Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
balığı, derisi, ele, gözü, veriyor

Balığı Gözü Ve Derisi Ele Veriyor

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Balığı Gözü Ve Derisi Ele Veriyor




Doç Turan, ürünlerinin bağ dokusunun az, su miktarı ve çok doymamış yağ asitlerinin yüksek miktarda olması ve çevresel faktörlerden kolay etkilenmesi nedeniyle çok çabuk bozulan bir besin maddesi olduğunu söyledi



Avlanan su ürünlerinin en kısa sürede soğuk koşullarda muhafaza edilmesinin bozulmayı engelleyecek ilk aşama olduğunu kaydeden Turan, son yıllarda balıkların tezgahlarda buzla birlikte satışa sunulmasının bu konudaki bilinçlenmenin bir göstergesi olduğunu kaydetti



gözleri donuklaşır



YrdDoçDr Turan, balığın taze veya bayat olduğunun bazı kriterlere göre değerlendirilebildiğini kaydederek, taze balığın gözlerinin parlak, şeffaf ve dışa bombeli olacağını söyledi



Balığın tazeliğini yitirmeye başladığı zaman gözlerinin donuklaşmaya ve kanlanmaya başlayacağını belirten Turan, şu bilgileri verdi:



gözler zaman geçtikçe tamamen içeri çöker Ayrıca taze balığın derisi nemli, berrak ve parlak olur



Balık tazeliğini yitirdikçe derisinin parlaklığı azalır ve üzerinde donuk bir tabaka meydana gelir



Eti sıkı ve elastiki olup, parmakla bastırıldığında meydana gelen çukurluk anında düzelir Bayatlamış balıklarda et çok yumuşak ve peltemsi olduğundan bu iz kalır



Küçük balıklar avuç içine düz olarak yatırıldığında baş ve kuyruk kısımları sarkıyorsa balığın bayat olduğu anlaşılır



Taze balığın ağzı zor açılır



Balıkta zor açılan ağzın tazeliğin göstergesi olduğunu da ifade eden Turan, "Balığın bayatlaması sonucunda ağız kolayca açılabilir Taze balığın solungaçları ise parlak ve canlı kırmızı olur



"Balık bayatladıkça bu renk gri-beyaz ve koyu renklere doğru değişir Pullu balıkların pulları tazeyken vücuda sıkıca yapışıktır Pulların ele gelmemesi gerekir" dedi



enzim ve bakterilerin bol bulunduğu karın bölgesi ve iç organların tazelik kayboldukça hızla yumuşadığını ve karın kısmında yırtılmalar meydana geldiğini de kaydeden Turan, açıklamasını şöyle sürdürdü:



"Ancak bu durumun avlama ve kasalara istifleme sırasında olup olmadığının ayırt edilmesi gerekmektedir Balık tazeliğini yitirdikçe kılçıklar kolayca etten ayrılır Taze balıkların kanı kokusuz ve açık renkliyken zaman geçtikçe koyu bir renk ve yoğun koku oluşur Taze balık deniz yosunu kokusunda olup, bayatladıkça amonyak kokusu ile birlikte hoş olmayan kokular oluşur"



Kaynak : Baypostacom

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.