Astım: Tanı (Teşhis)

Eski 07-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Astım tanısı, hastanın tıbbi hikayesinin (şikayetlerinin seyri) değerlendirilmesi, muayene bulgularının yorumlanması, bazı laboratuvar tetkiklerinin ve solunum fonksiyon testlerinin uygulanması ile konur

Şikayetlerin değerlendirilmesi

Öksürük: Öksürük bazen astımın tek belirtisi olabilir Astımda öksürük genellikle kuru (balgamsız), ataklar halinde tekrarlayan ve enfeksiyon tedavilerine dirençlidir Sıklıkla gece sabaha karşı ya da efor sonrasında ortaya çıkar Bazen aşırı gülme, üzüntü gibi duygusal durumlarla, iyi ve kötü kokular gibi tahriş edici etkenlerle de öksürük ve diğer astım belirtileri ortaya çıkabilir Hırıltılı solunum ve hışıltı (vizing): Astımda diğer bir önemli şikayettir Hasta nefes alır ama aynı kolaylıkla nefesini veremez Daralmış havayollarından geçen hava hırıltıya ya da ıslık benzeri bir ses (vizing) neden olur Ancak her hırıltı ve hışıltı astım olarak yorumlanmamalıdır Solunum yolu enfeksiyonlarında da benzer bulgular olabilir, ama astımda bu bulgular inatçı ve tekrarlayıcıdırNefes Darlığı: Bronş kaslarının kasılması ve bronş içi salgıların artması ile hava yolları daralmış olduğundan hasta nefes alıp vermekte zorlanır Özellikle nefes vermek uzamış ve zorlaşmıştır Muayene bulgularının yorumlanması

Astım ataklar halinde seyreden bir hastalıktır Şikayetler yokken muayene bulguları tamamen normal olabilir Şikayetlerin aktif olduğu dönemlerde doktorun değerlendirebileceği muayene bulguları ortaya çıkar Ayrıca, atopik egzama (dermatit)ve rinit (nezle) gibi astımla birlikte olabilen hastalıklara ait muayene bulguları da olabilirLaboratuar tetkikleri ve solunum fonksiyon testleri

Astım hastalığının tanısını doğrudan koyabilecek BİR KAN TETKİKİ YOKTUR Ancak bazı kan tetkikleri astımla karışabilen diğer hastalıkların ayırt edilebilmesi için yapılmalıdır
Astım tanısında asıl değerli olan solunum fonksiyon testleridir Bu testler spirometre denilen bir cihazla ya da daha basit fakat yine de değerli veriler sağlayan PEFmetre ile uygulanır
Allerji testlerinin astım tanısında doğrudan değeri olmamakla birlikte, astımın nedeni belirlemek ve tedaviyi yönlendirmek açısından yapılması gereklidir

Kaynak: Dr A Zafer Çalışkaner

Safran, Turp, Tatula, Zerdeçal, Boru çiçeği, Nane, Üzerlik, Portakal, Gül

Burun akıntısı tehlikeli olabilir!

Alerjiye yol açan molekül bulundu

Göz allerjisi artık kışın da görülüyor

Alerjik hastalıklar tüm dünyada artıyor

Çağımızın hastalığı: Alerji

Allerji Nedir?, Allerjen Nedir?, Rinit (Nezle) Nedir?, Astım (Bronşiyal Astma): Astım nedir?, Arı Allerjisi, Lateks (Doğal Lastik) Allerjisi?, Anafilaksi (Anafilaktik Şok), Anafilaksi: Tedavi ve Koruma, Atopik Dermatit: Genel Bilgiler, Kontakt Dermatit, İrritan Kontakt Dermatit

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları

forumsinsi.com