![]() |
Bayram Da Sağlığınız İçin |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bayram Da Sağlığınız İçinKurban Bayramı ve onu izleyen günler et tüketiminin arttığı bir dönemdir ![]() ![]() ![]() ![]() Günlük Et Tüketiminde 100 Gramı Geçmeyin Bayramda günlük et tüketiminin de 100 gramı geçmemesi gerektiğini söyleyen Diyetisyen Suzan Elpe, yüksek tansiyon, şeker, kalp, mide, gut gibi kronik rahatsızlıkları olanların Kurban Bayramı nda dikkat etmeleri gerektiğini, ayrıca etin yanında mutlaka süt, yoğurt, peynir, yumurta, tavuk, balık, kuru baklagiller gibi proteinlerin de tüketilmesini önerdi ![]() Günlük tüketilmesi gereken et miktarının, kişisel özelliklere göre değişirken, yaklaşık olarak 100 150 gram arasında olduğunu belirten Kenar, "Elbette sağlıklı beslenme için haftada iki kez balık yemek ve tavuk, hindi etine de yer vermek gerekir ![]() ![]() ![]() Kesilen Et, En Az 24 Saat Bekletilmeli Etin kesilmesi, saklanması ve pişirme şeklinin çok önemli olduğuna değinen Diyetisyen Suzan Elpe, Sağlıklı et, veteriner hekim kontrolünden geçmiş sağlıklı hayvanların kesimiyle elde edilir ![]() ![]() Üstelik bunların bir kısmı pişirmeyle yok olmazlar ![]() ![]() ![]() Hayvan kesildiğinde etinin sert olduğunu belirten Diyetisyen Suzan Elpe, bu nedenle taze etin pişirilmesinin ve hazmının da zor olduğunu söyledi ![]() ![]() Kurban Eti Nasıl Pişirilmeli? Anadolu Sağlık Merkezi nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir ise kurban Bayramı'nda kızartma, kavurma, hamur işleri gibi kalorisi yüksek ve sindirim sistemini zorlayabilecek besinler yerine; bu dönemde daha hafif ve pişirme yöntemi haşlama veya kendi suyunda olan besinleri tercih etmenin olası sağlık problemlerinden en az düzeyde etkilenmeyi sağlayacağını belirtti ![]() Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma yönteminin çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceğini vurgulayan Demir, şu önerilerde bulundu: "Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya sebzelerle birlikte tüketilmesi besin çeşitliliğinin sağlanması, sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demirin emilimini artırması açısından sağlıklı bir yöntemdir ![]() Etler ızgarada pişirilirken etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak, kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Taze Et Nasıl Saklanmalı? Etlerin, küçük parçalar halinde buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalısı gerektiğini kaydeden Demir, etlerin buzlukta (-2 ºC) birkaç hafta, derin dondurucuda ise (-18 ºC) 3 ay saklanabileceğini söyledi ![]() Etlerin kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinler olduğunun altını çizen Demir, şöyle konuştu: "Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözdürülmesi bazı mikroorganizmalar için üreme yeri oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit edebilir ![]() ![]() ![]() ![]() Kesilen Eti Bekletmeden Dağıtın İstanbul Özel Hizmet Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü nden Diyetisyen Aşkın Yüksel ise Kurban Bayramı'nda kesilen etin mutlaka hemen dağıtılması gerektiğini belirtti ![]() ![]() ![]() Bayram ziyaretleri sırasında yapılan ikramlarda seçici olmak gerektiğini de aktaran Yüksel, şöyle konuştu: "Bayramlarda artık değişmesi gereken en önemli konulardan biride ikramlardır ![]() ![]() ![]() ![]() Bayramda Bunlara Dikkat Edin! Sabah mutlaka kahvaltı edilmeli; kahvaltı hafif ve her grup besin öğesini içerir nitelikte olmalıdır ![]() Bayramda sayıca az öğünlerde fazla miktarda yemek yerine az ve sık beslenilmelidir ![]() Bayramda da her zaman olduğu gibi tek yönlü beslenmek yerine, gün içinde tüm besin gruplarından (süt-yoğurt-et-sebze-meyve-tahıllar vb) yeterli ve dengeli miktarlarda alınmalıdır ![]() Etin yanında mutlaka bir sebze yemeği ve salata bulundurulmalıdır ![]() Yemekler bitkisel sıvı yağ ile pişirilmeli, kızartma ya da kavurma yerine ızgara, fırında, haşlama ya da buğulama yapılmalıdır ![]() Pilav, makarna, börek gibi yiyecekler mümkün olduğunca az tüketilmeli; normal ekmek yerine tam buğday veya tam çavdardan yapılmış ekmekler tercih edilmelidir ![]() Etlerin hepsi hemen tüketilemeyeceğinden saklama koşullarına mutlaka dikkat edilmelidir ![]() Yemek sonrası en iyi seçeneğimiz meyve olmalıdır ![]() İkram amaçlı sunulan her tatlı kabul edilmemeli, aralarında en hafif olan sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmelidir ![]() ![]() Bayramda artan kahve ve çay tüketimi aşırı miktarlara ulaştığında uykusuzluk, mide problemleri ve kalp ritim bozukluklarına neden olabilir ![]() ![]() ![]() Bayramda fırsatlar yaratıp yürüyüş yaparak alınan fazla enerjiyi telafi etmek gerekmektedir ![]() diyabet hastaları, kalp ve damar hastaları, mide rahatsızlığı olanlar, hipertansiyon hastaları gibi belli bir beslenme düzeni ile takip edilen kişiler beslenmelerine daha fazla özen göstermeli ve beslenme programlarını bozmamalıdırlar ![]() Uzmanların açıklamalarına göre kesilen etin en az 2 saat bekletildikten sonra tüketilmesi gereklidir ![]() ![]() Etlerin, küçük parçalar halinde buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalısı gereklidir ![]() ![]() ![]() Dondurulmuş etler kullanılmadan en az 6 8 saat önce buzdolabının sebzelik kısmının üzerinde çözündürülür ![]() ![]() Kaynak : Bayposta ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|