yeşil zeytin vs koyup dondurun Buz dondururken: Suyu kaynatın, soğuyunca buz kalıplarına koyup dondurun Buzlar daha canlı kristal gibi görünür  Kaynamış suda oksijen azalır    Buda buzun mat görünmemesini sağlar Dişlerinizi doğal temizleyin: Çileği ezin diş fırçanızın üzerine koyun diş etlerinize kompres yapın Sonra dişlerinizi fırçalayın Küçük yanıklar için: Temiz bir süngeri hafifçe ıslatın buzdolabınızın derin dondurucu bölümüne koyun Yanmış yerin üzerine hafif hafif kompres yapın Ağız kokusu için: Kahve çekirdeği çiğneyinArı, sivri sinek sokmalarına karşı: Kesme şekeri hafif ıslatın sokulan kısmın üzerine hafifçe bastırın zehir’i alır ve Kaşınmayı şişmeyi önlerFermuarlar sıkışırsa: Kurşun kalemle fermuar dişlerinin üzerini karalayınGözlük camları: Gliserin ile silerseniz buğulanmadığını göreceksinizAyakkabılarınız ayağınızı sıkıyorsa: Bir bardak saf alkolü ayakkabınızın içine dökün İyice derisine yedirin ve giyin  Derisi ayağınıza göre açılacaktır Cam sil ile deri ayakkabılarınızı silmeyi hiç denediniz mi?Çiçekleriniz için, haşladığınız yumurtanın suyunu saksıya dökünGülleriniz boyunlarını bükerse, ilk önce sıcak suya sonra soğuk suya batırınSigara küllerini saksınıza koyarsanız yapraklardaki kurt böcek vs yok edersiniz Kapılarınızı vs cila yaparken: Cila olmamasını istediğiniz yerlere vazelin sürün buralara cila taşarsa bile kuruyunca çok kolay çıkarabilirsiniz Akü başları oksitlenirse cola sürerseniz oksitlenmeyi önlersinizFareleri kaçırmak için nane yağını bir karton parçasının üzerine sürün farelerin geldiği yere koyunBoya fırçaları sertleşmiş ise kaynamış sirkeli suda bekletin yumuşadığını göreceksinizElinize uhu yapıştırıcı bulaşırsa, asetonla silinMangal ızgaranızı temizlemek zordur: Ilıkken cam sille temizleyin veya ılıkken nemli gazete kağıdına sarın bir müddet sonra sertleşmiş artıkların yumuşadığını göreceksinizBoya kokusunu gidermek için iki büyük baş soğanı soyup ikiye bölün suyun içine atın bunu da kokulu odaya koyunCam kırıklarını temizlersiniz fakat kıymıkları göremezsiniz bunu da temizlemek için ıslak pamuk imdadınıza yetişirAğzı dar şişe kavanoz temizlemek için biraz deterjan biraz su bir kasık pirinç çalkalayınBalık kokan tavayı limonla bir güzel ovalayın ve yıkayınKesik limonu nasıl saklarsınız: Küçük bir tabağa toz şeker serpin, kesik tarafı şekerin üzerine gelecek şekilde koyun iki hafta limon kurumadan saklanırAmpülün üzerine biraz parfümünüzden sıkınız yakıldığında mis gibi kokar odanızPatates haşlarken: Haşlama suyunun içine bir kaşık margarin koyun patateslerin vitaminlerini kaybetmemiş olursunuz Aynı zamanda patatesler daha çabuk Soyulmuş patateslerin kararmadan saklanabilmesi için: Saklanacak kabın içine su, bir tutam tuz koyun Buzdolabında saklayın gerektiği zaman suyla yıkayıp kullanın Pastaların daha gevrek olması için: (tatlı*tuzlu farketmez): Hamurun içine bir çay kaşığı tuz atınDereotonu saklamak için: Temiz bir havluya kaplayacak şekilde sarın, bu şekilde naylon torbaya koyup buzdolabına saklamaya bırakabilirsinizTazeliği gitmiş pörsümüş yeşillikleri canlandırmak için: İki kaşık limon suyu karıştırılmış buzlu su dolu kabın içine koyun 1 saat buz dolabında bekletinYeşil sebzelere renk veren, klorofil maddesidir Pişirdiğinizde sebzelerin bu yeşil rengi daha az kaybetmeleri için, önce bol buzlu suda bekleterek, klorofilin sabitleşmesini sağlayın Soğanları kızartmadan üzerlerine biraz un serperseniz, kavururken kararmazlarBörek üzerinin kızarması için üzerine yumurta sürülür, evde yumurta kalmamışsa, biraz yoğurdu bir yemekkaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk olduğunu göreceksinizYeşil salata ve marulun yapraklarını yıkadıktan sonra bıçakla keserek doğramak yerine, elinizle koparın Böylece vitamin kaybını önlemiş olursunuz Reçel yapacağınız meyvaları iyice yıkayıp kurulamalısınız Karıştırırken mutlaka tahta kaşık kullanmalısınız  Şekerlenmeyi önlemek için limon tozu yerine, limon suyu kullanın  Kavanozlara koyduğunuzda iyice soğumadan ve üzerindeki hava kabarcıklarını kağıt havlu ile almadan kavonozun ağzını kapatmayın  Reçellerinizi serin ve karanlık yerde saklayın Çikolata sosu hazırlarken içine koyacağınız bir tutam tuz, çikolata sosunun kokusunu daha da belirgin kılar Çikolata sosun içine biraz kahve eklediğinizde, tadının çok değişik olduğunu göreceksiniz Katı haşlanan yumurtaları kolayca soymak için, kaynar sudan çıkardıktan sonra hemen soğuk suya tutun ve bir süre soğuk suda bekletin Su kabuğun gözeneklerinden girerek soymayı kolaylaştırır Mantar sote pişirirken, tencerenin kapağını açık bırakırsanız, hem mantarların su koyuvermesini hem de kararmasını önlersinizPişirip sakladığınız yumurtaları, çiğ yumurtalarla aynı yere koyuyorsanız, bunları ayırmanın en kolay yolu çiğ yumurtalar döndürdüğünüzde kolaylıkla dönmezken, pişmiş yumurtalar kendi ekseni etrafında rahatlıkla dönerlerTavuk eti çabuk bozulan gıdalardandır Son kullanıcı olan müşteriye ulaşıncaya kadar hijyenik ortamlarda saklanması bir zorunluluktur  Denetim altında kesildikten sonra bakteri üretimine yol açmaması için +40 C’ de saklanmalıdır  Tavuk eti müşteri tarafından satın alındıktan sonra buzdolabında en fazla 1 gün bekletilip tüketilmelidir  Derhal tüketilmeyecek ise,temizledikten sonra tavuk plastik folyoya sarılarak derin dondurucuda bekletilebilir  Bu şekilde dondurulmuş etler *180 C’ de 3 ay kadar saklanabilir  Ayrıca, tavuk eti tahta et tahtası üzerinde kesilmemelidir  Siyah etten farklı olarak mikro organizmalara karşı daha dayanıksız olan tavuk etininmermer veya plastik üzerinde kesilmesi gerekir Yoğurttan daha fazla yararlanmak için suyunun atılmaması gerekir Yoğurdun tüm vitamin ve mineralleri bu suda bulunmaktadır  Ayrıca, bu su yemeklere ekşi bir tat kazandırmak istenildiğinde de kullanılabilir Satın alınıp buzdolabında saklanan yeşil sebzeler bir süre sonra canlılıklarının yitirirler Tekrar canlı hale getirmek için ise, yıkanıp 10*15 dakike kadar 2 litrelik suya katılmış 1 yemek kaşığı limon suyunda bekletilmesi yeterli olacaktır Ekmeğiniz durup dururken dolabında küfleniyorsa, ekmek kutusunu 15 günde bir sirkeli suyla silmek yeterlidir
 |