![]() |
Milli Mücadele'nin Bayraklaşan Kahramanı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Milli Mücadele'nin Bayraklaşan Kahramanı![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Kara Fatma” ismi, Kurtuluş Savaşı yıllarında yaşamış bir şahsiyeti ifade etmekten ziyade; esasen Kuva-yı Milliye ruhunun bayraklaşan Türk kadınını sembolize eden bir karakter olarak hafızamıza yerleşmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vatanseverliğin Ve Kahramanlığın Yüce Abidesi Kara Fatma namı ile temayüz etmiş kadın kahramanımızın ilkine 93 Harbi’nde Osmanlı–Rus Savaşı sırasında rastlıyoruz ![]() ![]() ![]() “Kadınlar Dünyası” isimli gazetenin 20 Temmuz 1913 tarihli nüshasında bu muhterem Kuva-yı Milliyeci validemizden şu şekilde bahsedilir: “Kara Fatma, Malatya'ya bağlı Aladağlı'dır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sivastopol Destanı'nda Kara Fatma Beş altı gün sonra geldi Kara Fatma-i gazi Nisâlar kahramanı, şeref-razı Beş altı yüz kişiyle geldi o an, Kamusu hep süvâri-i namdarân ![]() Onların nâmı var Türkmen ilinde Kılıç belinde, kargı yollarında ![]() Onlar çok kırdı düşman, döktü kanın Şehid oldu karındaşı nisânun ![]() O hâtun kendi dahi yaralandı Onuldu yarası hoş varlandı ![]() Ömer paşa olup Şumnûda kâim Onlara gönderir cephâne dâim ![]() Kara Fatma bu harpte yüz bin kişilik düşman ordusunun karşısında geceli gündüzlü savaşmış, Türk ordusunun en ileri hatlarına kadar giderek askere cesaret aşılamıştır ![]() ![]() ![]() Allah şefaatinden mahrum eylemesin… Yunan’ın Korkulu Rüyası Kuva-yı Milliye'nin “Kara Fatma” namlı kadın kahramanlarından bir diğeri de Batı Anadolu'da ortaya çıkmıştır ![]() ![]() ![]() Muharebe Bana Düğün Gelir Memlekette can ve namus emniyetinin tehlikede olduğunu gören bu eli öpülesi validemiz, kadınlığın o ince yapılı karakterini hiç düşünmeden, “Kadın isem de, Türk değil miyim” diyerek işgal kuvvetlerinin zulüm ve cinayetlerine karşı Kuva-yı Milliye hareketine katılmıştır ![]() ![]() – “Bütün millet, vatanın kurtarılmasını bekliyor, işte ben de kadın halimle geldim, iş göster, emret Paşam!” der… Samimi ve içten gelen bu sözler Mustafa Kemal'in gözünden kaçmaz… – “Peki ama, sen ne iş görebilirsin ki Silah kullanır mısın Ata biner misin Harpten ateşten korkmaz mısın ![]() ![]() Kara Fatma’dan beklenilen cevap gelir: – “Ata binerim, silah kullanırım, muharebe bana düğün gelir Paşam, düğün…!” Bu Müslüman Türk kadınına hayran kalan Mustafa Kemal Paşa: – “Şu dakikada bütün kadınlarımız senin gibi olsalardı Kara Fatma” Diyor ve bu sûretle “Fatma Hanım”, “Kara Fatma” lâkabını almış oluyor ![]() Bir Kurşun Yarası Ve Kırmızı Kurdelalı Bir Harp Madalyası Mustafa Kemal'den aldığı emir ve tavsiyelerle İstanbul'a gelen Kara Fatma 15 kişilik vatansever genci etrafına toplamıştır ve buradan Kocaeli'ne geçmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuva-yı Milliye'nin Yorulmaz Hizmetçisi Kara Fatma, bir basın mensubuna, Kuva–yı Milliye dönemindeki hizmet ve faaliyetlerinden şu şekilde bahsetmiştir: – “İzmit, Adapazarı, Düzce ve civarına Yunanlılar sık sık baskınlar yapıyordu ![]() – ‘Fatma Hanım, senin bugüne kadar yaptıklarından çok memnunum, sana kaymakamlık vereceğim’ ![]() Halid Bey'in bu sözlerinden anlamıştım ki, bana gene mühim bir iş verecek ![]() Şu emri verdi ![]() – ‘Şimdi adamlarını alıp İznik'e gideceksin!’ ![]() – ‘Ama ben on beş gün önce orada idim’ ![]() – ‘Gene gideceksin, orada bulun, işlerin var’ ![]() Emir, emirdi ![]() ![]() Yolda nefes nefese iki köylüye rastladık ![]() – ‘Aman’ dediler, ‘İmdada gelin, köyümüzü bastılar, hepimizi öldürecekler’ ![]() – ‘Kimler bastı köyünüzü’ ![]() – Kimler olacak, Yunan gâvuru’ ![]() Öyle günler yaşıyorduk ki; kimseye inanmak caiz de değildi hani ![]() ![]() – ‘Hangi köydensiniz’ ![]() – ‘Elmacık Köyü'nden’ ![]() Hemen atlardan indik, kıyafetlerimizi değiştirdik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() – ‘Nasıl ceza verelim’ ![]() Yunanlılardan biri: – ‘Onları iyice bağladıktan sonra bize teslim edin, intikamımızı biz alırız’ ![]() ![]() Benden şüphe edilmediği için yanlarına kadar yaklaşmıştım ![]() Papaz, üç köylünün bir ağaca bağlanmasını emretti ![]() Kardeşime yaklaştım: – ‘Hali görüyor musunuz’ dedim; ‘İyi ki gelmişiz, şimdi tabancamı adamların üzerine boşaltacağım’ ![]() Kardeşim sert bir ifade ile yüzüme baktı ve yavaş sesle: – ‘Acele etme, sonra işi bozarız’ Cevabını kulağıma fısıldadı ![]() ![]() ![]() ![]() – ‘Acele etme anne’ ![]() Düşmanın rengi küle döndü ![]() ![]() ![]() Ağaçlara bağlananların az sonra can vereceklerini anlayan köylüler ağlaşmaya, feryad etmeye başlamışlardı ![]() Ne olursa olsun fazla sabredemeyecektim ![]() – ‘Teslim olun!’ diye haykırdım ![]() Tabiî, adamlarım da silahlarını çekmişlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() – ‘Haydi’ dedim, ‘Şimdi siz ölümlerden ölüm beğenin’ ![]() Hepsinin de rengi kül gibi olmuştu ![]() ![]() ![]() Adamlarıma döndüm: – ‘Hepsini Halid Bey'e götürünüz’ dedim, ‘Cezalarını o verecektir’ ![]() İzmit'e döndüğümüz zaman Süvari Livası Hacı Arif Bey bu muvaffakiyetimizden dolayı bizim için büyük bir merasim hazırlamıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() – ‘Bilmiyorum Fatma Hanım’ dedi, ‘Ölümden korkmuyorsun, fakat ya şehid olmaz da esir düşersen ne olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tabii, o zaman kim tehlikeyi düşünüyordu ![]() Allah mübarek şefaatlerine nail eylesin… |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|