![]() |
Kadın Sağlığı Gebelikde Beslenme |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kadın Sağlığı Gebelikde BeslenmeKadın Sağlığı Gebelikde Beslenme Sağlıklı olmanın temel gereklerinden biri yeterli ve dengeli beslenmektir ![]() Bebek anne karnında gelişirken annenin kaynaklarını kullanır ![]() Gebelikte doğru beslenme hem bebeğin iyi gelişmesi hem de annenin sağlığı açısından hayati önem taşır ![]() Gebe günlük beslenmesinde : Bebeğin kemik, göz ve dişlerinin gelişimi için süt ve süt ürünleri Bebeğin kas, kan ve beyin gelişimi için et ve süt ürünleri ile kurubaklagil ve yumurta Vitamin ihtiyacı için meyve ve sebze tüketmelidir ![]() Gebelikte iyi beslenmek için günlük yiyeceklere ek olarak Sütlü gıdalar 2 su bardağı süt yada 1 kase yoğurt yada 2 kibrit kutusu boyutunda peynir ya da çökelek Süt Dışı Proteinli Gıdalar (1porsiyon) Et yada Balık yada Kurubaklagil (mercimek,fasulye vs ![]() yada 1-2 yumurta Taze meyve ve sebze BESLENMEDE DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR Sık sık, az az yemeli Sindirimi güç gıdalardan kaçınmalı Bol su içilmeli Posalı gıdalar alınmalı Hazır gıda ve içeceklerden kaçınmalı Fazla tuzlu, baharatlı, şekerli, yağlı, hamurlu yiyecekler yenmemeli Günlük ekmek miktarı 3 orta dilimi geçmemeli D vitamini ihtiyacı için güneş ışığından yararlanmalı Uzun süre aç kalmamalı Sağlık personelinin vereceği kan ve vitamin hapları düzenli kullanılmalı Gebelik boyunca 9-12 kilodan fazla kilo almamalı GEBELİKTE BESLENME REHBERİ Gebelikte beslenme diğer dönemlerdeki beslenmeden çok daha önemlidir ![]() ![]() Gebelikte beslenme hem bebeğin büyüyüp ve olgunlaşması hen de annenin gereksinimlerinin karşılanması nedeniyle dikkat edilmesi gereken bir konudur ![]() Uygun kilodayken gebe kalan sağlıklı bir kadında doğru beslenmeyle, gebeliğin sonunda yaklaşık 9 ile 12 kilo civarında bir ağırlık artışı görülür ![]() Gebeliğin değişik safhalarındaki değişik ihtiyaçlar dolayısıyla bu artış ilk üç ay içinde ayda 1 kg, ikinci ve üçüncü üçaylarda ise ayda 1 ile 1,5 kilo düzeyinde tutulmalıdır ![]() ![]() Gebelik ne beslenme alışkanlıklarının nede damak zevkinin değiştirilmesini gerektirmez ![]() ![]() ![]() Gebe olduğunuzu anladığınızda bunlardan hangilerini düzenli olarak yediğinizi ve yiyecekleriniz arasında bebeğe zarar verecek bir şey olup olmadığını araştırın ![]() Bu rehber gebeliğiniz sırasında düzenli beslenmenize ışık tutabilmek amacıyla hazırlanmıştır ![]() KALSİYUM Bebeğinizin gebeliğin 8 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Günlük fazla kalsiyum gereksinimini şunlarla giderebilirsiniz : 85 gr yağsız peynir , 7 dilim beyaz ekmek, 2 bardak süt, 170 gr sardalye ![]() Beyaz Ekmek Yağı Alınmış Süt Yarım Yağlı Peynir Lor Peyniri Taze Badem Sardalye PROTEİN Gebelikte protein gereksinimi arttığı için protein içeren çeşitli besinleri almalısınız ![]() ![]() ![]() - Tavuk Eti - Yağsız Kırmızı Et - Balık - Yumurta - Yoğurt - Mercimek - Yer Fıstığı - Kaşar peyniri - Fıstık Ezmesi C VİTAMİNİ C Vitamini plasenta için yararlıdır, vücudunuzun hastalık etkenlerine karşı direncini arttırır ve demirin bağırsaklarda emilimini kolaylaştırır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Lahana - Bürüksel Lahanası - Greyfurt - Portakal - Domates - Patates - Karnıbahar - Çilek - Kırmızı ve Yeşil biber LİFLİ GIDALAR Günlük beslenmenizin büyük bir bölümünü oluşturması gereken lifli (posalı) yiyecekler, gebelikte sık görülen kabızlığın önlenmesinde çok yararlıdır ![]() ![]() ![]() ![]() - Kepekli Ekmek - Kuruyemiş - Ahududu - Kepekli Makarna - Bezelye - Kuru kayısı - Esmer pirinç - Pırasa - Kuru Üzüm FOLİK ASİT Bebeğin merkezi sinir sisteminin gelişmesi için özellikle ilk haftalarda folik asit gereklidir ![]() ![]() Taze yeşil sebzeler folik asit kaynağıdır ![]() ![]() - Ispanak - Yer Fıstığı - Fındık - Karnıbahar - Kepekli Ekmek DEMİR Gebelikte, hem bebeğin doğumdan sonra kullanacağı demirin depolanması hem de gebelik nedeniyle artan kanınıza yeterli oksijenin taşınabilmesi için normalden fazla miktarda demire ihtiyaç vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yağsız Kırmızı Et Ton Balığı Karaciğer Gebeliğiniz sırasında aldığınız besinler plesanta aracılğı ile bebeğinize de geçmektedir ![]() ![]() YAĞLAR Denğeli bir diyette toplam enerji ihtiyacının %30 u yağlar tarafından karşılanmaktadır ![]() Tüketilecek yağların seçiminde bitkisel kökenli olanlar (zeytin ve mısırözü yağları) hayvansal olanlara (tereyağı, iç yağı) tercih edilmelidir ![]() İŞLENMİŞ YİYECEKLER Konserve gibi işlenmiş yiyeceklerden gebeliğiniz süresince uzak durmalısınız ![]() ![]() ![]() DONDURULMUŞ YİYECEKLER İşyeri yemekhanelerinden verilen sıcak yemeklerden, önceden pişirilmiş süpermarket yiyeceklerinden, yeni pişirilmiş ve sıcak olmayan tavuk etinden sakınmanız gerekir ![]() ![]() BEBEĞİNİZİ KORUYUN SÜT VE PEYNİR Tam mayalanmamış peynir ve pastörize edilmemiş süt de zararlı olabilir ![]() ![]() SIVILAR Gebelikte böbrekleri çalıştırmak ve kabızlığı önlemek için bolca sıvı içilmesi çok yararlıdır ![]() ![]() ![]() ÇAY, KAHVE, KAKAO Bunların hepsinde bulunan kafeinin sindirim sistemine bazı zararları etkileri vardır ![]() ![]() ![]() ![]() BİTKİ ÇAYLARI Gebelik sırasında bitki çayları içmek istiyorsanız bunların etkilerini iyiçe araştırmakta yarar vardır ![]() ![]() ![]() ŞEKER Kek, bisküvi, reçel ve meşrubat gibi şekerli yiyecek içecekte gerekli temel besin maddeleri azdır, kilo almanıza neden olabilirler ![]() ![]() TUZ Çoğu insan gereğinden fazla tuz yer ![]() ![]() ![]() AŞERME Gebelikte turşu, muz, karpuz, soğan gibi bazı yiyeceklere karşı aşırı istek doğabilir ![]() ![]() SAĞLIĞINIZI KORUYUN GEBELİKTE EN YARARLI BESİNLER Süt, yoğurt, peynir : Kalsiyum , protein Yeşil yapraklı sebzeler : C vitamini, lif, folik asit Yağsız kırmızı et : Protein , demir Tavuk eti : Protein , demir Sardalye : Kalsiyum, demir , protein Balık : Protein Kepekli ekmek : Protein , lif, folik asit GEBELİKTE EN ZARARLI BESİNLER Genel olarak tatlı ve şekerlemeler Şekerli marmelatlar Likörler Gazlı ve şekerli içecekler (Kola,gazoz vb ![]() Aperatifler Kızartmalar Çok fazla kahve ve/yada çay İki kişilik yemek HASTALIKLARDAN KORUNUN Gebelik süresince beslenmeye bağlı olan bazı rahatsızlıklar görülebilir ![]() Bunlar genellikle rahatsız edici semptomlar olmakla birlikte hamileliğin iyi neticelenmesini engelleyecek derecede değildirler ![]() ![]() BULANTI Gebeliğin ilk aylarında sıklıkla rastlanan bu rahatsızlık gastrik aktiviyeti etkileyen hormonal değişimlere bağlıdır ![]() ![]() ![]() Küçük ve sık öğünlerden oluşan hafif diyet, gastrik aktiviteyi azaltarak hazım müddetini kısaltır ![]() ![]() Sadece ender durumlarda ve kendi doktorunuzun isteği doğrultusunda ilaca başvurmanız gerekebilir ![]() MİDE YANMASI : Bu rahatsızlık da hamilelikte sık görülür ve özellikle de büyüyen rahmin midede sıkışmaya yol açması nedeniyle tüm hamilelik müddetince devam edebilir ![]() ![]() KABIZLIK : Gebelikte hormonal faktörlere bağlı olarak barsak motilitesi (hareketliliği) azalmaktadır ![]() ![]() ![]() KİLONUZU KONTROL EDİN En az haftada bir defa olmak üzere düzenli tartılın ![]() ![]() Ayda ortalama 1 kiloluk bir artışla gebeliğin sonunda vücut ağırlığınızın 9 ile 12 kilodan fazla artmamış olması gerektiğini hatırda tutun ![]() ![]() Özellikle de el ve ayaklarda şişme görülüyorsa, aşırı hızlı kilo artışlarını (10 günde 1 kilo gibi) derhal hekiminize bildirin ![]() ![]() GEBELİKTE ÖNERİLEN GÜNLÜK BESİN MİKTARLARI SABAH KAHVALTISI : 1 su bardağı süt (200 cl) Beyaz peynir (1-2 kibrit kutusu kadar) 30-60 gr 1 yumurta 1 dilim ekmek Şeker 15-30 gr ![]() ÖĞLE YEMEĞİ : 1 porsiyon et (Izgara-haşlama) 200 gr ![]() 1 porsiyon sebze (200 gr ![]() ½ su bardağı yoğurt 100 gr ![]() 1 porsiyon meyva 200-250 gr ![]() AKŞAM ÜZERİ KAHVALTISI : 1 Su bardağı süt 200 cc ![]() AKŞAM YEMEĞİ : 1 porsiyon et yada balık (200 gr ![]() 1 porsiyon sebze 200 gr ![]() 1 dilim ekmek 50 gr ![]() 1 su bardağı meyva suyu ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|