![]() |
Süt Zehirlenmesi Belirtileri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Süt Zehirlenmesi BelirtileriSüt ve süt ürünlerine bağlı olarak gerçekleşen zehirlenmenin neden olabileceği ve tedavisi ile ilgili yaptığım araştırmada uzmanların verdiği önemli bilgileri öğreneceksiniz ![]() Staphylococcus aureus En çok görülen besin zehirlenmesi Yiyeceklere daha çok portorlerden bulaşır Et, süt ürünleri, kümes hayvanları etleri, Krema ve kaymak sürülmüş pastalar, Pudingler, deniz ürünlerinden bulaşır ![]() ![]() Bulantı-kusma, karın ağrısı, ishal, ateş Kesin tanı Kusmuk, dışkı,suçlanan yiyeceğin her gramından 105-6 S ![]() Yiyeceklerdeki enterotoksinin jel diffüzyonu, Radioimmünoassay (RIA), Enzyme linked immünosorbant assay (ELISA) Genelde 12-24 saat içinde kendiliğinden iyileşir ![]() BACİLLUS CEREUS BESİN ZEHİRLENMESİ Genellikle çürümüş organik maddelerde, kirlerde, gübrelerde, suda bazı insanların florasında bulunur ![]() Hazırlandıktan sonra kötü kullanılan; pirinç, makarna, peynir, kuru et, sebze,meyve, baharatlar, tatlandırıcılar, süt tozunda tespit edilmiştir ![]() İki çeşit enterotoksin yapar: 1-6 saat inkübasyon süreli, ön planda kusmaya neden olan, ısıya dayanıklı toksin 8-16 saat inkübasyon süreli, ön planda ishale neden olan ısıya dayanıksız toksin ![]() Toksin barsakta özellikle sekretuar hücre içinde adenilat siklazı aktive eder ![]() Böylece su ve tuz emilimi az olurken, sekresyon daha fazla olur ![]() Yiyecek ve içeceklerin saklanması, hazırlanma ve sunulma aşamalarında uygun sağlık koşullarının olmaması, besin zehirlenmelerinin önemli bir sorun haline gelmesine yol açıyor ![]() Süt ve süt ürünleri, kremalı yiyecekler, tavuk mamülleri, mayonezli, yumurtalı yiyecekler, pişirilip uygun koşullarda saklanmayan etler, deniz ürünleri, bozulma riski en yüksek gıdalar arasında yer alıyor ![]() Neler yapılmalı ? Besinlerin henüz çiğ olduğu dönemde hijyen kurallarına sıkı bir biçimde uyulması enfeksiyon önlenmesinde alınacak en etkili önlem olarak kabul ediliyor ![]() ![]() Uygun besinlerin tam bir pastörizasyondan geçirilmesini öneriyor ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|