Moribund Oblivion(röportaj)

Eski 11-20-2007   #1
bukettt

Moribund Oblivion(röportaj)

Metal Faust COM – Radical_NOISE:
Moribund Oblivion 99 yılında ortaya çıkan bir isim hatta artık marka oldu Peki gecen 7 yılda yakın zaman içerisinde grupta neler değişti, müzikal anlamda ne tür yenilikler yapıldı?

Moribund Oblivion – Bahadır Uludağlar:
-Evet tam 7 yıl oldu dolu dolu geçen bir 7 yıl bu zaman süresince Moribund Oblivion olarak pek çok şeyler yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz şuan Türkiye'de en tanınan Black Metal grubuysak bunun için çok çabaladığımızı söyleyeyim ve sonuna kadar da hakettiğimizi düşünüyoruz başlangıçta stil olarak kuzey avrupa ülkelerine daha yakın sound ve tarzda ilerliyorduk fakat yıllar geçtikçe kendi soundumuzu oluşturmaya başladık sanırım bunun en net örneği son albümümüz Machine Brain oldu gelişim sürekli ve gerekli bir olgu bizde kendimizi kasmadık ve çalışıp ürettiğimiz ölçüde geliştik ve belli şeylere sabit kalmadık değişikliklere açık olduk ve değişim=gelişim mantığını benimsedik şuan Moribund Oblivion'un geldiği son nokta Machine Brain'dir sanıyorum Türkiye'den çıkan en özgün albümlerden biridir her zaman için bir Black Metal grubuyuz ve öyle kalacağız ama değişikliklere de hep acık olacağız
Bir dönem çok eleştirildi, grubun patladığına dair söylemler çıktı Bugüne gelindiğinde artık ayakta durduğunuz ve bu alanda başarılı olduğunuz bilinmekte, ancak geçmiş zamanda yapılan bu eleştiriler, sizlere neler kattı?

- Eleştiriler daima oluyor İyi işlerde yapsanız, kötü de yapsanız Türk insanı kendi insanını eleştirmekten ve yerden yere vurmaktan büyük bir haz alıyor Bizim yaptıklarımızın yarısını bile yapamayan yabancı grupları ise el üstünde tutuyorlar geçmişte böyleydi ve günümüze baktığımızda durum yine böyle Yapıcı eleştiriler herkesi olduğu gibi bizide ileriye götürdü ve eksiklerimizi görmemizi sağladı fakat bu yapıcı eleştiriler çok çok azdı Genelde düşmanca tavırlar ve sürekli nedensiz saldırışlar var Yani bu anlamda bu anlamsız eleştirilerin bize birşey kattığını söyleyemem Olsa olsa sadece biraz daha hırslandırmıştır ki bizde de hırs yeteri kadar var O zamanında grubun bir balondan ibaret olduğunu düşünen ve car car konuşanlar bugüne kadar cevaplarını fazlasıyla aldılar ve almaya da devam edecekler
Moribund Oblivion’un yeni hedefleri nelerdir? Nereye kadar ilerleyebileceğinizi düşünüyor ya da bu konuda yeni amaçlar üretiyormusunuz?

-Moribund Oblivion'un hedefleri çok büyük her zamanda öyle oldu hatta ilk grubu kurduğum andan itibaren bu böyle Adım adımda hedeflere ulaşıyoruz Herşey zamanla oluyor tabiki ve biraz sabırlı olmak gerekiyor grup Türkiye’de ki konumunu net olarak belirlemiştir Artık sıra yurtdışında zaten son 2 yıldır Moribund Oblivion adına gayet iyi gelişmeler oluyor pek çok ülkede Ciddi derecede tanınırlık sağladık ve pek çok ülkede fan kitlesi edinmeye başladık İlk albümümüz Khanjar gayet iyi sattı ve yeni albümümüz Machine Brain'e de çok güzel bir ilgi var bu yıl yurtdışı konserlerinde start veriyoruz yeni albüm tanıtım konserlerinde yurtdışı konserleride olacak ve umuyorum ki sorunsuz bir şekilde iyi konserler vereceğiz Yabancı Metal medyası, organizasyon şirketleri, label'lar vs gibi pek çok kişi ve firmadan çeşitli teklifler geliyor ve artık belli ölçülerde tanınan bir grup olarak herşey eskisine oranla daha iyi yurtdışı için Biz şu anki ilgiden memnunuz Moribund Oblivion ilerleyebileceği son noktaya kadar ilerleyecektir Yıllar sonrada beni bu denli iddialı bir biçimde konuşurken göreceksiniz Bu uğurda da amaçlar ve yapılacaklar belli Hepsini bir bir uygulamaya çalışıyoruz
Kadorunuz surekli değişiyor gibi, 2-4-5 şeklinde goruyor şaşırıyoruz Şu anki kadronuz kalıcı mı yoksa yeni duzenleme olacak mı?

-Kadro değişimleri maalesef her grubun yaşadığı sorunların başında geliyor Bizde bu sorunu uzunca bir sure yaşadık fakat ben, Fatih Kanık ve Uğur Keçecioğlu olarak uzun süredir birlikte çalıyoruz En son gruba klavyeye Can Ağrıboz ve bas gitara Cem Atalı dahil oldu Bu da yeni olan birşey değil aslında, neredeyse onlar kadroya dahil olalı 1 yılı geçiyor İleriki zamanlarda olmasını istemediğimiz ama olası değişimler içinde birşey diyemem Esas olan grubun ayakta kalmasıdır Grup içindeki her üye tabiki çok önemlidir fakat ben dahil hiçbirimiz Moribund Oblivion'dan büyük değiliz Zorunlu kalınırsa giden gider ama grup her zaman yoluna devam eder Profesyonel düşüncede bu benimsenmesi gereken bir durumdur
Sanırım artık yeni album sorularına gönül rahatlığıyla geçebilirim Khanjar iyi bir satış grafiği yakaladı, gerek hikayesi, gerek hikayenin muzikle perçinlenmesi ve uyumu gayet başarılıydı Yeni albüm Machine Brain kaydedilirken Khanjar albümündeki başarı ile ilgili olarak endişeleriniz oldu mu? Ayrıca yeni albüm Türkiye’de yapılanlardan biraz daha farklı Alışkanlığımız genel olarak melodic Black Metal üzerine, ancak Machine Brain albumunde farklı bir dokunuş hissediliyor Ortaya çıkarmak istediğiniz tam olarak bu muydu?

- Evet ortaya çıkarmak istediğimizi çıkardık Yaratmak istediğimiz müzikal karakterin başlangıç albümüdür Machine Brain 3 albüm için iyi bir ara sıcak denebilir :) Khanjar gerçekten Moribund Oblivion için çok basarili, önemli bir albüm oldu fakat Machine Brain'i oluştururken ve kaydederken asla daha aşşağıda kalacak bir albüm olacağını düşünmedik bile Machine Brain Khanjar'a göre çok daha profesyonel bir prodüksiyon ve daha profesyonel bir biçimde hazırlandı Tarzlarının farklılığını bir yana bırakırsak sound güçlülüğü anlamında çok çok ustun bir albüm Machine Brain Tarzıylada ilgili olarak ilk başlarda fazlaca yadırganmasına alıştırmıştık kendimizi İnsanların artık Black Metal yapmadığımızı, değiştiğimizi ve belkide davayı sattığımız yönündeki eleştirilerine önceden alıştırmıştık kendimizi ve bunu hiç önemsemedik, dolayısıyla bildiğimizi yaptık çıkan sonuçtan da son derece memnunuz Birtakım değişikliklere ihtiyaç vardı ve bu noktada Machine Brain ihtiyaç duyulan bir albümdü bana kalırsa

Peki kabul ediyoruz ki Machine Brain farklı bir çalışma -en azından bizler için - böylesi bir çalışma içerisine girerken “sevilmez, yadırganır” tarzı düşünceleriniz, çekinceleriniz oldu mu?

-Evet az öncede belirttiğim gibi bu tarz düşüncelerimiz oldu ve buna kendimizi fazlasıyla hazırlamıştık Koyu Black Metal fanlarınca bu albümün beğenilmesi neredeyse imkansız çünkü onların tek beklentisi Pure Black Metal Ben Pure Black Metali her zaman daha fazla benimseyen biriyim fakat profesyonel bir grubun kendini tekrarlaması doğru değil en basta bahsettiğim gelişim ve devamındaki değişim kaçınılmazdır Machine Brain kesinlikle farklı bir albüm ve zamanla daha da iyi anlaşılacak ve sevilecek diye umuyorum Koyu Black Metal fanları içinde yan projemiz Exile yolda Yakın bir tarihte Exile'inda çoktan bitmiş olan albümünü piyasaya çıkartacağız
Albümde, özellikle isminde dikkat çeken bir nokta da tanıdık gelmesi Yurt dışından ilham aldığınız gruplar var mı son albüm Machine Brain ile ilgili?

-Albümün ilk ismi Machine Head idi aslında fakat abuk sabuk bir sürü eleştiri alır ve bu isim albümün başarısının önüne geçer diye Machine Brain'e döndürdük İlham aldığımız demeyelim de taktirle karşıladığımız birkaç grup var elbette Rammstein bu grupların başında geliyor diyebilirim Kişisel olarak her ne kadar müzikal zevklerimiz farklılık göstersede Rammstein ortak noktada buluştuğumuz bir grup
Metal müzik üzerine albüm çıkarmanın çok zor olduğu bir ülkede yaşıyoruz, genel olarak müzik şirketleri korkuyor İlerleme süreciniz nasıl geçti? Buraya kadar yüzmüş olmak çok iyi bir başarı çünkü Eski önyargılar hala az da olsa devam etmekte, bu eleştirilere karşı tavrın nasıl oluyor, ne düşünüyorsun?

-Bu ülkede Metal müzik yapmak gerçekten çok zor Toplumun genel önyargısını bir yere bıraktım en kötüsü kendi içimizdeki kösteklemeler Biz kendi içimizde daha birbirimizi desteklemiyorken bu kültürü hiç bilmeyen insanların ilimli ve yapıcı yaklaşmalarını, desteklemelerini beklemek anlamsız bir durum Bizim ortalama 14-15 yıllık bir geçmişimiz var bu piyasada ve bugüne değin çok uğraştık Her türlü cefasını da, rezilliğini de çektik, bu işin ve kendimizden maddi manevi verdiklerimizin sınırı nedir bilmiyorum Bugüne kadar gelebilmek gerçekten zordu ki kişisel olarak onca eleştiriye göğüs gererek üretmeye devam etmek benim için gerçek bir sınav gibiydi Ama bugün şöyle bir gecen yıllara baktığımda iyi şeyler yaptığımızı ve uğraşılarımızın boşa gitmediğini görüyorum Yakın çevrem ve beni tanıyanlar bunun hayatım olduğunu biliyorlar Bunu bir şekilde kabul ettirdik Bir yere girdiğimde "aa Metalci BahadIr geldi" dendiğinde ben bundan gurur duyuyorum Sadece müzikle ilgilenmiş, üretmiş ve insanlara bu ürettiklerimizi sunabilmiş olmaktan dolayı mutluyuz ve bunun gururunu yaşıyoruz ama daha yol uzun Önemli olan bundan sonrası
Peki Moribund Oblivion elemanları özel hayatında neler yapar, müziğinizin günlük yaşamınıza etkileri nelerdir?

-Hepimiz çalışıyoruz elbette Hayatlarımızı kazandığımız çeşitli meslek dallarında çalışıyoruz Yoğun ve çoğu zaman gergin gecen zamanlarla dolu hayatlarımız var sorunlar çok ama bu müziğimizi etkilemiyor Tüm sorunları müziğimizden ayrı tutmamız gerektiğini iyi öğrendik Kafalar boş ve rahat olsa tabiki çok daha iyi konsantre olup daha da verimli olabiliriz ama hayat herkes için olduğu gibi bizler içinde çok zor geçiyor ve şimdilik sadece bu kadarını yapmamıza olanak tanıyor Bizler imkanlarımızı son derece zorlayan insanlarız Müzik için bunu hep yaptık ve yapmaya devam edeceğiz Kimi zaman sevgilimizi, eşimizi, ailemizi, mesleki kariyerimizi, kimi zamanda en yakın dostlarımızı müzik uğurunda karsımıza aldık ve taviz vermedik Tüm insanların bunları bilme gibi bir şansı yok ve işte hiçbir şeyi de bilmeden eleştiri üstüne eleştirilerde bulunmaları bazen büyük haksızlık gibi geliyor bize
Son olarak klasikleşmiş bir soru sorayım, örnek aldığın ve beğenerek dinlediğin gruplar, kişiler kimlerdir?

-Herhangi özel bir isim yok Birkaç soru evvel dediğim gibi örnek almak değil ama taktirle karşıladığımız pek çok müzisyen ve grup var Kişisel olarak iyi müzik üretmesinin dışında bir grubun en önemli özelliği benim için istikrarlı olmasıdır Bunu yıllar yılı sağlayabilmiş pek çok grubu saygıyla takip ederim

Roportaj için çok teşekkür ederim Sevenlerinize söylemek istediğiniz ne varsa… Ortam sizindir

-Moribund Oblivion'u takip etmeye devam etsinler Bizlere inanıldığı müddetçe biz iyi şeyler üretmeye devam edeceğiz Konserlere de genel olarak eskiden olduğu gibi daha fazla ilgi beklemekteyiz Bu piyasanın ve gruplarının ayakta kalabilmesi için her anlamda iyi konserlerin olması şart! Teşekkür ederim

Röportaj: Bahadır ULUDAĞLAR – Moribund Oblivion
Röportajı Yapan: Ömer ÇETİN (Catherine)
Hazırlayan: Nurçin BİRAN (zephyrous)
Tarih: 04042006

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları

forumsinsi.com