Ayva Dana |
07-26-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ayva DanaAyva Dana Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Ayva Dana Hakkında - Ayva Dana Faydaları - Ayva Dana Yetiştiriciliği (Artemisia vulgaris) Papatyagiller familyasındandırDiğer adları pelin otu,adi pelin,misk otu,koyun otu,civanperçemi,türkçe ağızlarda “ayvadene,ayvıdene,hayvadene”şekillerdede geçer 50-200cm boylarında içi boş ,kırmızımsı dik gövdeli hafif kokulu,odunsu köksapıyla çok yıllık odunsu-otsu bir bitkidirAlmaşık dizilişli derin parçalı yaprakların üst yüzleri koyu yeşil alt yüzleri beyaz tüylüdürTemmuz –ekim aylarında küçük borumsu çiçekler açar 3-5mm lik çiçek kömeçleri kıllı ,uzunca ,kırmızımsı,kahverengi renkli süpürge durumundadır Avrupa da 1800 metre yüksekliğe kadar olan sürülmemiş alanlarda kendiiğinden yetişir Ülkemizde de trakya da ,bursa da Uludağ eteklerinde ,Karadeniz Bölgesinde Samsun,Erzurum,diyarbakır dolaylarında bulunur Antik mitologya dünyasında Zeus un kızı Artemisia hamile kadınları ok atarak öldürürSebebi sonsuz erdenlik ,dokunulmamışlık kaygısımıdır,yoksa kadınları doğum sırasında çekilen ve hatta birçoğu haksız ölümlere biten acılı sonlar yerine ,huzurlu ,kolay ölüm sağlama kaygısımıdır belli değil İşin ilginci de şu ki Antik Yunan da Hippokrates (İÖ460-377)yaşlı plininus(23-79) ve dioskorides(Iyy) gibi ünlü hekimler ve bitkibilimciler bu bildik artemisia bitkisini çok çeşitli alanlarıyla kadın hastalıkları için önerirler Asyada da kurutulmuş sapları akapunktur tedavisinde kullanılır Bitkinin tarihten buyana bilinen pek çok tıbbi etkisi vardır,ancak resmi hekimlikte bile 19yy a kadar sara ya karşı etkili bir ecza sayılmışsa da bunun bugün doğru olmadığı bilinmektedir Maraton koşucuları daha hızlı koşabilmek için sol ayakkabılarının içine bir sap ayvadana koyarlardı Fransızca adlarından biri yüz lezzetli bitkidir Pelin otuna çok benzer lezzeti vardırTaze sulu ,şekerli,aromatik genç sürüngenleri salatalara eklenir Japonyada taze yapraklar suda kaynatılır ve kızartılmış soya taneleriyle birlikte yenirPirinç yemeklerine koku verici olarak girer kaynar suyla haşlanır sonra kurutulrak tüketilir Adet düzenleyici spazm çözücü ,güçlendirici ,iştah açıcı,karaciğer güçlendirici solucan düşürücü etkiler gösterirama dikkat yüksek doz tehlikelidirŞifa için saplarla kökler temmuz eylül aylarında toplanıp yıkanmadan temizlenmeli ve havadar bir yerde kurutulmalıdır Suda kaynatılıp içildiğinde bala karıştırıp yenildiğinde yada sıcak bir içecege kök tozu eklendiğinde mide ve bağırsak ağrılarına ,karaciğer bozukluğuna bağırsak kurtlarına ,kansızlığa sinirsel rahatsızlağa ,öksürüğe ,adet sancılarına ,hazım zorluğuna,ishale karşı etki gösterir Ancak oranlar önemlidir:4 bardak suya 10-15 gram çiçek ucu,50 gram bala 50 gram kök ,bir bardak sıcak içeceğe 2-4 gram kök tozu konulmalı doz aşımından kaçınılmalıdır,yoksa tehlikeli olur Ayvadananın modern tıbtada yeri vardır |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|