Dil Gelişimine Yardım Yöntemleri

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Dil Gelişimine Yardım Yöntemleri

Dil Gelişimine Yardım Yöntemleri DİL GELİŞİMİNE YARDIM YÖNTEMLERİ
[/b]

-

Tam ve doğru cümle kurulmalıdır(Örn:Burada bir kırmızı blok var) -

Çocuğunuzla kendisinin veya diğer çocukların yaptığı işler hakkında konuşun, önemli kelimeleri tekrarlayın(Bu tekrarlamalar isim olabilir)Örneğin: ?Çorba sıcaktırcümlesinde ?çorba ve sıcaktır kelimeleri üzerinde durulabilir -

Çocuğunuzla onun adını kullanarak ,
bireysel olarak konuşun -

Çocuğunuzla devamlı konuşarak , gerekli gördüğünüz her konuda ona açıklamalarda bulunun -

Çocukla konuşurken onun seviyesine inin ve onunla göz kontağı kurun -

Çocuğunuzu istediği nesneyi eliyle işaret etmek yerine, nesnenin ismini söylemesi için cesaretlendirin -

Çocuğunuza vücudun kısımlarını, aile bireylerinin, giyim eşyalarının adlarını ve hayvan seslerini öğretinÖrneğin:Bana parmağını göster,inek möö der -

Çocuğunuza ses çıkaran nesneler veya bunların resimlerini gösterin ve bazı soruları sorun Örneğin:Kuş nasıl öter?Tren nasıl ses çıkarır?gibi? -

Nesnelerin farklı özelliklerini sözcüklerle ifade edin Örneğin: Sert tahta,yuvarlak masa,sıcak ekmek,ıslak elbise,küçük balık,kırmızı ayakkabı? -

Çocuğunuzun anlayıp yapabileceği basit emirler verin -

El kuklaları ve oyuncak telefonla çeşitli sözel oyunlar oynamasını sağlayın -

Çocuğunuza hayvan resimleri göstererek , bu hayvanların seslerini taklit edin ve ona ettirin -

Çocuğunuzla ayna karşısında vücut kısımlarını göstererek , isimlerini söyleyinSizin ve çocuğunuzun aynı özellikteki vücut kısımlarını eşleştirinÖrneğin:Her ikimizin de saçları kısa,gözlerimizin rengi kahverengi? -

Çocuğunuzla konuşurken, önce iki sözcüklü ,ardından üç sözcüklü cümleler kullanınÖrneğin:Baba at,Topu at,Baba topu at -

Çocuğunuza çoğul ifadeleri örnekler vererek açıklayın(kalem-kalemler) -

Çocuğunuzla birlikte kitaba bakarken, kitaptaki resimlerde görülen, hareketler hakkında konuşunÖrneğin:Çocuk koşuyor,Araba gidiyor) -

Nesne resimlerini gösteren kartlar hazırlayın ve çocuğunuza bu nesnelerle ilgili sorular yöneltin Örneğin:Bana yemek pişirmek için kullandığımız nesnenin resmini bulur musun? -

Çocuğunuzla evcilik oyunu gibi taklidi oyunlar oynayın -

Olay kartları ve bu olayları anlatan duyguları içeren resimli kartlar hazırlayın Örneğin: Araba kazasını gösteren bir olay kartı ve üzgün bir yüz resmiOlay hakkında çocuğunuzla konuşun -

Birden çok resim içeren sıralı hikaye kartları hazırlayın Hikaye hakkında çocuğunuzla konuşun -

Zaman kavramı ile ilgili olarak , çocuğunuzla günlük yaşantısı içinde yaptıkları hakkında konuşun -

Çocuğunuza ?içinde, altında, yanında gibi edatların kullanıldığı cümleler söyleyin ve bu edatları hareketlerinizle ona gösterin

Kaynak: Pediatriportal

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları

forumsinsi.com