Emzirme Yararları Emziren Anne Ve Diyet |
07-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Emzirme Yararları Emziren Anne Ve Diyetemzirme yararları Emziren Anne ve Diyet Anne sütü doğadaki en değerli besindir İlk altı ay süresince bebeği her ağladığında emzirmek ve ona anne sütünden başka besin vermemek en etkin süt verme şeklidir Anne sütünün verimi bebek için çok önemlidir Sadece anne sütüyle beslenen çocukların bağışıklık sistemi daha güçlü olur ve bu sayede birçok hastalığa karşı korunurlar Anne kilo vermek uğruna sütünü tehlikeye atmamalıdır Emzirme döneminde, her gün yaklaşık 6 - 7 çay bardağı, yani 600 - 700 mililitre süt salgılanır Bunun için harcanan kalori ise her gün için 500 - 700 kalori civarındadır Bu kalori kaybı, bir saat orta seviyede egzersize eşdeğerdir Bu sebeple emzirirken dengeli beslenen ve yeterli sıvı alan anne, eğer doğumu normal kabul edilen sınırlardaki kilo kazanımıyla bitirdiyse, altı ay sonunda doğumda aldığı ve süt üretmek üzere depoladığı fazla kilolardan kurtulur Bebeğini anne sütüyle besleyen annenin, emzirme dönemi süresince vücut ağırlığındaki değişiklikler konusunda bilgilenmesi önemlidir Emziren annelerin ayda iki kilonun üzerinde ağırlık kaybetmeleri asla doğru değildir Emziren annenin yetersiz ve dengesiz beslenmesi, annenin sağlığını bozar, süt verimini düşürür Bebeğini emziren anne ne iki kişilik yemeli, ne de hızla kilo vermeye çalışıp diyet yapmalıdır Emzirme sırasında normal kalori ihtiyacına ek olarak 300 - 500 kalori daha fazla beslenmek yeterlidir Bu ihtiyacı karşılamak üzere ek olarak, bir su bardağı süt, bir yumurta veya bir köfte kadar et, bir ince dilim ekmek ve bir adet meyve eklemek yeterlidir Emziren annenin aldığı bazı besinler, bebeği olumsuz etkileyebilir Eğer bir besin grubundan şüphelenilirse, bir hafta süreyle bu besinlerden kaçınmalıdır Özellikle inek sütü, fıstık, lahana, çikolata, portakal, çilek ve domates, anne sütünden geçerek bebeği rahatsız edebilecek alerjen besinlerdir Emzirme sırasında normalden daha fazla sıvı ihtiyacı olacaktır Her emzirme seansında bir bardak, yani 200 - 250 mililitre su içilmelidir Vücut 1 mililitre süt salınımı için yaklaşık yedi kalori harcar Protein yeterli miktarda alınmalıdır Özellikle balık haftada en az iki kez tüketilmelidir B12 vitamini süt verimliliği için önemlidir En iyi kaynağı ise yağsız kırmızı et ve yumurtadır Folik asit gebelik döneminde olduğu kadar, emzirme döneminde de önemlidir Yeşil yapraklı sebzeleri bol yemek gerekir B vitamini tüketimi de yeterli olmalıdır Bunun için tam buğday, bulgur ve kurubaklagiller tercih edilebilir Magnezyum ve çinko her kadın için yaşamın her döneminde önemlidir En iyi kaynaklarından biri ise fındıktır D vitamini anne sütünde yeterli değildir Bebeğe yapılan takviyeye rağmen, güneşli havalarda her gün 15 - 20 dakika açık havaya çıkarmak, bu vitaminin sentezi için faydalı olur Demir eksikliği varsa, meyve sularına pekmez veya kuru üzüm eklenebilinir Tatlı için ise gaz yapmayacak şekilde sütlü tatlılar tercih edilmelidir Bilimselliği kanıtlanmasa da soğan, ısırgan otu çayı ve malt, süt salınımına genelde pozitif etki yapmaktadır Kompostolar şekersiz hazırlanabilir Bunun için meyvelerin doğal şekeri yeterlidir |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|