Gilaburu - Girabolu |
07-26-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Gilaburu - GiraboluGilaburu meyvesi hakkında - Giraburu meyvesi nasıl yetişir - Giraburu Hakkında - Giraburu yetiştiriciliği Dispacales (Rubiales) takımının Caprifoliaceae (Hanımeli) familyasından olan Gilaburu bitkisinin gövde,kabuk ve meyveleri farmakolojide geniş bir kullanım alanı bulmaktadırGilaburu üzerinde yapılan bir çalışmada bitkinin gövdesinde,kabuğunda ve neyvelerinde saptanan bazı bileşikler aşağıdaki tabloda verilmiştir(Anon,2003b;Bolat ve Özcan,1995)Tabloda belirtilen bileşiklerin yanı sıra,gilaburu ayrıca vitamin K,viburnin,isovalerianik asit,salisin,salik asit ve reçine de içermektedir Gilaburu Bitkisinde Bulunan Bazı Bileşikler (mg/kg) BİLEŞEN KABUK GÖVDE MEYVE Ursolik asit - - + Valerianik asit - + - Klorojenik asit - - + Sinamik asit - - + B-Sitosterol - - + Tanen - - 30000 Pektin + - 50000 Protein 86000 - - Arbutin - + - Viopudial + - - Demir 880 - 342 Magnezyum 3110 - 6078 Silikon 99 - - Fosfor 650 - - Potasyum 7360 - 24738 Kalsiyum 23540 - 6035 Sodyum 184 - 40262 Bakır - - 086 Çinko 17 - 50 Not : Kırmızı ile yazılan öğeler Bolat ve Özcan (1995)'dan alınmıştır Gilaburunun diğer aktif bileşenleri ise hidrokinonlar,arbutin,metilarbutin,skopoletin ve skopolin gibi kumarinler ile tanenlerdir(Anon2002b;Anon2002c;baytop 1963,1984;Demircan 1998) GİLABURU suyunun böbrekte oluşan kum ve taşları eritici özelliğinin de olduğu bildirilmektedirAnadolu'da safra ve karaciğer hastalıklarının tedavisinde de bu bitkiden yararlanılmaktadır Gilaburuda bulunan galaktoz,arabi-noz ve ramnoz gibi bazı şekerlerin bağışıklık sistemini uyaran bir etkiye sahip oldukları tespit edilmiştirBunlar,fagozitik indeks ve peritonal makrofajlarla lizozomal enzimlerin salgılanmasında etkilidirlerGilaburudaki asidik polisakkaritlerin uyarıcı etkilerinin olması için kalsiyum iyonlarına ihtiyaç duyulmaktadır(Ovodova etal,2000) Gilaburu meyvesinin bileşimindeki bazı unsurlar kuşburnu ve alıç gibi bazı yabani meyvelerle karşılaştırılmıştır Buna göre gilaburu,kuşburnu ve alıçta potasyum sırasıyla 247380 mg/kg,4203 mg/kg;sodyum ise 40262 mg(kg,18 mg/kg ve 23 mg/kg kadardır (Bolat ve Özcan,1995) Gilaburu,kuşburnu ve alıçta sırasıyla indirgen şeker %583,%15 ve %49;Ham selüloz ise %1986,%280 kadardır (Bolat ve Özcan,1995)Meyve sularında portakaldan 5-10 kat fazla oranda askorbikasit (C vitamini) bulunması dikkat çekicidir Harward Medicine School'da yapılan ve The New England Journal of Medicine'de yayınlanan çalışmada günde 250 gram gilaburu suyu tüketiminin sağlık üzerinde olumlu etkilerinin olduğu belirtilmektedirÜriner enfeksiyonlar ile kanser tümörlerindeki azalmaların gilaburuda bulunan antioksidan maddelerle olan ilgisi üzerindeki çalışmalar ise halen devam etmektedir Gilaburunun gövde ve kabuklarından elde edilen sıvının dahili ve harici kullanım alanları vardırHafif astım,epilepsi nöbetleri,yüksek tansiyon,bazı kalp rahatsızlıkları,kramplar,mentrüel sancılar,kabakulak,doğum sonrası sancıları,uyku bozuklukları,romatizma ve bazı sinir rahatsızlıklarında dahili olarak,egzama gibi bazı cilt problemlerinde ise harici olarak kullanılmaktadırDiğer bir kullanım alanı da kramplar ve mentrüel sancılardırKasın gevşemesini sağlayan bileşenin "viopu-dial" olduğu düşünülmektedirGilaburuda bulunan valerik asit bitkiye valerian (teskin edici) bir koku vermektedir Gilaburu meyvesinin çekirdek ve pulplarında önemli oranda sterol bulunmaktadırGilaburu çekirdeklerinin espartik asit,treonin,serin,glutamik asit,prolin,glisin,alanin,valin,lösin,izolösin,t ro zin,fenialanin,histidin,lisin ve arjinin olmak üzere toplam 15 farklı aminoasit içerdiği belirlenmiştir (Karimova etal 2000) İSİMLERİ Türkçe İsmi: Gilaburu Yöresel İsimleri: Girabolu, girebolu, kirebolu, gileburu, Latince İsmi: Viburnum Opulus İngilizce İsimleri: Cramp Bark, High Bush Cranberry, Snowball Bush, Guelder Rose, Stagbush BİLEŞİMİ alpha-Amyrin: Summenformel: C30H50O Molmasse: 426,7 g/mol beta-Amyrin: Summenformel: C30H50O Molmasse: 426,7 g/mol Yararlanılan Kaynaklar * AraşGörLütfiye EKİCİ - AnkÜnivZiraat Fakultesi Gıda Bölümü & * ProfDrSedat VELİOĞLU - AnkÜnivZiraat Fakültesi Gıda Bölümü "Phenolic composition and astringency removal of European cranberrybush (Viburnum opulus L) juice International Journal of Food Science and Technology, 41, 1011-1015" * Cine Tarım Dergisi,Sayı:46,Nisan,2003 "Gilaburu ve Sağlık" Gişlaburu genelikle sulak yerlerde ve ırmak kenarlarında problemsiz yetişir Hasat zamanı: Nisandan Ağustosa kadar dalların kabukları soyularak, kurutulur ve kaldırılır Tentürü yapılacak ise taze olarak işlenir Bazı botanikcilere göre vatanı Türkiye, bazılarına göre ise orta Çin olduğu ileri sürülmektedir Başta Asyanın ılıman bölgeleride Türkiyenin ise iç ve karadeniz bölgelerinde vede Avrupanın kuzeyi hariç tamamına yayılmıştır Gilaboru orman kenarları ve ormanların seyrek olduğu bölgelerle, daha çok su kenarlarında ve nemli yerlerde yetişir Gilaboru bazen bir çalı görünümünde, bazende boyu 4 metreye kadar ulaşan küçük bir ağaçtır Yaprakları karşılıklı, bir sonraki ile çapraz, kenarları kertikli, bazen 3 ve bazen 5 lopludur İlkbaharda yeşil olan yaprakları sonbahara doğru açık kırmızımsı bir renk alır Çiçekleri şemsiye gibi topluca bir arada ve çiçek demetinin etrafını çevreleyen bir sıra steril (kısır) ve içerideki diğer çiçekler ise fertildir (dölenebilir) Meyveleri önce yeşilimsi ve sonra olğunlaşınca kankırmızısı bir renk alır ve çapı 0,8-1 cm olup içerisinde sadece bir çekirdek bulunur Meyveleri ham iken yenirse zehirlenmelere sebep olur, bu nedenle ilk kar yağdıktan sonra yenir veya satılır |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|