|  | Lokman Hekim Öğütleri |  | 
|  07-28-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Lokman Hekim ÖğütleriLokman Hekim Oğluna Öğütleri Lokman Hekim Nasihatleri `Ey oğul!” Allah`a ortak koşma  Muhakkak ki şirk pek büyük bir zulümdür  ,Eğer yaptığın iş hardal tanesi kadar bile olsa ve bir taş içine girse,Allah onu ortaya çıkarır  Muhakkak ki, Allah en gizli işleri bütün inceliğiyle bilir,O her şeyden hakkıyla haberdardır  namazını dosdoğru kıl  İyiliği tavsiye et, kötülükten sakındır  Başına gelene sabret  Şüphesiz ki bunlar uğrunda azim ve sebat edilmeye değer işlerdendir  "Gururlanıp insanlardan yüzünü çevirme  Yeryüzünde kasılarak yürüme  Çünkü Allah büyüklük taslayan ve övünenleri sevmez  "Yürüyüşünde mutedil ol  Sesini alçalt  Seslerin en çirkini, şüphesiz ki, eşeklerin sesidir  "  Lokman Sûresi, Ey oğul! Takvayı kendin için kârlı bir ticaret olarak kabul et  Çünkü böyle ticaretler sonsuz kazançlar temin eder   Ey oğul! Tövbeyi geciktirme  Çünkü ölüm ansızın geliverir   Ey oğul! Cahil kimselerle dostluk kurma   Çünkü onunla dost olursan, kendi yaptıklarını senin hoş karşıladığını sanır   Ey oğul! Allah`tan hakkıyla kork  Kalbinin bozuk olduğunu bildiğin halde başkalarının sana saygı göstermesi için takva ehli olduğunu ihsas ettirme   Ey oğul! Şimdiye kadar susmaktan dolayı hiç pişmanlık duymadım Çünkü söz gümüşse, sükût altındır   Ey oğul! Âlimlerin meclisinde bulun  Hikmet ehlinin sohbetlerini dinle  Çünkü Allah kuru toprağı yağmurla nasıl canlandırırsa, ölmüş kalpleri de hikmetli sözlerle öyle diriltir  " Ey oğul! Allah, yalancının yüz suyunu kurutur, haya duygusunu giderir  Ahlâksız kimsenin de sıkıntısı hiç eksik olmaz   Ey oğul! Kayaları uzaklara taşımak, ahmak adama laf anlatmaktan daha kolaydır   Ey oğul! Öyle bir zaman gelecek ki, sabırlı insanların bile yüzü gülmez olacaktır   Ey oğul! Her işinde ilim ve tecrübe sahibi kimselerle istişare et onların fikrini almaya çalış   Ey oğul! Dünya dipsiz bir denizdir  Onda niceleri boğulmuştur  Bunun için takvadan bir gemi edin  İçine îmânı yükle  Tevekkül yelkeniyle açıl  Ancak bu şekilde selâmetle yol alır, sahile çıkarsın   Ey oğul! Nice ağır yükler taşıdım  Fakat kötü komşu kadar ağır bir yüke rastlamadım  Nice acılar tattım, fakat fakirlikten daha şiddetli bir acı tatmadım   Ey oğul! Birisiyle dostluk kurmak istiyorsan, önce onu öfkelendirecek bir şey yap  Şayet öfkeli iken sana insaflı davranırsa ona yaklaş, insafsız davranırsa uzak dur   Ey oğul! Dilini `Allah`ım, beni affet` demeye alıştır  Çünkü öyle anlar vardır ki, o saatlerde Allah duaları reddetmez, istediğini ihsan eder   Ey oğul! Allah`tan öyle bir şey iste ki, günah işlemeye cesaretin olmasın  Ve Allah`tan öyle kork ki, rahmetinden hiçbir zaman ümidin kesilmesin   Ey oğul! İki dünyada mes`ut olmak istiyorsan, kendini anla  Okuyup bilgili olmaya çalış  Çalış ki, bilenle bilmeyen bir olmaz   Ey oğul! Tembel olma  Tembellik bedbahtlık alâmetidir   Ey oğul! Ahlâkını düzelt  Dostuna da, düşmanına da güler yüz göster  Ancak değerin ve itibarın kırılacak derecede hareket etme   Ey oğul! Her şeyin hayırlısı olan orta yolu tercih et   Ey oğul! Sükût ve teenni ile hareket et  Az konuş  Çok konuşmak, yanılmaya sebeptir   Ey oğul! Konuşurken sözü fazla dağıtma  Aksi takdirde şerefine zarar gelir  Konuşurken başkalarını utandırma  Kaş göz işareti yapma  Güzel ve lâtif sözleri duymaya çalış  Fazla hayrete düşme  Sözün tekrarlanmasını isteme  İnsanları güldürecek ve kendini maskara edecek sözlerden sakın   Ey oğul! Kimse hakkında atıp tutma   Ey oğul! Acizliğini ve fakirliğini hiç kimseye, hattâ ailene dahi açma ki,onların yanında itibarın düşmesin, sözünü dinlemez olmasınlar   Ey oğul! Bir kimse ile bozuşursan, dilini tut ve makbul olan sözü söyle  Önce düşün, sonra söze giriş   Herkesin değerini ve layık olduğu hürmeti muhafaza eyle   Ey oğul! Doğru söyle, Allah`tan gelene razı ol   İlim ve takva ehli veya herhangi bir sebeple senden ileride bulunan bir kimsenin huzurunda dilini tut  Doğru olan sözlerinin bile hayrete ve tereddüde sebep olacaksa, söyleme daha iyi   | 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |