Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Bilgisayar,Teknoloji & İnternet Dünyası > Yazılım & Donanım

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
12mb, 1600mhz, 3ghz, 45nm, adı, bellek, fsb, harpertown, hızı, kod, saat

Kod Adı Harpertown: 45Nm, 12Mb Bellek, 1600Mhz Fsb, 3Ghz+ Saat Hızı

Eski 07-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kod Adı Harpertown: 45Nm, 12Mb Bellek, 1600Mhz Fsb, 3Ghz+ Saat Hızı

İşlemci dünyası yakın zamanda başlayacak olan sıcak gelişmelere hazırlık yapıyor Bilindiği gibi 10 Eylül tarihi ile birlikte AMD'nin üzerinden çok uzun bir süredir çalıştığı yeni nesil mikroişkemci mimarisi K10'u esas alan ilk işlemci ailesi Barcelona piyasaya giriş yapmış olacak AMD'nin uzun süredir Barcelona kod adı ile andığı yeni nesil Opteron işlemcilerin sunucu dünyasına yeni bir soluk getirmesi bekleniyor Intel'in 4 çekirdekli işlemcilerinde kullandığı çift çekirdekli iki işlemci zarının tek bir pakette buluşturulmasının aksine native yani doğal 4 çekirdekli yapıda olması Barcelona yani yeni nesil Opteron işlemcilerin en önemli kozlarından biri olacak Zira işlemcinin 4 ayrı fiziksel çekirdeğe sahip olmasının hazırlık ve üretim aşamasında sıkıntı yarattığı ve AMD'nin tepe yöneticisi Hector Ruiz'in yaptığı Barcelona için tahminlerimizden 6 ay geciktik açıklamasında olduğu gibi piyasaya geç giriş yapmasına neden olduğu ifade ediliyor
Yeni nesil K10 mimarisi ile aynı saat hızında Intel'in mevcut Xeon işlemcilerinden daha performanslı olacağı ifade edilen ve enerji verimliliği konusunda ise AMD'nin watt başına düşen performansta endüstrinin en iyi çözümünü sunacağız açıklamaları Barcelona üzerine olan ilgileri hat safhaya çıkarmış durumda 320$'dan başlayan fiyatları ve mevcut soket 1207 formundaki sunuculardan herhangi bir donanım güncellemesi yapılmadan kullanılabilmesi ile de öne çıkan Barcelona kod adlı yeni nesil Opteron işlemciler ilk etapta 19 ve 2GHz hızlarındaki modelleri ile piyasaya giriş yapacak Hazırladığı son revizyon çekirdek ile daha önce ortaya çıkan 16GHz'lik saat hızı problemlerini aşan AMD, yıl sonuna kadar yeni Opteron işlemcileri ile 25GHz'e kadar ulaşacak Tabi sunucu işlemcilerinde salt saat hızı tek başında tercih sebebi olmadığı için AMD, güç tüketimi ve saat hızı arasında performansı da dikkate alarak sağlam bir denge kurmak istiyor Peki AMD'nin Barcelona işlemcileri karşısında Intel ne yapacak? Yazıyı okumaya devam edelim

AMD'nin Barcelona işlemci ailesi belirttiğimiz gibi sunucu odaklı geliştirilen ürün gamında yer alıyor Daha çok kurumsal müşterileri hedef alan Barcelona hamlesine karşı Intel, saat ve veri yolu hızına sahip 45nm üretim teknolojisi ile üretilen Harpertown işlemcileri ile ezeli rakibi AMD'ye cevap verecek Zira ortaya çıkan tknik detaylar en azından kağıt üzerinde Harpertown işlemci ailesini son derece güçlü kılıyor Kod adı Harpertown olan Intel'in yeni Xeon işlemcilerinden E5472 ve E5462 modelleri 45nm üretim teknolojisi ile üretilecekler 4 çekirdekli olan işlemciler üzerinde 12MB seviye 2 bellek olacak ki çekirdek başına 3MB seviye 2 bellek değeri ile dahi işlemciler göz dağı vermeyi başarıyor ama bu işlemcilerin yetenekleri çok daha farklı 28GHz saat hızına (E5462) ve 3GHz (E5472) saat hızına sahip 45nm Xeon işlemciler yüksek saat hızlarının yanı sıra 1600MHz FSB hızı ile gelecekler Özellikle Intel, yüksek FSB hızı ile fark yaratacağı iddiasında Kaldı ki 3GHz üstü frekans değeri, 12MB bellek, 45nm üretim teknolojisi ve yüksek FSB hızı ile Harpertown kod adlı yeni Xeon işlemcilerin rakipsiz olacağı iddia ediliyor ki bunu ancak işlemciler pazara çıktığında göreceğiz
Intel, 45nm üretim teknolojisine sahip 4 çekirdeki sunucu işlemcilerinin yanı sıra 2 çekirdekli modelleri de üretecek Wolfdale tabanlı olacak bu işlemcilerin bazı modelleri doğal olarak 4 çekirdekli abilerine göre daha yüksek saat hızına sahip olacaklar ve çift işlemcili platformlarda da çalışabilecekler Intel'in çift çekirdeki 45nm Xeon ailesinden özellikle E5272 modeli ön plana çıkıyor 34GHz gibi hayli yüksek saat hızına sahip olan bu işlemci 6MB seviye 2 bellek ile gelecek ve 1600MHz FSB hızına sahip olacak Yüksek saat hızına rağmen 45nm üretim teknolojisinin termal anlamda getirdiği önemli avantaj ile bu işlemcisinin ısıl güç tasarımı 80 watt olacak gibi görünüyor Bu arada Intel'in yine 45nm üretim teknolojisi ile üretilecek, 4 çekirdeğe ve 12MB belleğe sahip olan LV yani düşük güç tüketimli iki yeni model hazırlığı da son sürat devam ediyor 266GHz'de çalışan L5430 ve 233GHz'de çalışan L5410 işlemcileri 1333MHz FSB'ye sahip olacaklar ve 50 watt'lık ısıl güç tasarımı ile sunulacaklar
Bu arada Intel'in Arizona'da yer alan Fab32 tesislerinde 45nm üretim teknolojisine sahip işlemcileri üretmeye başladığı ve AMD'nin Barcelona hamlesine göre adımlarını atacağı da gelen haberler arasında yer alıyor

[b]
Kaynak: Donanımhaber

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları

forumsinsi.com