Prof. Dr. Sinsi
|
İyi Turşu Nasıl Anlaşılır?
Kuru fasulyeyle iyi gider, mercimek köftesi, kısır, bulgur pilavı, içli köftenin yanına çok yakışır 
Sofraların vazgeçilmezi olan turşu, yıllardır yapılıyor Hatta festivali bile var; Ankara nın Çubuk ilçesinde son dört yıldır Uluslararası Turşu ve Kültür Festivali düzenleniyor Mevsim, turşu kurma mevsimiyken; iyi turşunun nasıl olduğunu, kavurmasının yapılışını, yararları ve zararlarını da bilmek ister misiniz?
Turşu nedir?
Çeşitli sebze ve meyvelerin tuzlu, asitli suda bekletilerek, uzun süre saklanabilecek hale getirilmesine turşu adı veriliyor Önce büyük boy küpler içinde kurulan turşu, daha sonra toprak kaplarda kurulmuş Şimdi ise plastik ve cam kavanoz ile paslanmaz tenekelere basılıyor
Turşu yapmanın püf noktaları nedir?
Ankara Çubuk ta 40 yıldır turşuculuk yapan İbrahim Kayahan, bu işin püf noktalarını şöyle sıralıyor: Turşunun püf noktası tuzdur 12 kiloluk malzemeye 550 gram tuz konuluyor Sarımsak, sirke ve limon tuzu turşunun olmazsa olmazı Öte yandan turşu kurarken içine
20 kadar karabiber tohumu koymak, turşunun güzel kokmasını sağlar Defne yaprağı da turşuya güzel bir lezzet verir Salatalık turşusu yaparken salatalıkları çatalla iğnelemeli, biberin ucu kırılmalı, fasulyenin uçları kırılmalı, domatese bıçak vurulmalı Böyle yapılırsa, sebzelerin içine turşu suyu girer ve sebzeler diri olur Turşunun yumuşağı makbul değildir
Kaç günde olur?
İbrahim Kayahan, turşuyu yaptıktan sonra bir gün güneşin altında tutulmasını tavsiye ediyor: Güneş alırsa gaz yapar ve içindeki sebzeler daha çabuk sararır Bir gün güneş altında tuttuktan sonra güneş almayan bir yerde 15 gün bekletilmeli ve sonra kapağı açılmalı
İyi turşu limonla mı, sirkeyle mi yapılır?
Neşeli Günler filmini pek çok kişi hatırlar  Adile Naşit ve Münir Özkul un turşucu karı-kocayı canlandırdığı filmde biri iyi turşunun limonla, diğeri ise sirkeyle yapıldığını söylüyordu Bakmayın siz filmde karı-kocanın ayrıldığına  İbrahim Kayahan Bu filmde olur ancak diyor Çünkü bir turşunun içinde limonun da sirkenin de olması gerektiğini söylüyor Kayahan İkisi de olmalı, çünkü turşuyu diri tutar diyor
Hangi sebzelerin turşusu yapılır?
Salatalık, domates, biber, fasulye, kelek, pancar, erik, lahana, havuç, taze kabak 
Tatlı meyvelerin turşusu olur mu?
Tatlı meyvelerin yanı sıra muzun, yumurtanın turşusu bile yapılıyor İbrahim Kayahan Bir tek armudun turşusu olur Diğer meyvelerden yapılan turşular turşu değildir diyor
Turşunun yararları nedir?
Prof Dr Ziya Mocan, bu tuzlu ve ekşi yiyeceğin iştah açtığını söylüyor İştah açılınca kilo almak da kaçınılmaz 
mide hastası olan turşu yiyebilir mi?
Ziya Mocan tansiyon ve mide hastalarının turşu yememesi gerektiğini söylüyor
Turşu ile salamura arasındaki fark nedir?
Salamura ile turşu birbirinden farklı Turşu, ekşili ve acılı olurken salamuraya fazla ekşi konulmaz İbrahim Kayahan Bir turşuya konulan tuz, limon tuzu, sirke gibi malzemelerin yarısıyla salamura yapılır Salamura ekşi olmaz diyor Salatalık, domates, biber, fasulye, kelek, pancar, lahana, havuç, taze kabak  Turşusu yapılan her sebzenin salamurası da yapılıyor
Turşu pişirilir mi?
Pişirilir ama yapılırken değil, turşu kurulduktan sonra içindeki sebzeler pişirilir Özellikle Doğu Karadeniz de fasulye turşusu kavurması çok meşhur Nasıl yapıldığına gelirsek  Fasulye ya da salatalık turşusunu iri kıyılmış soğan ve zeytinyağıyla yaklaşık 5-10 dakika ocağın üzerinde kavurmanız yeterli Burada işin püf noktası turşuların yumuşaması 
Kaynak : Bayposta com
|