Dil Gelişimine Yardım Yöntemleri |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Dil Gelişimine Yardım YöntemleriDil Gelişimine Yardım Yöntemleri DİL GELİŞİMİNE YARDIM YÖNTEMLERİ [/b] - Tam ve doğru cümle kurulmalıdır (Örn:Burada bir kırmızı blok var ) -Çocuğunuzla kendisinin veya diğer çocukların yaptığı işler hakkında konuşun, önemli kelimeleri tekrarlayın (Bu tekrarlamalar isim olabilir )Örneğin: ?Çorba sıcaktır cümlesinde ?çorba ve sıcaktır kelimeleri üzerinde durulabilir -Çocuğunuzla onun adını kullanarak , bireysel olarak konuşun -Çocuğunuzla devamlı konuşarak , gerekli gördüğünüz her konuda ona açıklamalarda bulunun -Çocukla konuşurken onun seviyesine inin ve onunla göz kontağı kurun -Çocuğunuzu istediği nesneyi eliyle işaret etmek yerine, nesnenin ismini söylemesi için cesaretlendirin -Çocuğunuza vücudun kısımlarını, aile bireylerinin, giyim eşyalarının adlarını ve hayvan seslerini öğretin Örneğin:Bana parmağını göster,inek möö der -Çocuğunuza ses çıkaran nesneler veya bunların resimlerini gösterin ve bazı soruları sorun Örneğin:Kuş nasıl öter?Tren nasıl ses çıkarır?gibi? -Nesnelerin farklı özelliklerini sözcüklerle ifade edin Örneğin: Sert tahta,yuvarlak masa,sıcak ekmek,ıslak elbise,küçük balık,kırmızı ayakkabı? -Çocuğunuzun anlayıp yapabileceği basit emirler verin -El kuklaları ve oyuncak telefonla çeşitli sözel oyunlar oynamasını sağlayın -Çocuğunuza hayvan resimleri göstererek , bu hayvanların seslerini taklit edin ve ona ettirin -Çocuğunuzla ayna karşısında vücut kısımlarını göstererek , isimlerini söyleyin Sizin ve çocuğunuzun aynı özellikteki vücut kısımlarını eşleştirin Örneğin:Her ikimizin de saçları kısa,gözlerimizin rengi kahverengi? -Çocuğunuzla konuşurken, önce iki sözcüklü ,ardından üç sözcüklü cümleler kullanın Örneğin:Baba at ,Topu at ,Baba topu at -Çocuğunuza çoğul ifadeleri örnekler vererek açıklayın (kalem-kalemler) -Çocuğunuzla birlikte kitaba bakarken, kitaptaki resimlerde görülen, hareketler hakkında konuşun Örneğin:Çocuk koşuyor ,Araba gidiyor ) -Nesne resimlerini gösteren kartlar hazırlayın ve çocuğunuza bu nesnelerle ilgili sorular yöneltin Örneğin:Bana yemek pişirmek için kullandığımız nesnenin resmini bulur musun? -Çocuğunuzla evcilik oyunu gibi taklidi oyunlar oynayın -Olay kartları ve bu olayları anlatan duyguları içeren resimli kartlar hazırlayın Örneğin: Araba kazasını gösteren bir olay kartı ve üzgün bir yüz resmi Olay hakkında çocuğunuzla konuşun -Birden çok resim içeren sıralı hikaye kartları hazırlayın Hikaye hakkında çocuğunuzla konuşun -Zaman kavramı ile ilgili olarak , çocuğunuzla günlük yaşantısı içinde yaptıkları hakkında konuşun -Çocuğunuza ?içinde, altında, yanında gibi edatların kullanıldığı cümleler söyleyin ve bu edatları hareketlerinizle ona gösterin Kaynak: Pediatriportal |
|
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
| Görünüm Modları | |
|
|