Sebze-Meyve İle Beslenin

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Sebze-Meyve İle Beslenin





Anadolu Sağlık Merkezi?nden Diyetisyen Cemal Aytaç Ak, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmenin günlük hayatımızdaki önemi hakkında bilgiler verdi

Botanikte, bitkiin olgunlaşmış çekirdekleri ve çekirdeğe yakın kısımlarına meyve, çicek, yaprak ve gövdelerine ise sebze denir Buna göre salatalık, patlıcan, kabak, biber ve domatesin meyve olması gerekir Halbuki pratikte bunlar sebze olarak kabul edilir Genellikle yemek ve salata olarak yenenlere sebze, tatlı yerine yenenlere ise meyve denir

Taze sebze ve meyve metabolik bütün faaliyetlerin sürdüğü canlı hücrelerden oluşmuştur Yani taze bir elma hala canlı hücrelerden oluşur ancak tazeliğini kaybettiğinde ve pişirildiğinde bu canlı hücreler yaşamını yitirir

Meyve, sebze içerisinde bulunan bu canlı hücreleri biribirine hücre duvarı denen organellerle birbirine bağlanırki bu maddeler pektin, selüloz, hemiselüloz, lignindir Bu maddeler bizi kalp damar hastalıkları, kanser, şeker hastalığı gibi en çok öldüren hastalıklardan koruyan posalardır Örneğin, beyaz ekmek bitkinin rafine edilerek doğal bu posasının çıkartıldığı ekmek, kepekli ekmek ise topraktan çıkan buğdayın en az işlem görmüş ve yani doğal halidir

Sebzelerdeki besin öğeleri oldukca değişkenlik gösterir Havuç, patates gibi sarı sebzelerle ıspanak gibi koyu yeşil sebzeler A vitaminin öncü maddesi olan iyi bir antioksidant Beta karoten içerir Brüksel lahanası, biber, ve domates gibi sebzelerin C vitamini içeriği yüksektir Taze bezelye gibi bazı sebzelerin vitamin içeriği düşük olmasına karşın diğerlerine kompleks karbonhidradların iyi kaynaklarıdırlar Bu tür sebzeler posa yönünden zengin olmakla beraber folik asidinde iyi kaynağıdırlar

Günlük hayatımızda
1-Günde 3-5 porsiyon sebze yemeği ve salata tüketmeliyiz
2-Beta karoteni yüksek sebzeleri salata için öğünlerde kesin kullanmalıyız (Roka, kıvırcık, tere, maydanoz vb)
3-Her zaman yediğiniz dışında yeni sebze ve salatalar deneyin
4-Her gün yediğiniz yiyeceklere sebze eklemeyi deneyin (Makarna, pilav, sandviç)

Sebzelerde olduğu gibi meyve grubundada yer alan besinlerde değişen oranlarda A ve C vitamini kaynağıdırlar Turunçgiller, karpuz, kavun, çilek gibi meyveler C vitamini, koyu sarı meyveler kayısı, kavun, şeftali A vitamini yönünden zengin besinlerdir Kabuklu meyveler posa içeriği zengin olmakla birlikte çoğu meyve potasyum ve folik asit miktarları yüksektir

Günlük hayatımızda
1-Günde 5 porsiyon meyve tüketmeliyiz
2-Atıştırmak için kuru meyveler iyi birer seçimdir (Kayısı, erik, üzüm vb)
3-Özellikle C vitamini olan bir meyve kesinlikle olması gerekir
Kaynak : Baypostacom

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.