Listeryoz

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Listeryoz




Listeryoz


Etken:
Listeryoz çomak şeklinde bir bakteri olan Listeria monocytogenes tarafından insan ve hayvanlarda oluşturulan bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır Menenjit, abse, sepsis gibi ciddi durumlar oluşturabilir
Epidemiyoloji:
Bu bakterinin en önemli özelliği immun sistemi baskı altında olan ( organ transplantasyonu yapılmış, steroid tedavisi alan) kişilerde, yaşlılarda, henüz immun sistemi yeterince gelişmemiş olan yenidoğanlarda daha sık ve daha ağır enfeksiyona yol açmasıdır Bakterinin insana bulaşma kaynağı genellikle et-sebze, süt ve süt ürünleridir
L monocytogenes doğada yaygın olarak bulunur ve normalde bir hayvan hastalığı etkeni olarak sığırlarda mastite (meme iltihabı) sebep olur Bu sığırlardan süte geçen bakteri, eğer süt iyi sterilize edilmezse insana bulaşarak hastalığa yol açar
Klinik:
Listeryoz genelde menenjit ve sepsis kliniği ile seyretmekle beraber lokal olarak abse, eklem ve göz enfeksiyonu gibi seyrek görülen durumlara da yol açabilir Bu enfeksiyona özel durumları gereği duyarlı olan gebeler hastalığa yakalanırsa; tekrarlayan düşükler, ölü doğumlar, erken doğumlar olabilir Bebekler enfekte olursa ağır bir enfeksiyon tablosu olur; iç organlarda birçok organı tutan abseler oluşur, menenjit yapabilir ve ölüm riski yüksektir
Gebelerden başka kan hastalığı olanlar, özellikle lösemi hastaları, organ nakli yapılanlar, kanser hastaları, şeker hastaları, yenidoğanlar, steroid tedavisi alanlar ve AİDS hastaları bu enfeksiyon için risk altındaki kişilerdir
Erişkinlerde sinsi gidişli menenjit yapabilir Kişilik değişiklikleri,ateş, bulantı, kusma , kısmi felçler, sağırlık , bilinç bozukluğu, nöbetler olabilir
Listeryoz özellikle süt kaynaklı salgınlara yol açabilir Direkt temasla göz ve deriye yerleşebilir
Tanı:
Klinik bulguları ile Listeryoz düşünülen hastalardan tanı için kan , menenjit varsa beyin omurilik sıvısı(BOS), abse mevcutsa irinli materyaller bakteriyolojik ve biyokimyasal olarak incelenir Sepsisli ve menenjitli hastalarda genelde kan ve BOS kültüründen bakteri elde edilebilir Ayrıca Magnetik Rezonans Imaging(MRI) gibi yöntemlerden faydalanılır
Tedavi:
Listeryoz tedavisi mümkün bir hastalık olmakla beraber, tedaviye cevap hastaya ve hastalığın formuna bağlı olarak değişkenlik gösterir Tedavi için *****ilin türevi antibiyotikler kanda bakteri varsa en az 2 hafta , menenjit varsa en az 6 hafta süreyle uygulanır
Korunma:
Özellikle riskli kişilerin korunması çok önemlidir Bu nedenle immun sistemi bozuk, yaşlı ve yenidoğanların kontamine sütlerden uzak tutulması gerekir Taze peynir tüketilmemeli, beklemiş gıdalar, kaynatılmamış veya az kaynatılmış sütler kullanılmamalı, açıktaki gıdalar tüketilmemeli, pişmiş gıdalara el teması önlenmeli, el hijyenine çok dikkat edilmelidir Et ve et ürünleri iyi pişirilerek yenmelidir



>

Kaynak:istanbulsaglikgovtr

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.